Czemu ma tag z przodu? Floryda to one-plate-state więc powinien mieć tabliczkę tylko z tyłu.
Czemu ma tag z przodu? Floryda to one-plate-state więc powinien mieć tabliczkę tylko z tyłu.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Może tego nie wie, to "tutejszy" zabytkowiec.
--- Kolejny post ---
Kolejne nieśmiałe próby makrofotografii, czy raczej focenie zbliżeniowe (close-up).
Narzędziem jest C70-200/4L z pierścieniami 65 mm, to wychodzi tak mniej więcej 1:2, czyli jeszcze nie makro.
Za to odległość ostrzenia jest przywoita, dla 200 mm, to około pół metra od przedniej soczewki.
193) Coś latającego wieczorem...
194) Rankiem siedziało to coś, na moich malinkach
195) A to było sobie na badylu, pewnie znowu jakaś inna pluskwa, za to kolorowa...
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-08-2014 o 14:43
I jak widać tak też można i wychodzą fajne foty. 194 cykałeś z lampą?
195
W paski to ja znam stonkę,,ale temu przebranie się nie udało.
Dobre prawie makro jest lepsze od bylejakiego makro.
Nie powiem,ze fotka fajna ,do czasu az podaż nazwę robala.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Masz dużo przepaleń na zdjęciach makro, zrób sobie jakiś dyfuzor. Polecam, jako rozpraszacz albo cieniutką piankę w którą się pakuje elektronikę, ale tu musisz uważać na zafarby, nie każda daje mleczny biały matowy kolor,lub co dla mnie jest o wiele lepsze, ściereczka która używają lakiernicy samochodowi do zmycia pyłu z karoserii przed lakierowaniem. Jedynie będziesz musiał poeksperymentować z ilością warstw na dyfuzorze. Czasami lepszy efekt niż dyfuzor daje jakaś kartka byleby nie błyszcząca. Ja z dyfuzorem i materiałami walczyłem z rokAle jednak wolę tzw światło zastane plus jakaś blenda , cokolwiek czym skieruje to światło jakie mnie interesuje na obiekt. Dobrym sprawdzianem jest zdjęcie biedronki,będziesz od razu widział czy na jej korpusie masz odblaski światła.I jeszcze jedna rada na którą kiedyś i mnie zwrócono uwagę
nie zaśmiecaj motywu w tle jakimiś trawkami , gałązkami, uwierz mi, lepsze jedno zdjęcie a przemyślane niż zdjęcie dla zdjęcia
i rób robale z perspektywy przodu, boku, tak lepiej się je ogląda.Tylko wtedy będziesz walczył z głębia ostrości. I będę nadal zaglądał na Twą galerię.
pozdrawiam
![]()
Tak, miałem 430EX2 z małym dyfuzorkiem z folii, ale widocznie zbyt mało to było.
Muszę poszperać, ale jestem prawie pewien, że to nie jest stonka,a zapewne pluskwiak czerwony.
Poszperałem, to strojnica baldaszkówka (Graphosoma lineatum).
--- Kolejny post ---
Bardzo fajny sprawdzian, Dziękuję Ci za wszystkie uwagi, niestety trzeba będzie powalczyć z GO, przy foceniu robali z przodu.
Co do oświetlenia, to w wolnej chwili będę eksperymentował z lampami i doświetleniem LED.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-08-2014 o 06:05
Dzięki, będę eksperymentował jak nadejdzie nowa lampka.
--- Kolejny post ---
196) Świat macro jest interesujący, ale wymaga wiele cierpliwości. To wygląda jak kaktus, a to pączek surfinii.
Zrobione M42 50/1,7 z pierścieniami 65 mm.
Co ciekawe po podłączeniu do 50D manualnego obiektywu M42 poprzez pierścienie wywalał się Err01.
Musiałem wyjąć styki w jedym z pierścieni i założyć go jako pierwszy do aparatu i zadziałało, jako drugi wywalało Err01.
Za to ciemnica straszna i niewielka odległość ostrzenia po przymknięciu.
197) To już jakby macro zrobione C60/2,8 z pierścieniami, co daje 2:1, ale jak zwykle odległość otrzenia kilka centymetrów.
Pajączek maleńki ze 2-3 mm długości. Foto prawie bez cropowania.
Trzeba chyba nabyć jakiś obiektyw macro M42 ze 100-150 mm, to będzie ostrzenie nieco dalej.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-08-2014 o 19:09
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII