No to się uśmiałem, we mnie jest tyle z artysty co "kot napłakał"
--- Kolejny post ---
693) W kolorze, już było podane niegdyś.
No to się uśmiałem, we mnie jest tyle z artysty co "kot napłakał"
--- Kolejny post ---
693) W kolorze, już było podane niegdyś.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-11-2016 o 17:36
695 jest ładne. Bardzo ładne.
Wykorzystując wolną chwilę, trochę się poznęcałem nad Twoim zdjęciem nr 693.
Minimalnie wygiąłem prawą stronę krzywej tonalnej, żeby rozszerzyć górną część histogramu. W ramach konwersji na B/W wzmocniłem odcienie żółte i osłabiłem niebieskie oraz dodałem delikatnie Twoje ulubione zabarwienie pomarańczowo-sepiowate.
Oczywiście pamiętamy, że to moja koncepcja i że nie będzie artysta artyście...![]()
Cieszę się, że znalazłeś chwilę czasu, aby coś zrobić - podoba się
Z RAW-a jest lepiej podziałać - proszę.
Wówczas można uniknąć efektu halo, jaki się pojawia ponad drzewami z lewej strony.
Oczywiście można to "ręcznie" przyciemnieć, ale lepiej tego uniknąć bezpośrednio pracując na RAW-e.
https://www.dropbox.com/s/r8lex0nxdf..._9961.CR2?dl=0
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-11-2016 o 22:41
696) Żurawie w starym stylu, są jeszcze u mnie i latają, tylko nie mam czasu za nimi "pochodzić".
697) Słoneczko i mróz, a Warta płynie.
I żurawie fajne i fajnie przyszronione![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Zabawy ciąg dalszy. W zakresie konwersji zrobiłem mniej więcej to samo, ale startowałem z RAWa. Nie dałem sepii, bo bardziej pasuje prawdziwy czarno-biały.
W sumie chciałem pokazać, że robiąc konwersję do CZ-B, warto sobie przypomnieć, lub się nauczyć, co robiły filtry do fotografii czarno-białej. Dzięki temu można uzyskać ciekawsze efekty, niż tylko za pomocą kręcenia suwakami.
Tym razem nie ruszałem w ogóle kontrastu, krzywej i tym podobnych, jedynie przesunąłem histogram +0,5 EV, bo zdjęcie było niedoświetlone.
Obróbka na kompie daje więcej możliwości, niż dawne rzeczywiste filtry, bo można wzmacniać i osłabiać kolory bardziej selektywnie.
Umyj sobie matrycę.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 14-11-2016 o 21:21