382) "Nowy Zamek" w Lubniewicach - neorenesansowy pałac z początku XX wieku, rodu von Waldow. W większej całości można go zobaczyć tylko zimą, bo park dookoła zasłania budynek.
W latach 80-90 tych ubiegłego wieku byłem tam w środku kilka razy, a teraz zmienił właścicieli, może go uruchomią. Z zewnątrz jest dostępny.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-03-2015 o 22:33
Kolorki ładne.Może lepsze byłoby wykadrowanie tego zamku nie tak centralnie.I leciutko wszystko pochylone w lewo, mało ale jednak
to tak okiem całkowitego amatora
Choć ja już widziałem usilne prostowanie wieży w Pisa![]()
Ostatnio edytowane przez italy ; 21-03-2015 o 22:52
Żeby zrobić zdjęcie plamie na Słońcu wystarczy folia, o której była mowa w wątku o zaćmieniu i prawidłowo naświetlić zdjęcie - tak jak w moim poście #8. Oczywiście nie będzie to zdjęcie jak w podręczniku astronomii, bo do tego rzeczywiście potrzeba specjalnych filtrów i teleskopów.
W piątek, w czasie zaćmienia, było widać jedną małą plamkę.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 21-03-2015 o 22:57
To jest właśnie jedna z wad robienia przez szybkę spawalniczą - nie wiadomo, co zrobić z tym zielonym. Druga to znaczna grubość tego szkła, dzięki temu otrzymuje się podwójne kontury.
Też to ćwiczyłem, bo nie znałem właściwego filtra w postaci rzeczonej folii. (Sformułowanie jak z protokołu policyjnego).
Z zupełnie innej beczki.
Miałem zawsze problem z wybieraniem balansu bieli (neutralnej szarości) na zdjęciu i znalazłem metodę jak się tego nauczyć, nawet z użyciem PSE.
Zrobiłem preset do PS, ale można go skopiować dla PSE.
Napisałem do moderowanej części forum, ale wcięło. Może dołożę linka tutaj.
Problem w tym, że to się robi na jpeg-u, czyli praca równolegle na dwóch plikach RAW-ie i jego JPEG-u.
Jak się przesunie suwakiem na warstwach Dopasowania - Próg, aż się zaczną pokazywać czarne plamy, to jest to miejsce o neutralnej szarości gdzie najłatwiej wyznaczyć balans.
https://www.dropbox.com/s/6g0543hzjc...alans.zip?dl=0
Zapomniałem dodać, że w PSE, nalezy skopiować do:
C:\ProgramData\Adobe\Photoshop Elements\9.0\Photo Creations\photo effects
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-03-2015 o 23:30