Zacytował Matsil:
Trzeba trafić na ostrą sztukę a przy fotografowaniu nim mieć świadomość jego ograniczeń i wynikających z tego możliwości.
Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
No proszę Cię. To tak jakby pisać, że kupując Malucha masz szansę trafić na szybką sztukę . (…)
No proszę Cię jak już odnosisz się do tego co napisałem to konkretnie bez porównań na poziomie piaskownicy a jak cytujesz to co napisałem to nie wyrywaj cytowanego tekstu z kontekstu tego co napisałem bo tym sposobem dopuszczasz się manipulacji. Napisałem w poprzedni poście:
"Mam ten obiektyw od 3 lat i jestem z niego bardzo zadowolony bo nigdy mnie nie zawiódł. Trzeba trafić na ostrą sztukę a przy fotografowaniu nim mieć świadomość jego ograniczeń i wynikających z tego możliwości".
No proszę Cię nie manipuluj moją wypowiedzią bo mam już wnuki uczęszczające do szkoły i nie zejdę do Twojego poziomu bo wówczas mógłbym Ci nasypać piasku na głowę albo nawet zdzielić Cię po głowie wiaderkiem lub łopatką.
Napisałem że trzeba trafić ostrą sztukę bo w przypadku obiektywów (zwłaszcza tanich) nawet tylko dla zaawansowanego amatora to „oczywista oczywistość”. Osoba początkująca pytającą o ten obiektyw może jeszcze nie mieć wiedzy o tym że taki sam nowy obiektyw w sklepie w zależności od sztuki może "mieć lepszą lub gorszą ostrość". Jest to nienormalna sytuacja ale tak właśnie jest. Zawansowany amator już o tym wie i zazwyczaj wybiera taką formę zakupu by można było kupowany obiektyw najpierw sprawdzić i wybrać taki który podpięty do jego aparatu trafia z ostrością tak jak powinien. W przypadku innej formy zakupu obiektywu jest to raczej loteria i wówczas by być zadowolonym z zakupu i mieć satysfakcję z fotek trzeba „trafić na ostrą sztukę”. Dla Ciebie to jak widać oczywistym nie jest a potem narzekasz na obiektyw. Następnym razem nieostry obiektyw po prostu zareklamuj u sprzedawcy jako niezgodny z umową i wybierz taki obiektyw który ostrzy prawidłowo, albo kupuj u kogoś kto to tak jak np. Cichy zrobi to za Ciebie.
Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
Generalnie 17-85 jest jednym z najmniej udanych szkieł canona i jego jedyne zalety to USM i lepszy zakres niż KITa. Ale co z tego jak jakość zdjęć bardzo marna. .
A mógłbyś tak konkretnie rozwinąć te swoje generalizowanie bo moim zdaniem generalnie to napisałeś bzdury. Obiektyw ten ma czasem u niektórych jego użytkowników złą opinię ale z jakich powodów to już opisałem powyżej, przeważają raczej opinie dobre!
O wychwalanym przez Ciebie obiektywie Canon 18-200 i jego jakości optycznej jak i o konkurencyjnych obiektywach o tym samym zakresie nie będę się wypowiadał bo jestem praktykiem a nie teoretykiem, nie mam żadnego z nich i nie mam zamiaru mieć. Doskonale wiem że w amatorskich obiektywach (czytaj tanich w porównaniu do tych z literką L) im dłuższy jest zakres ogniskowych tym gorsza jest jakości optyczna takiego obiektywu. Jestem praktykiem a nie teoretykiem i nie bazuję na opinii jak i testach sprzętu foto portali internetowych które żyją dzięki pisaniu takich opinii, ale zdaję sobie sprawę że są i tacy onaniści sprzętowi którzy te testy traktują jak prawdę objawioną. Ja bazuję na zdjęciach ale takich jakie widzę na papierze a nie na fotografii oglądanej na monitorze za pomocą lupy! Specjalnie dla Ciebie powtarzam:
mam ten obiektyw (Canon 17-85) od 3 lat i jestem z niego bardzo zadowolony bo nigdy mnie nie zawiódł.
Pozdrawiam.

P.S. Jeśli chcesz Matsil otrzymać moje zdjęcia potwierdzające to że tym obiektywem można wykonać dobre zdjęcia to pisz na PW.