Widzę, że chyba różnie podchodzimy do słowa manipulacja.
Napisałeś, że trzeba trafić ostrą sztukę. Pokaż mi proszę choć jeden wątek gdzie opisane jest, że ten obiektyw ma rozrzut jakościowy i że trafiają się ostre sztuki. Po prostu jest słaby zawsze i nie ma lepszych i gorszych egzemplarzy. Nie zmuszam Cię do schodzenia do mojego poziomu, jedynie do czytania ze zrozumieniem i konsekwencji...
Oczywista oczywistość poparta czym? Miałeś 10 szt. i wiesz, że 2 były ostre? Jak wspomniałem powyżej, nie znam wielu osób które miały do czynienia więcej niż z jednym (17-85) obiektywem do czynienia, żeby go chwaliły. Jak już coś piszemy, to uzasadniajmy. Zresztą niżej piszesz:
No to bogate doświadczenie jak na takie wywody w stosunku do jednego marnego szkła...
Na temat tego szkiełka jest 100 wątków, wystarczy poczytać. Sam swego czasu opisałem swoje doświadczenia dość dokładnie. Miałem go przez kilka miesięcy i był to najgorszy obiektyw jaki miałem. W dodatku cena jaką mnie kosztował była 10 razy przesadzona w stosunku do tego co prezentował. Kilkoro moich znajomych i większość na tym forum (wystarczy przejrzeć jedynie ten wątek), którzy go używali podzielają opinię. Opinie dobre przeważają wśród tych, którzy nic innego nie używali.
I znów kłania się konsekwencja. Nie miałeś, nie używałeś, nie chcesz się wypowiadać a wiesz że większy zakres ogniskowych powoduje spadek jakości. Ja używałem obydwu i wiem o czym piszę. A mam porównanie naprawdę do dobrych szkieł.
Świetnie, to jest najważniejsze. Używaj dalej i się ciesz.
Mam z tego obiektywu ich naprawdę sporo i jakoś za nim nie tęsknię, także grzecznie podziękuję.
Pozdrawiam!