Witam! Noszę się z zamiarem usprawnienia działania AF w moim 5D mark II (w zestawie z 24-105L). Dodam, że do ostrzenia używam tylko punktu centralnego - reszty nie ma sensu, wiadomo o co chodzi... Ostatnio miałem okazję fotografować w dość słabych warunkach oświetleniowych, i z ustawianiem ostrości było dość ciężko. Zastanawiam się nad zakupem np. transmitera YongNuo ST-E2, lub jakiejś używanej lampy np. 420ex lub np. budżetowego Sunpaka. Proszę o informacje, jakie są Wasze doświadczenia w związku z użytkowaniem takich urządzeń z 5D mark II. Czy AF w 5D2 po podłączeniu YongNuo ST-E2 wyraźnie "dostaje skrzydeł", i zaczyna działać np. jak w 5D mark III? Czy podobnie będzie działał po podłączeniu lampy z funkcja wspomagania AF? Czy usprawnienie działania AF będzie widoczne w dobrych warunkach oświetleniowych, czy tylko przy słabym świetle? Czy w ogóle to urządzenie wpływa na szybkość AF? Nieco martwi mnie waga ST-ET - mój zestaw i tak jest już dość ciężki, gdy zabieram go w góry... Czytałem gdzieś tu post o możliwości zbudowania lampki wspomagającej autofocus, ale z majsterkowaniem i elektroniką będzie u mnie ciężko. Jestem ciekaw Waszych wskazówek.