Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Co najszybciej wykańcza migawke ?

Domyślnie Odp: Co najszybciej wykańcza migawke ?

Wiem, kiedy może się przydać. Na wspomnianym pogrzebie, na przysiędze na ślubie przy kamerzyście, w pobliżu dobrze zbierającego mikrofonu na eventach, podczas focenia jakichś płochliwych zwierzątek itp. Ale jak dokładnie (albo orientacyjnie) on działa (to, że jest cichy to efekt tego działania)? I czy bardziej zużywa aparat czy bez znaczenia? Ja normalni używam normalnego a cichego raczej sporadycznie. Ale chciałem zaciągnąć opinii zawodowców.

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Rozmawiałem kiedyś z serwisantem sprzętu foto video. Powiedział, że są cztery najczęściej spotykane uszkodzenia migawki
    - Silniczek naciągu (zużyte szczotki, zwarcie komutatora, zwarcie uzwojenia, oderwany magnes)
    - Lamelki (wytarcie, pęknięcie, oderwanie od mechanizmu przesuwu)
    - Styki skrajnego położenia lamelek (chodzi o to, że aparat nie dostaje sygnału że migawka jest otwarta)
    - Pęknięcie elementów plastikowych na skutek zmęczenia materiału.

Co wpływa na przyspieszenie wystąpienia powyższych usterek:
    - Zdjęcia seryjne (Ponoć miniaturyzacja silniczków naciągu wymusiła by były one zasilane stosunkowy dużym prądem. Jego częste uruchamianie na dłuższy okres czasu powoduje, że uzwojenie wirnika nagrzewa się, ogrzewając przy okazji inne elementy znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie..
    - Kurz (Powoduje, że współpracujące ze sobą, ruchome elementy zużywają się na skutek zwiększonego tarcia.)
    - Skrajne temperatury / nagłe jej zmiany. (Powoduje zmęczenie cieplne elementów wykonanych z tworzyw sztucznych.)
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    yyy... ??
    co "yyy...??" auta nigdy nie kupowałeś
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MacRo Zobacz posta
    Rozmawiałem kiedyś z serwisantem sprzętu foto video. Powiedział, że są cztery najczęściej spotykane uszkodzenia migawki
    - Silniczek naciągu (zużyte szczotki, zwarcie komutatora, zwarcie uzwojenia, oderwany magnes)
    - Styki skrajnego położenia lamelek (chodzi o to, że aparat nie dostaje sygnału że migawka jest otwarta)

- Zdjęcia seryjne (Ponoć miniaturyzacja silniczków naciągu wymusiła by były one zasilane stosunkowy dużym prądem. Jego częste uruchamianie na dłuższy okres czasu powoduje, że uzwojenie wirnika nagrzewa się, ogrzewając przy okazji inne elementy znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie..
    - Kurz (Powoduje, że współpracujące ze sobą, ruchome elementy zużywają się na skutek zwiększonego tarcia.)
    - Skrajne temperatury / nagłe jej zmiany. (Powoduje zmęczenie cieplne elementów wykonanych z tworzyw sztucznych.)
    posty w których ludzie którzy pisali że zdjęcia seryjne obniżają żywotność były zwykle obśmiewane ....
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez MacRo Zobacz posta

Dzięki za merytoryczne wyjaśnienie.

Tylko, czy warto oszczędzać migawkę? Gwarantowany przebieg w Canonie 1D mkIII to 300 000 wyzwoleń. Znajomy dociąga już prawie do 500 000 strzałów i migawka nadal jest sprawna. 80% zdjęć robi w trybie seryjnym 10kl/s.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    posty w których ludzie którzy pisali że zdjęcia seryjne obniżają żywotność były zwykle obśmiewane ....
    Bo na trwałość migawki zdjęcia seryjne mają znikomy wpływ. Wystarczy niedokładność wykonania podzespołów rzędu 0,5% i miniaturowe elementy wchodzące w skład elementów ruchomych zużywają się dużo szybciej niż powinny
    Zakładając, że taki układ w aparacie ma 50 elementów a każdy ma jakąś odchyłkę to pewnie część układów w ogóle nie opuszcza fabryki. Do tego dochodzą warunki użytkowania, temperatury, wstrząsy itd
    I to głównie dlatego jeden aparat wytrzyma 50tys a drugi 300tys
    Robiąc raz w miesiącu 10 zdjęć nie liczmy na to ze aparat będzie działał 30 lat a przecież żaden silnik się tam na pewno nie przegrzał, zdjęć seryjnych nikt nie robił.
    Reasumując: Czy będziecie robić zdjęcia seryjne czy nie i tak aparat się zepsuje

Uzależniony

Kiedyś był taki dowcip:

Dlaczego obrazy powinno się wieszać malowidłem do ściany ?

- aby się nie zużywały od patrzenia.

Może więc lepiej nie robić zdjęć, aby nie zużywać migawki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Robiąc raz w miesiącu 10 zdjęć nie liczmy na to ze aparat będzie działał 30 lat a przecież żaden silnik się tam na pewno nie przegrzał, zdjęć seryjnych nikt nie robił.
    Reasumując: Czy będziecie robić zdjęcia seryjne czy nie i tak aparat się zepsuje
    Mój morał jest przeciwny: jak będziecie chronić aparat przed kurzem i syfem to się migawka nigdy nie zepsuje. Jest to najprecyzyjniejsza i najbardziej niezawodna mechaniczna część aparatu.

Mam pentaksy i zorki z lat 60 i 70 ze szmacianymi migawkami co działaja do dzisiaj jak nowe.* Takoż Zenit i Kijew MF.

Poza tym fotografowałem 7 lustrzankami marki Canon, jedna minolta i z tuzinem kompaktów różnych klas.

Nigdy nie udało mi się zepsuć ani jednej migawki.

*kiedy na każdym zdjęciu z jednej zorki pojawił się Księżyc, zakleiłem dziurę w kurtynie acetonem z rozpuszczonym kawałkiem czarnego plastyku.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Proponuje zrobić ankietę, jak padła migawka. Ankietę należało by przykleić na stałe na forum. Jedno z zapytań czy fotografie byly wykonywane seryjnie
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów