Ktoś już napisał, że użytkownik. Ja dodam, że użytkownik bezsensownie wciskający spust migawki.
Pozdrawiam
Ktoś już napisał, że użytkownik. Ja dodam, że użytkownik bezsensownie wciskający spust migawki.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
moje zdjęcia głownie lotnictwo:
http://kcfoto.pl/
Czy długo otwarta migawka też nie nadwyręża jakiejś sprężynki albo innego dzyngielka, dźwigienki albo czegoś?
Upadek o beton.
Nie do końca w temat, chociaż związek ma.
Staram się wybadać jak na podstawie S/N aparatu stwierdzić jego datę produkcji. Trafiłem na taką stronę - Canon Date Codes , jednak tak dla utwierdzenia- litera na obudowie pod baterią będzie oznaczała rok (u mnie B = 2013, zgadza się nawet), a pierwsza S/N miesiąc (znowu, u mnie 3 = marzec)? Czy może wszędzie w dslr Canona jest tam "B"?
--- Kolejny post ---
Żeby uprościć- jak możecie, to podajcie te parametry ze swoich puszek (pierwsza cyfra z S/N i literka na spodzie komory z baterią) i orientacyjną datę zakupu (jeżeli macie go od nowości).
Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...
Trochę nie ogarniam, gdzie to jest? Tam pod sprężyną?
Po wyjęciu baterii (tak mam w 600D) i solidnym oświetleniu jej komory, ta literka jest w prawym górnym rogu, taki wypukły stempel. Sama literka jest w środku okręgu.
Co to za pytanie, róbcie fotografie, jak ma paść to padnie.
Bajka dla dzieci realizowana przez SEMAFOR "Parauszek" , ( i wiele innych podobnych w tym studio) animacja realizowana metodą poklatkową. Do jednego odcinka kilka tysięcy pstryknięć, na na statywie Canon z seri XXD. Migawka wytrzymała już nie jedną realizacje.
Mniej obaw więcej fotografii i radości z niej.
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
Podłącze się do tematu.
Osobiście posiadam 1d mk3, gdzie migawka jest przewidziana na 300k cykli.
Szczerze powiedziawszy kupiłem go z niewiadomym przebiegiem z wiadomego źródła, a do tej pory sam zrobiłem nim ok 400k zdjęć i to różnych.
Zdjęcia seryjne, długie czasy więc wszystkie wyżej wymienione scenariusze są zawarte, no może oprócz filmowania bo nie posiada takiej funkcji.
Nie przejmuje się zbytnio przebiegiem ma działać do póki nie przestanie jak ktoś wcześniej napisał.
Osobiście znam osobę i kilku z tego forum też o nim słyszało, który jest rekordzistą i w swoim 1DS mk3 ma już ok 1250000 tak milion dwieście pięćdziesiąt z kawałkiem.
Co ciekawe na jednej migawce stwierdzone w e-csi.
Dla mnie kupowanie aparatu i zastanawianie się od razu nad żywotnością migawki, lub innymi rzeczami do zepsucia, to tak jakby kupić sportowy samochód do jazdy po torze, postawić w garażu i zastanawiać się co mu może zaszkodzić i z jaką prędkością na jakim biegu najlepiej jeździć.
Mamy wtedy piękne auto i zero frajdy z jego użytkowania.
Polecam wziąć aparat i zacząć robić zdjęcia, czerpiąc z tego przyjemność, niż rozmyślać co może być.
Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.
Ciesze się, że sprzęt wytrzymuje, ale nie chodzi o to, kiedy ma paść, a o jego wiek. Postaw się w sytuacji osoby, która kupuje używany sprzęt. Znając jego orientacyjną datę produkcji, można będzie w sposób zdecydowanie pewniejszy zweryfikować przebieg. Dokładnie o to tutaj chodzi. Zwłaszcza, jeżeli sprzedający nie jest pierwszym właścicielem sprzętu, oraz nie posiada do niego już żadnych papierów. Co nie? Fajnie wiedzieć, co się ma, stąd proste pytanie. Jak już będzie u mnie, wtedy przystąpię do wyciągania z niego ile wlezie.