Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon EF 300mm/ f4 L USM (bez stabilizacji), czy ktoś to w ogóle trzymał w ręce?

Domyślnie Canon EF 300mm/ f4 L USM (bez stabilizacji), czy ktoś to w ogóle trzymał w ręce?

Noszę się z zamiarem zakupu właśnie tego modelu. W czerwcu będę w Stanach i jest on tam dostępny w granicach $750, czyli ok 700-1000zł taniej niż nowszy model z IS (za ten trzeba dac $950- $1100).

I teraz pytanie: czy ktoś miał do czynienia z tym konkretnie modelem? Czy warto? Czy jest duża różnica pomiędzy tym, a modelem IS?

Skąd w ogóle taki pomysł...
    Model 300/4L IS został wypuszczony w 1997 roku i gdzieś czytałem, że od tamtej pory w nim nic sie nie zmieniło. Czytałem, że optycznie jest taki sam jak model bez IS, a sama stabilizacja odpowiada standardom z '97 roku i jest daleka temu, co oferują współczesne konstrukcje. 1997 rok jest rokiem, gdzie jeszcze królują aparaty na kliszę (ba! pierwszy D30 pojawia się dopiero 3 lata później!). Przy ISO rzędu 100 lub 200 nawet taka antyczna stabilizacja daje bardzo dużo.
    Dzisiaj, kiedy jestem w stanie podkręcić swoje 60D do używalnego ISO 1600, skracając w ten sposób czas naświetlania, zastanawiam się czy stabilizacja wydajna w zakresie 2ev warta jest kilkuset złotych...

Obiektyw ma być do fotografii przyrodniczej- głównie ptaków.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Canon EF 300mm/ f4 L USM (bez stabilizacji), czy ktoś to w ogóle trzymał w ręce?

Witaj
    Jestem amatorem, więc na moje rady trzeba patrzeć z dystansem. Mam 300/4L IS i też fotografuję ptaki. Jeżeli robisz zdjęcia z podchodu to bardzo rzadko będziesz miał komfort krótkich czasów przy małym ISO i stabilizacja bardzo Ci się przyda. f/4 w lesie jest ciemno. Mam podobnie jak Ty 60D i też czasem używam 1600 ISO. Jest używalne przy małych formatach ale "..." moim zdaniem nie urywa. Mam jeszcze Tamiego 70-300, który ma rewelacyjną stabilizację, ale używam go tylko w zakresie 70-150 bo wyżej to już moim zdaniem mydło.
    Pozdrawiam

Domyślnie Odp: Canon EF 300mm/ f4 L USM (bez stabilizacji), czy ktoś to w ogóle trzymał w ręce?

750$ ? gdzie tak tanio, daj linka!

Na ebayu. Trzeba szukać- bywają. A sprowadzane z Korei lub Japonii jeszcze taniej. Ale tego się nie podejmę.
    Tu masz np. za 8 stów: Canon EF 300 mm F 4L USM Telephoto Lens | eBay

niki68- no w lesie akurat rzadziej cokolwiek robię. Raczej są to łąki, polany i nad wodą.

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    I teraz pytanie: czy ktoś miał do czynienia z tym konkretnie modelem? Czy warto? Czy jest duża różnica pomiędzy tym, a modelem IS?

Na Fotoprzyrodzie jest fabio87 z tym szkłem. Rezultaty ma dobre. Ogólnie szkło bardzo ostre. Polecam z nim pogadać.
    michalfabiszewski

A i z tego co widziałem na POTN nawet z TC2x jest wciąż super. Chyba jedyna wadą nie jest brak IS i już niemały wiek, ale to że nie jest serwisowane.
    http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1363045
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Noszę się z zamiarem zakupu właśnie tego modelu. W czerwcu będę w Stanach i jest on tam dostępny w granicach $750, czyli ok 700-1000zł taniej niż nowszy model z IS (za ten trzeba dac $950- $1100).
    w Holandii mozna bylo kiedys natknac sie na sztuki w okolicy 500~550 Euro. dzisiaj nic nie widze w ofertach.

mialem 300/4 non IS przez okolo rok. wersji IS nigdy nie mialem, wiec nie wypowiem sie na temat roznic

bardzo ostry obiektyw, kontrastowy, ladnie rysujacy, dostatecznie lekki zeby robic z lapy. mimo uplywu lat (dzisiaj juz chyba nie kupi sie
    niepelnoletniego 300/4) daje obrazek nie ustepujacy jakoscia

Skąd w ogóle taki pomysł...
    Model 300/4L IS został wypuszczony w 1997 roku i gdzieś czytałem, że od tamtej pory w nim nic sie nie zmieniło. Czytałem, że optycznie jest taki sam jak model bez IS, a sama stabilizacja odpowiada standardom z '97 roku i jest daleka temu, co oferują współczesne konstrukcje. 1997 rok jest rokiem, gdzie jeszcze królują aparaty na kliszę (ba! pierwszy D30 pojawia się dopiero 3 lata później!). Przy ISO rzędu 100 lub 200 nawet taka antyczna stabilizacja daje bardzo dużo.
    Dzisiaj, kiedy jestem w stanie podkręcić swoje 60D do używalnego ISO 1600, skracając w ten sposób czas naświetlania, zastanawiam się czy stabilizacja wydajna w zakresie 2ev warta jest kilkuset złotych...

ja swoj 300/4 nonIS (do spolki z 70-200/4 nonIS) zamienilem na 70-300 L i stabilizacja niewatpliwie daje ogromna poprawe funkcjonalnosci - to nowe szklo pozwala przy 300mm bezpiecznie focic na 1/50 sekundy.
    mam tu na mysli "bezpiecznosc" wedlug standardow landszafciarskich: 1 na 10 fot moze byc mniej niz wzorowo ostra, a nie 1 na 10 w "jakos" ostra (jak u kotleciarzy czy podobnych , ktorzy takimi szklami probuja
    1/8 sekundy i zarzekaja sie, ze jest idealnie LOL ). 300/4 IS to oczywiscie duzo starsza stabilizacja, ale IMHO warta tych dodatkowych 200 zielonych papierow.
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Obiektyw rewelacyjny, mam od wielu lat ale też bym celował w wersję z IS z czysto praktycznych powodów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Kolego weź od uwagę, że wersja bez IS nie ma już wparcia serwisowego. Jeśli się zepsuje można obiektyw wyrzucić, ewentualnie używać na MF. Gdyby był serwisiowalny to wybór moim zdaniem dobry, w takim jedna przypadku taki sobie.

aaa sorka, myślałem że piszesz o nowych
    Promocje na używane to i u nas się trafiają: 300 IS za 2100zł !
    CANON EF 300mm F4 L IS CANON 300 IS L USM STABILI (3899040646) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

No to faktycznie lipa jeśli by sie zepsuł... A moze tak sie zdarzyć jeśli obiektyw ma kilkanaście lat :/

No nic... czyli trzeba sie szykować na $1000, a nie na $700. Trudno...
    Nie ma wsparcia serwisowego, rozumiem= nie ma części i każdy serwis niezależnie od usterki mi go po prostu odeśle? Czy jak to wygląda?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów