Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: canon 70-200 ,1:2,8 , L IS USM stabilizacja

Uzależniony

Domyślnie canon 70-200 ,1:2,8 , L IS USM stabilizacja

Witam. Mam problem ze stabilizacja w 70-200 - 2,8 L . Do ogniskowej 100 mm wszystko chodzi jak nalezy, ale powyzej zaczynaja sie problemy.Przy poruszaniu obiektywem na boki obraz przeskakuje gwaltownie przy zmianie kierunku ruchu. Po rozebraniu stabilizatora okazalo sie,ze jedna z cewek (ta mniejsza, pojedyncza) jest czarna. Nie wiem,czy tak malowana, czy moze przegrzana? Wyczyszczenie i wygladzenie wszystkiego troche pomoglo, ale nie do konca.Zdziwilo mnie,ze soczewka nie ma zadnego zawieszenia na sprezynkach - czy tak ma byc? tylko prowadnice i pierscien ustalajacy z elektromagnesem zwalniajacym? Z pomiarow wynika, ze cewka mniejsza (ta podejrzana ma ok 6 Ohm, te dwie wieksze po 20 Ohm , cewka elektromagnesu zwalniaka ok 1,5 kOhma. Po recznym zwolnieniu soczewka przesuwa sie bardzo gladko. Czy ktos z szanownych kolegow mial do czynienia z takim przypadkiem? Wiem, ze szarpanie obrazem sie w elkach zdarza ale chcialbym, zeby ten egzemplarz byl pod tym wzgledem sprawny.Przepraszam za brak polskich znakow. Pozdrawiam.

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: canon 70-200 ,1:2,8 , L IS USM stabilizacja

Nie wiem czy ten wątek jest napisany na właściwym forum

To, że dotyczy obiektywu, to nie znaczy, że każdy posiadający L-kę ją rozbierał i przyglądał się podzespołom a na dodatek zna się na, bądź co bądź, elektronice Może lepiej by było skierować pytanie na elektrodę albo gdzieś?

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    soczewka nie ma zadnego zawieszenia na sprezynkach - czy tak ma byc?
    To też już chyba zależy od producenta...?

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    Wiem, ze szarpanie obrazem sie w elkach zdarza ale chcialbym, zeby ten egzemplarz byl pod tym wzgledem sprawny
    Jak dawno zakupiłeś ten obiektyw? Jeśli jest jeszcze na gwarancji, to w przypadku podejrzeń, że coś ze sprzętem jest nie tak, możesz przecież wysłać szkło do serwisu ( jeśli rozebranie obiektywu jej własnie nie unieważniło). Zawsze może się zdarzyć, że trafiłeś na trefną sztukę.
    W innym przypadku możesz próbować skontaktować się bezpośrednio z Canonem, ale nie wiem czy będą zadowoleni, że ktoś odkrył ich tajemnicę lewitującej soczewki bez sprężynek

Ja nie mam L-ki, a przeskok obrazu w wizjerze spowodowanego stabilizacją też mi się zdarza... może tak po prostu ma być?
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Uzależniony Awatar trothlik

Przepraszam że nie na temat za bardzo ale co się dzieje z Lkami? I to też 70-200 padła.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uzależniony

Dostalem ten obiektyw do naprawy , jest po gwarancji. W miedzyczasie rozbieralem druga L-ke i tam ceweczka jest w podobnym, czarniawym kolorku - zatem pewnie norma. Objawy sa w pelni powtarzalne, przy kazdym ruchu na bok (i w prawo i w lewo) nastepuje szarpniecie. Wyglada to tak, jakby zwalniak nie do konca zlapal kotwice i soczewka zaczepiala o jakis wystep , z tym, ze po recznym zwolnieniu soczewki pracuje idealnie plynnie. Nie chce sie na razie wgryzac w elektronike i probuje znalezc jakies informacje , ktore pozwola wyeliminowac wszystko inne. Jakby ktos cos mial, to bardzo prosze o pomoc. No i sorki za te znaki...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów