Witam. Mam problem ze stabilizacja w 70-200 - 2,8 L . Do ogniskowej 100 mm wszystko chodzi jak nalezy, ale powyzej zaczynaja sie problemy.Przy poruszaniu obiektywem na boki obraz przeskakuje gwaltownie przy zmianie kierunku ruchu. Po rozebraniu stabilizatora okazalo sie,ze jedna z cewek (ta mniejsza, pojedyncza) jest czarna. Nie wiem,czy tak malowana, czy moze przegrzana? Wyczyszczenie i wygladzenie wszystkiego troche pomoglo, ale nie do konca.Zdziwilo mnie,ze soczewka nie ma zadnego zawieszenia na sprezynkach - czy tak ma byc? tylko prowadnice i pierscien ustalajacy z elektromagnesem zwalniajacym? Z pomiarow wynika, ze cewka mniejsza (ta podejrzana ma ok 6 Ohm, te dwie wieksze po 20 Ohm , cewka elektromagnesu zwalniaka ok 1,5 kOhma. Po recznym zwolnieniu soczewka przesuwa sie bardzo gladko. Czy ktos z szanownych kolegow mial do czynienia z takim przypadkiem? Wiem, ze szarpanie obrazem sie w elkach zdarza ale chcialbym, zeby ten egzemplarz byl pod tym wzgledem sprawny.Przepraszam za brak polskich znakow. Pozdrawiam.