No tak sigma 70-200 f2,8 hsm II. Fajny fajny tylko myślę tak, że jednak docelowo jak pisałem na wstępie zanabędę albo sigmę 70-200 II hsm z Os nową albo canona 70-200 f 2,8 Is używkę za 2 - 3 latka. Obecnie brak funduszy 4000 na taki zakup. Ale szkoda mi też tak na dobrą sprawę wydać 2000-2500 na obiektyw , którego za kilka lat się pozbędę. Na chwilę obecną znalazłem w dobrej cenie Sigmę 50-150 Ex DC APO II f2,8 w dobrym stanie za 1500 zł. Była ona tutaj wymieniana w ktrórymś poście i zdjęcia z niej wyglądają zachęcająco. Myślę, że jest to rozsądny kompromis dla amatora z zapędem na trochę lepszy sprzęt. Jest fajne światło, jest w miarę fajny silnik, są zdjęcia o rozsądnej a nawet fajnej ostrości. Ogniskowa na moim aparacie apsc będzie w zasadzie ta sama co 70-200 na FF. No i nie muszę się martwić że będę miał 85 i zoom na nogach. A cena jest zdecydowanie zachęcająca i podobna do 85 f 1,8 Canona. Także dziękuję za zainteresowanie tematem i za kilka cennych podpowiedzi, wybór się właśnie dokonał :-) Jak obiektyw dojdzie i będę miał okazję go użyć to nie omieszkam wstawić kilka fotek nim zrobionym tutaj więc proszę jeszcze o nie zamykanie tematu do czasu wklejenia fotek :-)