sam skladam stacjonarne kompy. lapsa sluzbowego mam Della, mialem wczesniej HP. i tu jestem sklonny uwierzyc, ze makowa to lepszy wybor bo i Dell i HP to szajs. tak pod wzgledem wykonania fizycznego jak i jakosci i niezawodnosci klamotow
Holandia chyba bogatsza ale tutaj Apple tez ma podobna opinie
z tym ze nawet w Windows wiekszosc rzeczy mozna zrobic na rozne sposoby.
ale nie bede upraszczal - OSX-a nie przerabialem w ostatnich 15 latach![]()
przyklad ograniczen w Applu byl wziety z iOS-a i rezerwatowych rozwiazan typu "skopiuj film na tablet" - na ipadzie trzeba sie j* z itunesem i proste rzeczy robic pol godziny. na androidowym tablecie robie copy-paste z karty pamieci i w 5 minut sprawe mam z glowy.
a w Windzie nie?
chyba, ze jestes zagramanica i nie pod wifi. to masz problem.
oba rozwiazania maja wady zalety.
rowniez niekoniecznie. w windzie mozna do pracy biezacej zalozyc konto bez praw administratora...
to jest bardziej filozofia ogolnego ograniczania roznorodnosci po to, zeby latwiej bylo o wsparcie techniczne (manuale, hotline'y itd. itp.). i to dla wiekszosci humanistow jest lepsze. ale rowniez oznacza problemy, jesli chce sie cos zrobic inaczej niz zostalo przewidziane. wtedy ekosystem Apple'a staje sie rezerwatem...
nieodmiennie sprawa wraca do punktu wyjscia: oba rozwiazania maja wady i zalety.
Apple projektuje swietnie z mysla o zwyklym uzytkowniku, ktorego nie interesuje zaglebianie sie w temat. stad percepcja, ze to jest latwe, dobrze dzialajace i przejrzyste. ale rowniez ograniczenia, gdy przychodzi do wyjscia ponad te gotowe rozwiazania.
po drugiej stronie spektrum sa klasyczne Uniksy, gdzie nie ma podanych na tacy rozwiazan, tylko trzeba sie zaglebic w temat i mozliwie swiadomie wybrac dla siebie rozwiazanie. to na pewno na poczatku nie jest latwe do ogarniecia ale przy wysilku ze strony uzyszkodnika daje tez ogromne mozliwosci dostosowania pracy do swoich potrzeb.
Windows od lat probuje byc posrodku - dawac mozliwosci konfiguracji Uniksa a jednoczesnie nie straszyc zlozonoscia na starcie. wychodzi o raczej lepiej niz gorzej, nie oszukujmy sie.
kwestia w tym wszystkim jest wybranie lokalnego ekstremum - tzn. tego co dla konkretnego uzytkownika jest najlepsze. jednej prawidlowej odpowiedzi nie ma.