To jest dobra odpowiedź. Od 16 lat zajmuję się projektowaniem zestawów komputerowych i Klientom tłumaczę spokojnie i cierpliwie czym różni się zestaw:
- zaprojektowany z uwzględnieniem kluczowych, a pomijanych w masowej sprzedaży elementów jak płyta główna i zasilacz
- zmontowany z zachowaniem standardów (chłodzenie, prowadzenie przewodów, dbałość o podkładki, dystanse, mocowania, zapinki itd. itp.)
- przetestowany (wygrzany)
- skonfigurowany na 100% w BIOS (pomijane w masówce)
- zainstalowany system operacyjny z uwzględnieniem wszystkich sterowników, wykorzystaniu wszystkich opcji i funkcji sprzętu, zainstalowaniu wszystkich aktualizacji i oprogramowania "posiłkowego" takiego jak np. DotNET FX)
- i jeszcze kilku "smaczków" i aspektów, które pomijam, gdyż po prostu stanowią moją "tajemnicę sukcesu"
... od zestawu "z Allegro" - typu "POTWÓR DLA GRACZY, OSZALAŁEM, 50% TANIEJ PIERDYLIARD CORE, MILIARD MEGA RAM"
- skleconego z losowo dobranych podzespołów, najtańszych, pochodzących bardzo często z wyprzedaży serwisowych, poserwisowych, programów naprawczych, refurbishów itp.
- krzyczącego tylko cyframi, manipulując słowami - np. karty graficzne "2GB RAM", nie wspominając o częstotliwości, szynie 64-, 128- 256- bit, czy linii produktowej (GF, GT, GTX) oraz opcjach (np. OC)
- składanymi z najtańszymi zasilaczami mającymi fatalny parametr PG, brak zabezpieczeń, brak PFC (choćby pasywnego) beznadziejną wydajność (30-40%)
- systemami zainstalowanymi "z obrazu", bez uwzględnienia żadnych "osobistych" funkcji sprzętu (np. funkcji płyty głównej, dodatkowych, atrakcyjnych możliwości karty graficznej)
- dyskami z serii ECO, GREEN i/lub pochodzącymi często z najtańszych linii produktowych np. WD GREEN zamiast WD BLACK
- nie wykorzystujących W OGÓLE ostatnich nowości takich jak pamięci XMP, dyski SSD i wielu, wielu innych
dlatego moje zestawy kosztują np. 6500zł, a potwory z Alla kosztują 3500zł, a "cyferki" są takie sameCzy więc moi Klienci to idioci? Z czego ja żyję? Może z dobrego bajeru i marketingu?
pozdrowionka![]()