Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 96

Wątek: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Domyślnie Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    To proponuję "zadbać" o kondycję okienek. System jak samochód - wymaga konserwacji.
    Procesory intela x4 (nawet bez Hyper-Threading) znakomicie sobie dają radę z wymagającym oprogramowaniem.
    Do tego szybki dysk SSD i zobaczysz jak to śmiga.

Może rozbuduj posiadaną konfigurację, o ile to blaszanka a nie laptop. Zacznij od specyfikacji płyty głównej, zobacz co można zmienić - RAM ustawienia procesora itd.
    Można podkręcić monożnik. Zależy od tego czym dysponujesz.
    Typowe podejście majsterkowicza.
    Dysku SSD nie należy montować na starych chipsetach płyt głównych i systemach Win XP oraz starszych (obsługa TRIM).
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Nie wiem jakiego MacBooka masz okazję kupić, ale te nowsze potrafią się grzać, a jak się grzeją to zwalniają taktowanie procka, a grzeją się gdy są obciążone, czyli wtedy gdy potrzebujesz mocy obliczeniowej. Apple nie lubi rozbudowanych systemów chłodzenia i woli rozwiązania softwarowe. Czyli właśnie obniżenie taktowania.

W ogóle laptop do pracy to porażka jak dla mnie. Tylko stacjonarka. Zwłaszcza, że i tak to trzeba pod dobry monitor podpiąć.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Typowe podejście majsterkowicza.
    Dysku SSD nie należy montować na starych chipsetach płyt głównych i systemach Win XP oraz starszych (obsługa TRIM).
    Tylko nie wiadomo "czym dysponuje" założyciel wątku.
    Jako majsterkowicz od czasów win 3.11 mam różne spostrzeżenia na temat sprzętu i jego możliwości.
    Wiem jedno - dysk SSD to często "drugie życie" dla starszego kompa, nawet z XP.
    Carbage Collection np. Plextora zastępuje brak obsługi Trim.

Ale to zupełnie inny temat.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-03-2014 o 13:03

Mam obecnie DELLa... tyle że leciwego jest ssd, zewnętrzna grafika itp. ale jakoś płynności to ja w nim nie widzę Ciekawie mnie to czy inwestycja w i7 coś zmieni..
    Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności. Mam pojęcie o kompach i raczej laikiem nie jestem. Nie miałem za to doczynienia z Mackem dlatego dopytuję.

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Mam obecnie DELLa... tyle że leciwego jest ssd, zewnętrzna grafika itp. ale jakoś płynności to ja w nim nie widzę Ciekawie mnie to czy inwestycja w i7 coś zmieni..
    Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności. Mam pojęcie o kompach i raczej laikiem nie jestem. Nie miałem za to doczynienia z Mackem dlatego dopytuję.
    Mam i7 w laptopie na Win 7-64bit z płytą Intela, 8GB ram. Powiem krótko - power rangers, a podobno desktop ma jeszcze lepsze osiągi.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Po pierwsze zobacz, jakie procesory są obsługiwane przez Twoją płytę główną.
    Jaki i ile RAM-u można zainstalować. Bez nazwy (symbolu) specyfikacji płyty głównej się nie uda czegoś doradzić.
    Jaką masz podstawkę pod CPU, to w tej chwili decyduje o rozbudowie maszyny.

Za to można zadbać o "kondycję" windowsa.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-03-2014 o 13:10

Pełne uzależnienie

Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności.
    Czyli co się dzieje? Bo nie wiem na czym polegają te problemy ze stabilnością po 10 latach na XP i 2 na siedem żadnych problemów nie mam.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Też jestem zdziwiony. Do win95 to rzeczywiście była męka, ale od 2000 i XP jest ok. Mam w domu taki niby serwer, kiedyś na 2000 a teraz na XP, chodzi 24 godziny na dobę i nic się z nim nie dzieje.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

dlaczego? +100 do lansu
    to tak jak nowy kombinezon+narty na Krupówkach czy aparat z podpięta elka wiszący swobodnie podczas spaceru po Nowym Swiecie

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Używam Macbooka z retiną od prawie dwóch lat. Laptop jest podpięty do zewnętrznego monitora Eizo. Wcześniej przez prawie 10 lat używałem Linuxa jako głównego systemu w domu. W pracy oczywiśćie windows bo używam CADa + Microstation.

Porównując ceny macbooków do odpowiednich pozycji u Della czy Lenovo to cenowo wychodzi tak samo. Nie mówię o porównywaniu zwykłych laptopów z media marktu do 3000zł ale stacji roboczych. Cenowo naprawdę wychodzi tak samo a na korzyść Macbooka należy dodać ekran retina oraz sam system OSX.

Macbooka można wziąść na raty jak trzeba, Apple store daje dobre oferty czasami.

Wg. mnie warto bo szkoda życia na problemy windowsa. Wiem, że powiecie ze windows 7 i 8 są super - na pewno są, ale to nie OSX.

Macbooka nie kupiłem dla lansu - tego sprzętu po prostu świetnie się używa a serwis appla należy do najlepszych na świecie (w razie problemów).
    Wcześniej używałem laptopów Lenovo (Thinkpady), zawsze z Linuxem.

Zewnętrzny ekran podepniesz za pomocą kabla mini display port -> dvi albo display port (jak tam pasuje).

Jeśli chodzi o granie ma Macu - spokojnie można, jest masa gier, Steam. Ja często lubie sobie pograć w Counter Strike - zero problemów
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 26-03-2014 o 13:57
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów