Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon EOS 7D - problem z samowyzwalaczem

Domyślnie Canon EOS 7D - problem z samowyzwalaczem

Jestem nowy, szukałem tego wątku, niestety nie znalazłem.

Mam taki problem z aparatem: robiąc zdjęcia w namiocie bezcieniowym (3 lampy światła ciągłego) ustawiając samowyzwalacz na 2 sekundy (lub 10sek -bez znaczenia) aparat wariuje. Wyzwalam migawkę, po dwóch sekundach aparat strzela fotkę i ... robi samoistnie zdjęcie za zdjęciem, żadnym przyciskiem nie mogę go "powstrzymać", czasem pomaga zasłonięcie obiektywu, a zazwyczaj muszę go wyłączać. Po włączeniu znów zaczyna robić fotki samoistnie, jedynym sposobem jest dramatyczna próba zmiany opcji samowyzwalacza na pojedyncze zdjęcie i wówczas się "zatrzymuje".

Kiedy wyłączę lampy z namiotu i znów ustawię samowyzwalacz ale w warunkach zwykłej żarówki lub na zewnątrz, samowyzwalacz działa poprawnie. To wygląda jakby aparat reagował na mocne światło i to światło go wyzwalało.. wiem, że to brzmi dziwnie.

Przyznam szczerze, że nie jestem wytrawnym znawcą swojego aparatu, znam podstawy, ale to co się z nim dzieje, zdaje się nie jest kwestią opcji/ustawień które nieopatrznie włączyłem, tylko jakiejś awarii?

Proszę o porady.
    Najgorsze jest to, że aparat ma rok gwarancji, a ta minęła kilka miesięcy temu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon EOS 7D - problem z samowyzwalaczem

Prędzej podejrzewałbym, że aparat nie reaguje na światło, tylko jakieś zakłócenia od wyzwalania lamp, ale piszesz o lampach światła ciągłego. Takich nie miałem okazji ani używać, ani nawet oglądać (przepraszam za lamerstwo w dziedzinie ). Z czego one są zasilane? To standardowe 230V czy jakieś przetwornice?

Te lampy są zasilane normalnie z 230V, tu masz przykładową: Żarówka światło ciągłe 65W (300W) 5500K FreePower WSOC-FP-65WE27 - sklep Fripers.pl
    Rzeczywiście może to jest tak, że aparat reaguje tak jakby "zobaczył" błysk i wyzwala migawkę, a że światło jest ciągłe, to szaleje i nie można go zatrzymać..?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Zgadzam się z podejrzeniami maczekg - to są jakieś wyroby firmy krzak, świetlówki kompaktowe dużej mocy. Podejrzewam, że sieją zakłóceniami elektromagnetycznymi wkoło jak durne i aparat głupieje. Aparat wyzwalany z kablowego wężyka może? To jest znakomita antena do przyjmowania tych zakłóceń.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Nie z wężyka, właśnie zwyczajnie. Jakbym miał wężyk, to bym nie wyzwalał z opóźnieniem dbając, by nie poruszyć. Ale w tej sytuacji (klient ma właśnie lampy o dużej mocy, światła ciągłego) może lepiej się w taki wężyk zaopatrzyć i wyzwalać bez opóźnienia?

Awatar Farmer1971
    Miasto
    Grabowo Kościerskie

Mam pewną teorię na ten temat. W 7D włączenie samowyzwalacza uaktywnia jednocześnie funkcję wyzwalania pilotem IR. Te świetlówki migają emitując błyski również z zakresu podczerwieni, na które reaguje czujnik w aparacie i wyzwala migawkę. Według mnie powinno pomóc zaklejenie okienka czujnika IR (z prawej strony na uchwycie poniżej spustu- małe okrągłe) kawałkiem nieprzezroczystej taśmy.
    Powodzenia

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    - to są jakieś wyroby firmy krzak, świetlówki kompaktowe dużej mocy. Podejrzewam, że sieją zakłóceniami elektromagnetycznymi wkoło jak durne i aparat głupieje.
    Właśnie ku temu zmierzałem. Sieją pewnie, choc i teoria kolegi Farmera nie jest do odrzucenia. Słuchajcie, czy reflektor w jakim mocuje się taką lampkę jest metalowy, a całość z przewodem ochronnym? Bo gdyby był metalowy a bez PE, to spróbowałbym "uziemić" całość

Ciekawostka jednym słowem...

Awatar Farmer1971
    Miasto
    Grabowo Kościerskie

Znalazłem dzisiaj w instrukcji obsługi do 7D takie coś: ,,Pod wpływem niektórych rodzajów oświetlenia fluorescencyjnego aparat może działać nieprawidłowo. Podczas zdalnego fotografowania bezprzewodowego należy ograniczyć wpływ źródeł oświetlenia fluorescencyjnego na aparat.''

Znalazłem to samo w instrukcji, wygląda na to, że przy kolejnej próbie robienia zdjęć w tych samych warunkach, spróbuję przysłonić czujnik i zobaczymy
    Lampy nie posiadają przewodu z uziemieniem, jest z jakiegoś tworzywa raczej, przy najbliższej okazji się temu przyjrzę.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów