Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Obiektywy m42 czy warto :)

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Obiektywy m42 czy warto :)

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Jeśli trafisz na takich klientów , nie masz szans na poważna współpracę.Pobawić możesz się takimi obiektywami, nawet osiągniesz w miarę zadowalający efekt, ale tylko tyle.Niestety lub stety , nastały takie czasy że odbiorca który zleca zamówienie bardzo często w rozmowie przy określaniu warunków współpracy dopytuje o to , czym dane zlecenie będzie wykonane.I uwierz mi, nie ma dla nich problemu z odszukaniem danych.Chcesz zarobić musisz zainwestować.To tak jak amator - też zrobi zdjęcia ślubne, ale ich jakość,nigdy nie będzie na poziomie fotografa zajmującego się tym profesjonalnie.
    Kolega cobalt dał Ci rozsądną propozycję.W miarę tanią.
    Tak przerabiałem takich klientów Żyjemy w Czasach gdzie trzeba jakoś sobie radzić a wynajem opłaca się bardziej niż posiadanie, dlatego kiedy klient pyta co mam, to daję wszystko czego używam, czyli też to, co regularnie wypożyczam i znam. nie określam czym wykonam to konkretne zdjęcie, bo to już jest swego rodzaju tajemnica zawodowa. To jest własnie problemem, że klienci chcą zapłacić parę groszy jak za zdjęcie do katalogu i liczą, że my to robimy pod billboard 10mx10m. a nikt z nas nie weźmie średnioformatówki do zdjęć butów do katalogu na A5. Ale niestety w pełni to rozumiem, takie czasy

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Na pewno 85/1.8 do produktów? Nie 60/2.8 albo 100/2.8?
    mam 50/1.4 i myślę, że daje radę, nad 100mm się zastanawiałem ale mam tylko szerokie kąty, boję się tej luki między 50 a 100, dlatego ja też z góry nastawiałem się na 85.
    A produkty na prawdę różne, ale nie wykluczam wypożyczania, to kosztuje na prawdę grosze w skali zlecenia. chciałbym po prostu dokupić coś uniwersalnego i moje polska natura podpowiedziała mi, zę moze sie uda kupić całą gamę stałek z m42, no ale chyba nikczemny plan nie wypalił
    Czyli twierdzicie, że jednak m42 nie umywa się do współczesnych konstrukcji w zastosowaniu komercyjnym?
    no ale jeśli polecacie mi C85/1.8 , gdzie koszt jak na obiektyw to jest prawie żaden, a różnica ma być nieziemska to chyba nie mam co nawet próbować z m42
    Ostatnio edytowane przez Rocailler ; 05-02-2016 o 22:31

Uprawnienia umieszczania postów