Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Obiektywy m42 czy warto :)

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: Obiektywy m42 czy warto :)

Cytat Zamieszczone przez Rocailler Zobacz posta
    że "profesjonalne" odnosi się do tego, że czasem fotka idzie w szeroki świat i zdarzają się bardzo wymagający i klienci i odbiorcy, nie wiem czy te konstrukcje są w stanie temu podołać
    Jeśli trafisz na takich klientów , nie masz szans na poważna współpracę.Pobawić możesz się takimi obiektywami, nawet osiągniesz w miarę zadowalający efekt, ale tylko tyle.Niestety lub stety , nastały takie czasy że odbiorca który zleca zamówienie bardzo często w rozmowie przy określaniu warunków współpracy dopytuje o to , czym dane zlecenie będzie wykonane.I uwierz mi, nie ma dla nich problemu z odszukaniem danych.Chcesz zarobić musisz zainwestować.To tak jak amator - też zrobi zdjęcia ślubne, ale ich jakość,nigdy nie będzie na poziomie fotografa zajmującego się tym profesjonalnie.
    Kolega cobalt dał Ci rozsądną propozycję.W miarę tanią.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Pod C7D kup sobie C 85/1,8USM i będziesz mega zadowolony.
    Na pewno 85/1.8 do produktów? Nie 60/2.8 albo 100/2.8?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Pytanie jakie to produkty - pierścionki czy kanapy

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Jeśli trafisz na takich klientów , nie masz szans na poważna współpracę.Pobawić możesz się takimi obiektywami, nawet osiągniesz w miarę zadowalający efekt, ale tylko tyle.Niestety lub stety , nastały takie czasy że odbiorca który zleca zamówienie bardzo często w rozmowie przy określaniu warunków współpracy dopytuje o to , czym dane zlecenie będzie wykonane.I uwierz mi, nie ma dla nich problemu z odszukaniem danych.Chcesz zarobić musisz zainwestować.To tak jak amator - też zrobi zdjęcia ślubne, ale ich jakość,nigdy nie będzie na poziomie fotografa zajmującego się tym profesjonalnie.
    Kolega cobalt dał Ci rozsądną propozycję.W miarę tanią.
    Tak przerabiałem takich klientów Żyjemy w Czasach gdzie trzeba jakoś sobie radzić a wynajem opłaca się bardziej niż posiadanie, dlatego kiedy klient pyta co mam, to daję wszystko czego używam, czyli też to, co regularnie wypożyczam i znam. nie określam czym wykonam to konkretne zdjęcie, bo to już jest swego rodzaju tajemnica zawodowa. To jest własnie problemem, że klienci chcą zapłacić parę groszy jak za zdjęcie do katalogu i liczą, że my to robimy pod billboard 10mx10m. a nikt z nas nie weźmie średnioformatówki do zdjęć butów do katalogu na A5. Ale niestety w pełni to rozumiem, takie czasy

mam 50/1.4 i myślę, że daje radę, nad 100mm się zastanawiałem ale mam tylko szerokie kąty, boję się tej luki między 50 a 100, dlatego ja też z góry nastawiałem się na 85.
    A produkty na prawdę różne, ale nie wykluczam wypożyczania, to kosztuje na prawdę grosze w skali zlecenia. chciałbym po prostu dokupić coś uniwersalnego i moje polska natura podpowiedziała mi, zę moze sie uda kupić całą gamę stałek z m42, no ale chyba nikczemny plan nie wypalił
    Czyli twierdzicie, że jednak m42 nie umywa się do współczesnych konstrukcji w zastosowaniu komercyjnym?
    no ale jeśli polecacie mi C85/1.8 , gdzie koszt jak na obiektyw to jest prawie żaden, a różnica ma być nieziemska to chyba nie mam co nawet próbować z m42
    Ostatnio edytowane przez Rocailler ; 05-02-2016 o 22:31

Uzależniony Awatar italy

A bo to ja wiem co On ma zamiar fotografować?
    Ja zaczynałem z C 24-105 L , dawało radę.100/2.8 L też mu się przyda, przyda się tez któryś z Zeissów :Carl Zeiss Planar 50 mm f/1.4 T ZE , ewentualnie :Samyang 135 mm f/2.0 ED UMC. miałem kilka dni pożyczony , świetny optycznie,w studio do produktów wg mnie b. dobry.Ale tak jak powiedziałem, chce się zarobić , należy zainwestować.Nie ma drogi na skróty.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Akurat nie myślałem aż o eLce, tylko o "zwykłym", a jeśli manualny Samyang, to może coś ze starszych manualnych np. Takumarów macro S-M-C/Super Macro-Takumar 50mm F4 Reviews - M42 Screwmount Normal Primes - Pentax Lens Reviews & Lens Database też się nada?

Początki nałogu Awatar eleroo

Ta, ale ta Wołna to jest szkło makro, ona bije na głowe Canona f1.4 jeśli chodzi o odwzorowanie szczegółów, ale to nawet nie o to chodzi - w razie potrzeby można podejść nią bardzo blisko i nie ma zniekształceń, a w Canonie robi się kupa niestety.

Helios 40-2 jest ostry tylko na środku i to jest bardzo miękka ostrość, to szkło sie nie nadaje do produktu kompletnie, bo to niskiej jakości szkło, w portrecie jest wykorzystywane i daje fajne efekty, ale do produktu to kicha będzie. Ten obiektyw nie był projektowany to fotografii ogólnej, to techniczne szkło, pierwotnie wykorzystywane do focenia przebiegów z ekranów oscyloskopów, więc nie musiało niczego dobrze odwzorowywać. Miało byc przede wszystkim jasne. Zresztą, on teraz chodzi po średnio 2k a w tej cenie masz normalne makro obiektywy, czy to Canona 100 f2.8 makro, czy Tamrona 90mm f2.8, czy Tokinę 100mm f2.8, więc pchanie się w nieostry klamot nie ma kompletnie sensu.

Te szkła, które wymieniłeś to nie są szkła do produktu, nawkurzasz się tylko Jesli to ma byc m42, to jakies makro koniecznie. Te Wołnę polecam, miałam ją 15 lat, znam ja i to serio fajne szkło, ale ono kosztuje z 5 stów max, a nie 2k. Jak masz 2k to kup normalny obiektyw do makro, albo rozejrzyj się za jakimś używanym t-s, ale nie wiem czy w takiej kwocie coś znajdziesz, bo to nie są tanie rzeczy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    rozejrzyj się za jakimś używanym t-s, ale nie wiem czy w takiej kwocie coś znajdziesz, bo to nie są tanie rzeczy.
    Może da się znaleźć Samyanga 24/3.5 T-S, ale 24 to może być nieco za szeroko.

Dopiero zaczyna

może coś ze starszych manualnych np. Takumarów macro S-M-C/Super Macro-Takumar 50mm F4 Reviews - M42 Screwmount Normal Primes - Pentax Lens Reviews & Lens Database też się nada?
    Tak to stare ale, zacne szkiełko do makro. Jak dobrze pamiętam były dwie wersje, jedna rzadsza z skalą odwzorowania 1:1 i druga wersja ze skalą 1:2
    Na znanym portalu aukcyjnym widziałem chodziły w cenie ok. 400zeta.
    Oglądałem dużo makrowych zdjęć z takumara 50/4 1:2. We wprawnych rękach ostrość i detal kosa.
    Ostatnio edytowane przez _13_jacek ; 06-02-2016 o 10:51

Cytat Zamieszczone przez Rocailler Zobacz posta
    ... mam 50/1.4 i myślę, że daje radę, nad 100mm się zastanawiałem ale mam tylko szerokie kąty, boję się tej luki między 50 a 100, dlatego ja też z góry nastawiałem się na 85.
    A produkty na prawdę różne, ale nie wykluczam wypożyczania, to kosztuje na prawdę grosze w skali zlecenia. chciałbym po prostu dokupić coś uniwersalnego i moje polska natura podpowiedziała mi, zę moze sie uda kupić całą gamę stałek z m42, no ale chyba nikczemny plan nie wypalił
    Czyli twierdzicie, że jednak m42 nie umywa się do współczesnych konstrukcji w zastosowaniu komercyjnym?
    no ale jeśli polecacie mi C85/1.8 , gdzie koszt jak na obiektyw to jest prawie żaden, a różnica ma być nieziemska to chyba nie mam co nawet próbować z m42
    Jeżeli jesteś na tyle zdesperowany, żeby męczyć się manualnie z M42, to może iść w używany manual MACRO np Tamrona. Osobiście mnie już makro-polowania przeszły, ale kolega biega po krzakach z jakimś manualnym Tamronem 90mm.
    Kupił chyba za 750zł. Daje na 100% więcej szczegółów niż każdy TANI M42.
    Koledzy wyżej słusznie zwrócili uwagę na obiektywy macro, bo nie zawsze będziesz fotografował duże detale. W produktowej chyba AF nie jest aż tak ważny, bo możesz sobie ustawić aparat na statywie i osiągniesz całkiem dobry efekt w manualu.
    A jak chcesz wygodnie, no to już: WYPRZEDAŻ TAMRON 90 2.8 MACRO CANON 90MM (5970112459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Tami nowej generacji z AF .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów