Otóż to! Sam zaproponowałem, że szczególnie tego 35mm chętnie odkupię JEŚLI kolega Patryk nie będzie ich wykorzystaniem zainteresowany. W razie czego forum oferuje opcję prywatnej wiadomości, więc chyba będzie wiedział jak skorzystać bez omijania ilości postów
Obecnie mam Dwa M42- Heliosa 58mm/ f2 i Practicę 200mm/ f4.5 Uważam, ze to właśnie Heliosem zrobiłem jedne z lepszych portretów w swojej... "karierze". Chociaż portreciarz ze mnie żaden i nie miałem w rękach np. 85L. Na moje potrzeby i raz na ruski rok porobienie zdjęć ludziom wystarcza. Częściej na zmianę z Tokurą robię nim Macro. 200 jest pożyczone i jakoś... no nie idzie mi robienie nią
Ale miałem kiedyś Mira 37, miałem Pentacona 50 (tego mam ale rozłożony na części pierwsze) i Mamiyę Sekor 200/ f4. Mir był porysowany strasznie i za coś się zamieniłem. Mamiyi nie używałem... Użyłem ze 4 razy. Także pasjonatem adaptowania nie jestem jakimś wielkim, ale swój ulubiony M42 mam i nie muślę by go sie pozbywać. I regularnie jest w użyciu (nawet dzisiaj macro ćmy).