Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Obiektywy m42 czy warto :)

Domyślnie Odp: Obiektywy m42 czy warto :)

Otóż to! Sam zaproponowałem, że szczególnie tego 35mm chętnie odkupię JEŚLI kolega Patryk nie będzie ich wykorzystaniem zainteresowany. W razie czego forum oferuje opcję prywatnej wiadomości, więc chyba będzie wiedział jak skorzystać bez omijania ilości postów

Obecnie mam Dwa M42- Heliosa 58mm/ f2 i Practicę 200mm/ f4.5 Uważam, ze to właśnie Heliosem zrobiłem jedne z lepszych portretów w swojej... "karierze". Chociaż portreciarz ze mnie żaden i nie miałem w rękach np. 85L. Na moje potrzeby i raz na ruski rok porobienie zdjęć ludziom wystarcza. Częściej na zmianę z Tokurą robię nim Macro. 200 jest pożyczone i jakoś... no nie idzie mi robienie nią

Ale miałem kiedyś Mira 37, miałem Pentacona 50 (tego mam ale rozłożony na części pierwsze) i Mamiyę Sekor 200/ f4. Mir był porysowany strasznie i za coś się zamieniłem. Mamiyi nie używałem... Użyłem ze 4 razy. Także pasjonatem adaptowania nie jestem jakimś wielkim, ale swój ulubiony M42 mam i nie muślę by go sie pozbywać. I regularnie jest w użyciu (nawet dzisiaj macro ćmy).

Witam, odkopię trochę temat na swoje potrzeby
    Powiedzcie mi, jak m42 sobie radzi w studiu w reklamie i produktach? jak ma się jakością do współczesnych konstrukcji?
    wszędzie widzę wpisy o m42 albo pod portrety, albo tanie macro, albo tipy na tani zestaw na początek.
    Da się z nich wykrzesać coś dobrego w warunkach studyjnych? myślę o czymś 80mm/100mm.
    warto sobie zaprzątać tym głowę czy obiektywy nie dają sobie rady w zastosowaniach półprofesjonalnych/profesjonalnych ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Rocailler Zobacz posta
    Powiedzcie mi, jak m42 sobie radzi w studiu w reklamie i produktach? jak ma się jakością do współczesnych konstrukcji?
    wszędzie widzę wpisy o m42 albo pod portrety, albo tanie macro, albo tipy na tani zestaw na początek.
    Da się z nich wykrzesać coś dobrego w warunkach studyjnych? myślę o czymś 80mm/100mm.
    warto sobie zaprzątać tym głowę czy obiektywy nie dają sobie rady w zastosowaniach półprofesjonalnych/profesjonalnych ?
    Oczywiście, że się da. Wszystko zależy od obiektywu, zdolności, oczekiwań. Co to znaczy zastosowanie profesjonalne ?

Miód dla moich uszu

no więc właśnie, jaki obiektyw? jakieś konkretne modele, które się sprawdzają? myślę, że dla mnie podstawowe czynniki to ostrość i rozdzielczość, oraz względnie niewielkie zniekształcenia obrazu (dystorsje, aberracje), generalnie cała reszta może być pewnie dobrze zatuszowana dobrym oświetleniem.

Od czasu do czasu zdarzają się zlecenia na jakieś katalogi, stocki, plakaty, packshooty, z reguły pożyczam obiektywy, ale jeśli jestem w stanie uzyskać zadowalającą jakość za grosze, to czemu by nie spróbować. Skrót myślowy, że "profesjonalne" odnosi się do tego, że czasem fotka idzie w szeroki świat i zdarzają się bardzo wymagający i klienci i odbiorcy, nie wiem czy te konstrukcje są w stanie temu podołać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Kiedyś sobie radziły.
    Obecnie niektóre są nawet uznawane za "kultowe".
    Jednak dużo zależy od Twoich oczekiwań, i danego modelu obiektywu, można znaleźć i przeciętne, i trochę lepsze manualne szkła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Miód dla moich uszu

no więc właśnie, jaki obiektyw? jakieś konkretne modele, które się sprawdzają? myślę, że dla mnie podstawowe czynniki to ostrość i rozdzielczość, oraz względnie niewielkie zniekształcenia obrazu (dystorsje, aberracje), generalnie cała reszta może być pewnie dobrze zatuszowana dobrym oświetleniem.

Od czasu do czasu zdarzają się zlecenia na jakieś katalogi, stocki, plakaty, packshooty, z reguły pożyczam obiektywy, ale jeśli jestem w stanie uzyskać zadowalającą jakość za grosze, to czemu by nie spróbować. Skrót myślowy, że "profesjonalne" odnosi się do tego, że czasem fotka idzie w szeroki świat i zdarzają się bardzo wymagający i klienci i odbiorcy, nie wiem czy te konstrukcje są w stanie temu podołać
    Coś za coś, albo zadowalająca/dobra jakość albo szykuj więcej kasy. Jeżeli trafiają się wymagający klienci to chyba płacą za to czego wymagają.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Jednak dużo zależy od Twoich oczekiwań
    no właśnie nie wiem do konca czego mogę od m42 oczekiwać, liczę, że mi to wyoślicie

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Coś za coś, albo zadowalająca/dobra jakość albo szykuj więcej kasy. Jeżeli trafiają się wymagający klienci to chyba płacą za to czego wymagają.
    liczę się z tym. aczkolwiek większość z nich potrzebuje fotki do katalogu, na których nawet kit się sprawdza. nigdy nie miałem styczności z m42 i chciałbym właśnie wiedzieć co da się z nich wyciągnąć i za ile, bo z tego co widziałem to te obiektywy też potrafią kosztować czterocyfrowo.
    Nie pytam ze skąpstwa - nienie pytam, bo może za ułamek ceny jestem w stanie sobie kupić całą gamę potrzebnych obiektywów, zamiast pożyczać. ( kilka wypożyczeń to koszt obiektywu m42). Jestem gotów nawet zaryzykować i kupić po prostu na próbę - jak się nie spodoba to sprzedam, nie wiem tylko co będzie najlepsze do produktów, bo tak jak mówicie są dobre i średnie a te marki i modele nic mi nie mówią

Początki nałogu Awatar eleroo

Jeśli m42 do produktu tylko jakieś makro obiektywy. Jest fajna Wołna 50mm f2.8, ktoś tu gdzieś pisał też o Industarze 55mm f2.8, ale tego nigdy nie sprawdzałam osobiście. Do produktu to i tak T-S najlepszy jest imho.

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Jeśli m42 do produktu tylko jakieś makro obiektywy. Jest fajna Wołna 50mm f2.8, ktoś tu gdzieś pisał też o Industarze 55mm f2.8, ale tego nigdy nie sprawdzałam osobiście. Do produktu to i tak T-S najlepszy jest imho.
    też gdzieś trafiłem na wołne, że dobra, ale mam canona 50mm f/1.4 więc założyłem, że jednak lepszy no właśnie, jakby się te obiektywy miały do C50mm/1.4 ?
    ale dla mnie 50mm to raczej ostateczność w produktach. A coś dłuższego? trafiłem na:
    - Jupiter-9 85/2
    - Helios 80/1.5
    - Carl Zeiss Pancolar 80/1.8
    może coś takiego? ale wszędzie mówią o nich "idealny do portretów" - cóż ja mam cropa (C7d) i chce do produktów, tj. "ładny bokeh" średnio mnie satysfakcjonuje

MZ nie warto w M42 wchodzić w fot. produktowej. Pod C7D kup sobie C 85/1,8USM i będziesz mega zadowolony.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów