Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Obiektywy m42 czy warto :)

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie Odp: Obiektywy m42 czy warto :)

bierz z potwierdzeniem. Lepiej dołożyć kilka złotych niż później się denerwować że większość materiału jest nieostre.

Przez M42 każdy na początku przechodził, bo wydaje nam się, że za grosze można mieć fajny obiektyw.
    Warto zainwestować w niektóre szkła takie jak Takumara 85/1,9 czy Takumar 50/1,4.
    Szkła 135/2,8 to proste konstrukcje i optycznie takie sobie. Dandelion z potwierdzeniem też nie daje 100% pewności ostrzenia w punkt. Do Canona 60D można pokusić się o trochę droższy dandelion z możliwością programowania. Można przy jego pomocy niwelować BF i FF obiektywu.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Ostrzenie manualne na 60D to musi być poezja. Heh. Do tego to jednak najlepiej nadają się stare analogi. W mojej minolcie na szkle 50 1.8 dużo lepiej widzę rozmycie tła niż w Eos 5D i Sigmie 50 1.4.

Masz 17-55 2.8. Wątpię by to 35 było lepsze. Jednak latka lecą i postęp w optyce jest znaczny. 135 to już na APS-C długa ogniskowa. Do portretów masz 85.

Kup sobie starą puszkę z mocowaniem M42, wsadź film i się baw. Albo olej to. Jeszcze rozumiem jakbyś szkieł nie miał. Ale masz czym focić.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Czytałem o problemach z centrycznością w tandemach eos-m42,ale dotyczyło to ogniskowych rzędu 300-400. Na kliszy odchylenia przechodzą,na matrycy nie. Ja u siebie problemów nie widzę,na 400d obiektyw ostrzy w punkt.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

miałem dwie przejściówki z potwierdzeniem i obie na przysłonach f/1.4 - f/2.8 nie potwierdzaly prawidłowo, dlatego ja olewam potwierdzenia - LV + powiększenie x10 i jest dobrze.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

W 600d było mi ciężej ustawić ostrość, jakoś mniej wygodnie (mały wizjer ) i pomimo potwierdzenia ostrości nie zawsze była tam gdzie trzeba . Od niedawna zacząłem się bawić 6d i przejściówka prawidłowo potwierdza ostrość. W 6d korzystam tylko z jupitera który ma 200mm . Nie wiem jak jest z krótszymi ogniskowymi. Heliosa nie podpinam bo przy ostrzeniu na nieskończoność haczy o lustro.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Zawsze można wymienić matówkę na tą taką własnie do manualnych obiektywów... Nie wiem, ja nie potrzebuję. Mój chip pika prawidłowo...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Myślę, że początkowo będziesz zachwycony. Później to wszystko odłożysz i nie wrócisz.
    Święte słowa ,ale to pewnie każdy musi przez to przebrnąć !.
    Używałem tych obiektywów najpierw z ciekawości podkręcony"magią" a to bokehu a to rysunku a póxniej dla eksperymentów.
    W końcu oddałem ,rozprzedałem.
    Takie obiektywu kosztują grosze i takie fotki produkują.
    Ot takie bzdury dla początkujących.Stare obiektywy są przeważnie dużo słabsze optycznie od dzisiejszych.
    Pobawić się można jak każdą zabawką ,ale na troszkę ważniejsze fotki ,takiego obiektywu bym nie wziął.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Bywalec Awatar fhumargo
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Patryk Gałązka Zobacz posta
    Dobra to zamawiam adapter jaki polecacie z potwierdzeniem ostrości czy to pic na wode ? Jak nie spodobają mi się efekty to odsprzedaje Jakimi kwotami jesteście zainteresowani ? Podrzućcie jakieś adaptery na alledrogo.pl jak chcecie kupować to piszcie pw
    I w taki sposób można obejść minimalną ilość postów aby wystawić coś w dziale Sprzedam.
    Założyć temat a później próbować opchnąć.
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez fhumargo Zobacz posta
    I w taki sposób można obejść minimalną ilość postów aby wystawić coś w dziale Sprzedam.
    Założyć temat a później próbować opchnąć.
    nie wiem czy zauważyłeś, ale to użytkownicy forum pierwsi wyrazili zainteresowanie zakupem i to wszystkich trzech, a założyciel tematu odpisał.
    A Ty przyszedłeś tylko po to żeby się przyczepić
    Jak masz z tym problem to na dole jest taki znaczek, taki malutki wykrzyknik i tam możesz zgłosić do moderatorów

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów