bierz z potwierdzeniem. Lepiej dołożyć kilka złotych niż później się denerwować że większość materiału jest nieostre.
bierz z potwierdzeniem. Lepiej dołożyć kilka złotych niż później się denerwować że większość materiału jest nieostre.
Przez M42 każdy na początku przechodził, bo wydaje nam się, że za grosze można mieć fajny obiektyw.
Warto zainwestować w niektóre szkła takie jak Takumara 85/1,9 czy Takumar 50/1,4.
Szkła 135/2,8 to proste konstrukcje i optycznie takie sobie. Dandelion z potwierdzeniem też nie daje 100% pewności ostrzenia w punkt. Do Canona 60D można pokusić się o trochę droższy dandelion z możliwością programowania. Można przy jego pomocy niwelować BF i FF obiektywu.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Ostrzenie manualne na 60D to musi być poezja. Heh. Do tego to jednak najlepiej nadają się stare analogi. W mojej minolcie na szkle 50 1.8 dużo lepiej widzę rozmycie tła niż w Eos 5D i Sigmie 50 1.4.
Masz 17-55 2.8. Wątpię by to 35 było lepsze. Jednak latka lecą i postęp w optyce jest znaczny. 135 to już na APS-C długa ogniskowa. Do portretów masz 85.
Kup sobie starą puszkę z mocowaniem M42, wsadź film i się baw. Albo olej to. Jeszcze rozumiem jakbyś szkieł nie miał.Ale masz czym focić.
Czytałem o problemach z centrycznością w tandemach eos-m42,ale dotyczyło to ogniskowych rzędu 300-400. Na kliszy odchylenia przechodzą,na matrycy nie. Ja u siebie problemów nie widzę,na 400d obiektyw ostrzy w punkt.
miałem dwie przejściówki z potwierdzeniem i obie na przysłonach f/1.4 - f/2.8 nie potwierdzaly prawidłowo, dlatego ja olewam potwierdzenia - LV + powiększenie x10 i jest dobrze.
W 600d było mi ciężej ustawić ostrość, jakoś mniej wygodnie (mały wizjer ) i pomimo potwierdzenia ostrości nie zawsze była tam gdzie trzeba . Od niedawna zacząłem się bawić 6d i przejściówka prawidłowo potwierdza ostrość. W 6d korzystam tylko z jupitera który ma 200mm . Nie wiem jak jest z krótszymi ogniskowymi. Heliosa nie podpinam bo przy ostrzeniu na nieskończoność haczy o lustro.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Zawsze można wymienić matówkę na tą taką własnie do manualnych obiektywów... Nie wiem, ja nie potrzebuję. Mój chip pika prawidłowo...
Święte słowa,ale to pewnie każdy musi przez to przebrnąć !.
Używałem tych obiektywów najpierw z ciekawości podkręcony"magią" a to bokehu a to rysunku a póxniej dla eksperymentów.
W końcu oddałem ,rozprzedałem.
Takie obiektywu kosztują grosze i takie fotki produkują.
Ot takie bzdury dla początkujących.Stare obiektywy są przeważnie dużo słabsze optycznie od dzisiejszych.
Pobawić się można jak każdą zabawką ,ale na troszkę ważniejsze fotki ,takiego obiektywu bym nie wziął.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
nie wiem czy zauważyłeś, ale to użytkownicy forum pierwsi wyrazili zainteresowanie zakupem i to wszystkich trzech, a założyciel tematu odpisał.
A Ty przyszedłeś tylko po to żeby się przyczepić![]()
Jak masz z tym problem to na dole jest taki znaczek, taki malutki wykrzyknik i tam możesz zgłosić do moderatorów![]()