Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

nie dzięki wydłużeniu czasu jest lepszy efekt a dzieki zmianie iso.
    Dzięki obu. Jak chcesz "rozjaśnić" obraz (czyli wpuścić do matrycy więcej światła) to wsio kukurydza, czy zwiększysz czułość, czy wydłużysz czas. No chyba, że ciśniesz na automacie, który sam dobiera jeden z parametrów, to wtedy może to być czasem rzeczywiście kłopotliwe, bo automat to automat, robi jak został zaprogramowany...
    Zwiększanie ISO rozjaśnia Ci obraz, bo zwiększasz czułość, wydłużenie czasu, czy otwieranie przysłony prowadzi dokładnie do tego samego - matryca rejestruje więcej światła. Przy otwieraniu przysłony zmniejszy Ci się głębia ostrości, więc by ją zachować trzeba wydłużać czas i zwiększac ISO, albo to i to, żeby a ISO w kosmos nie popłynąć

Z ciekawości zapytam po co Ci aż f11? Czarne buty damskie skórzane, półmatowe ( no taka normalna skóra, nie lakierki żadne) na białym tle pstrykałam ISO 320, f5.6 1/20 sek. Fakt, przy świetle dziennym, silnie zmiękczonym i rozproszonym, a nie z lampą w piwnicy, praktycznie bezcieniowo.

Miasto
    Kraków

wiem jak działa iso, czas i przysłona. tylko nie do konca wiedzialam jak ta lampa działa :P

przysłona spora by miec pewnosc ze bedzie ostry cały plan, mi jakos przy f 8 wychodziły częściowo nieostre buty. co dopiero 5,6.

tak czy siak problem prawdopodobnie juz rozwiązany. (choc dalej dziwi mnie taka różnica w iso)

mam inne pytanie, nie chce juz w nowym dziale pisać, jeśli sie nie obrazicie.

który obiektyw waszym zdaniem do fot produktowej butów lepszy:

canon 50 mm f 1:8
    czy canon 24-105 1:4 z serii L ?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Dzięki obu. Jak chcesz "rozjaśnić" obraz (czyli wpuścić do matrycy więcej światła) to wsio kukurydza, czy zwiększysz czułość, czy wydłużysz czas.
    No nie, jeśli się robi w świetle błysku to jednak czas nie gra roli.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów