To najpierw muszę ją skleić po poprzednim rozbiciu :P
Hmm, może i faktycznie ten mały kontrast. Dziewczyny tyle szpachli na twarzy miały, że mógł się pogubić, 5D nie może chyba wyłączać reszty (ma 9) czujników. Mam włączone te 6 dodatkowych, niewidocznych w okolicach punktu centralnego - wyłączyć?
A 8mm na FF nie będzie wyglądał na judasza? Mi nie chodzi o kolistość tylko lekką beczkę na brzegach. Zenitar daje taki obrazek bo jeden z forumowiczów mi przedstawił z niego sample ale ja chciałbym coś z automatyczną przesłoną.
Styl mojej pracy to taki, że idę równolegle z celem oddalonym o 2m ode mnie w tym samym kierunku, z wyprzedzeniem 5m, zawijam się koło słupa, celuję w obiekt i strzelam. Mogę Ci zaprezentować zepsutą fotkę bo za długo bawiłem się zmianą ogniskowej i dziewczynie nogi ucięłogeneralnie ustawianie ostrości nie powinno trwać dłużej niż 2-3 sek bo potem cel zaczyna pozować a takich zdjęć to ja sobie mogę wykonać do zapełnienia karty w tym jednym dniu
Obojętnie czy to jest Pyrkon czy będzie PGA czy wycieczka z ekipą, zdjęcia mają być robione z zaskoczenia, w możliwie jak najmniejszej odległości od celu (dlatego też wspominam o fishu - ze względu na kąt widzenia). Nie wiem czy te 107st jakie daje 16-35mm mi starczy żeby w pionie złapać całą sylwetkę z relatywnie małej odległości. To jest moje pierwsze doświadczenie z tym typem fotografii dlatego wydaje mi się, że przeszkadza mi mały kąt widzenia obiektywu. O tym 85mm nawet nie myślałem ale faktycznie może lepiej sobie po prostu go dokupić. Widziałem gościa z podpiętym tele i to raczej właśnie 70-200 ale nie rozmawiałem z nim (a chciałem zapytać która to wersja i jak się sprawdza), pewnie to właśnie ten f/2.8 albo f/4 IS oczywiście L. Nie zgodzę się, że mnie stałka UWA by wkurzała bo wiedziałbym, że muszę podejść na taką i taką odległość żeby zrobić zdjęcie i o ile nawet przy 28mm ludzie byli w stanie mi się wryć w kadr - bo nie patrzą na to, że ktoś robi zdjęcie (nieraz bym komuś wlazł w kadr ale zdążyłem się zatrzymać), z drugiej strony zoom to zoom więc mogę elastycznie poszerzyć kąt kiedy obiekt jednak jest już za blisko i tu wchodzi kwestia światła. Jak wspomniałem stabilizacja nie zawsze dała radę a czasy miałem w miarę krótkie bo 1/250 ale przy ISO3200.
Odnośnie ISO to jest osobny temat bo nie wiem czy w ogóle dobrze podchodzę do redukcji szumów, ponieważ redukuję go korzystając z powiększenie w LR i z tego co widzę to nawet w jaśniejszych lokacjach dalej detal umyka... może po prostu powinienem dostosowywać swoją obróbkę do przeznaczenia zdjęcia? (max odbitka do albumu ze zdjęciami ew. internet - max 1080p)
No i może narazie jakaś alternatywa dla 16-35 (4k zł)? C 20mm f/2.8 (1,5k zł) byłby osiągalny po sprzedaży 35mm i 40mm![]()