Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Wymiana obiektywu(ów) - wnioski po Pyrkonie 2014

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Wymiana obiektywu(ów) - wnioski po Pyrkonie 2014

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Witajcie, jak wspomniałem w temacie głównym powodem założenia tego tematu jest tegoroczny Pyrkon. Startowałem tam z 40mm f/2.8 i 28-135 i muszę przyznać, że ten drugi sprawił się całkiem dobrze ale...

większość zdjęć wykonywane było albo przy ogniskowej 28 albo 60-85, te z 28mm wyszły w miarę przyzwoicie jednak tylko i wyłącznie dlatego bo modelki stały w bezruchu z racji kilku aparatów w nie wycelowanych przez co nikt nie właził w kadr.

Tylko ja chciałem spróbować czegoś zupełnie innego, mianowicie łapania w ruchu, niczego się nie spodziewających ludzi.

Dlatego próbowałem robić zdjęcia znienacka co niestety niekiedy było niemożliwe ze względu na ludzi (tłumy).
    Pyrkon jest specyficzny (tak jak inne eventy tego typu) o tyle, że jest przeciwieństwem typowego street'a - tutaj ludzie chcą mieć robione zdjęcia i dlatego sami pozują. W normalnym życiu to już tak nie działa, dlatego jako takie street'owe repo funkcjonuje. Nie sugerowałbym się przy wyborze szkła doświadczeniami z Pyrkonu.

Dużo lepiej mi szło z wyższymi ogniskowymi bo mogłem wypatrzeć sobie przestrzeń i cyknąć fotkę, no i tu pojawia się kolejny problem, IS był w stanie mi pomóc przy przesłonie 5.6.

Teraz pojawia się pytanie jaki obiektyw sprosta moim oczekiwaniom? Czy coś szerokiego i jaśniejszego, pokroju Canona 20mm f/2.8 ewentualnie Zenitar 16mm czy może zainwestować w jaśniejszego zooma 24-70 f/2.8 lub coś tańszego.
    Ja bym pomyślał nad 16-35 II, jeśli poważnie myślisz o streecie i reporterce. Pod cropa jako szerszy zoom, pod FF jako UWA. Przyszłościowo, porządnie, na lata.

Z innej beczki przy okazji, czy 5D ma tendencje do przejeżdżania skali AF mimo obecnej ostrości w jedną stronę? Chodzi mi o to, że celuję w obiekt, aparat zaczyna szukać ostrości jadąc w jedną stronę i widzę w wizjerze, że ta ostrość jest a pomimo to aparat dociąga AF do końca i wraca nadal nie ustawiając ostrości. To wina AFu czy obiektywu?
    Dużo czynników, trudno ocenić. Bardzo duży udział ma w tym czynnik ludzki. Może być dobry obiektyw i puszka, a nadal będą problemy jak ktoś będzie ostrzył w niewłaściwy sposób. Osobiście nigdy nie miałem takiego problemu z 5D2.

Dwa, przy przejściu z 40D kiedy padła propozycja pełnej klatki niektórzy z Was radzili mi zostawić Tamrona 17-50, czy on kryje pełną klatkę?
    Nie.

Trzy, jaka jest szansa że w przypadku gubienia zdjęć to wina prędzej karty niż aparatu? Wydaje mi się, że nie wszystkie zdjęcia mi się zapisały. Jedno na pewno nie.
    Prędzej karty. Pandora Recovery/PC Inspector File Recovery.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 23-03-2014 o 23:02

Uprawnienia umieszczania postów