Wybierz tanszy![]()
Wybierz tanszy![]()
Skąd te 300zł
Na ceneo z wiarygodnego sklepu
650D - 2149zł
700D - 2190zł
Był czas gdzie 700D kosztował mniej od 650D. Ja bym dopłacił te 41zł do 700D by nie trafić na toksyczną gumę w 650D (nigdy nie wiadomo skąd polski sklep ściągnie towar, ostatnio lubią używane/odnawiane/ponaprawowe)
Jak dla mnie to bez różnicy: Porównanie aparatów - Optyczne.pl
Canon wypuścił 700D po 9 miesiącach od premiery 650D chyba tylko po to żeby odnotować kolejny model. Teraz wszystko ma na 7. Canon EOS 70D, 700D i może na dniach 7D mkII.
Na 1700D będziemy musieli trochę poczekać. Ale jak "postęp" będzie w takim tempie, to pewnie nie dłużej jak 12 miesięcy.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 23-03-2014 o 08:49
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Czyli różnice są "aż" dwie- 700 ma większą o całe 00.1 mm matrycę, oraz GPS w opcji.Ratuje go różnica w cenie- przy "5 dyszkach" można już brać ten nowszy model. Głównie dla lepszego samopoczucia, ale zawsze coś.
![]()
Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...
(odgrzewam nieco kotleta)
700d bardziej okrojony od 650d? A można prosić o szczegóły, bo zastanawiam się nad 700d/650d i na razie znalazłem tylko minimalne różnice na plus dla 700d:
- nowe pokrętło 360st
- podgląd kreatywnych filtrów w trybie Live View
- nowa lepsza obudowa (no nie wiem, macałem i faktycznie łapie wszelkie brudy, do tego guma potrafi się odklejać w okolicach pod spustem migawki, 2 na 4 oglądane przeze mnie w sklepach tak miały )
- nowa okleina, nie alergiczna %-)
Czy jest coś co jest o co obcięto 700d w stosunku do 650d? Jeżeli tak to co? bo nie potrafię znaleźć.
Co do porad "bierz 60d", to brałem go pod uwagę, ale raczej nie. Już prędzej 70d, ale fundusze... no i wole nieco mniejsze body (sic!). Przesiadam się po ponad 10 latach z 300d i ergonomia 700d/650d dla mnie jest wystarczająca (w tej cenie). Natomiast ważne jest dla mnie filmowanie (mam małe dziecko) więc szybkie łapanie ostrości w tym trybie czyli też w Live View. A to zdaje się że minimalnie, ale zostało poprawione w 650d/700d w stosunku do 60d.
Ostatnio edytowane przez Yablon ; 05-08-2014 o 18:37
Każdy nowszy aparat ma zwykle bardziej dopracowane algorytmy AF i ustawień obrazu.
Dlatego kupuj najnowszy na jaki Cię stać.
Jak nie chcesz nowego, wtedy kupuj najlepszy na jaki wystarczy kasy.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-08-2014 o 20:23
Porównanie aparatów - Optyczne.pl tutaj porównanie co mają w sobie
Test Canon EOS 700D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl tutaj opis 700d gdzie są wyznaczone różnice oraz test całego aparatu
sam podejmij decyzje, ostatnio była rozmowa na forum bo ktos zapytał o aparat, rozmowa rozmowa rozmowa który canon najlepszy, osoba skonczyla z pentaxem
kolejny temat to samo, po kilkua kartkach rozmowy osoba skonczyła z nikonem![]()
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Heh... gdybym dziś wybierał system to bardzo możliwe, że nie wybrałbym Canona. Kiedy ok 14 lat temu przesiadałem się z Kijewa 19 bardzo poważnie brałem pod uwagę Minolte (obecnie Sony) Pentaxa też brałem pod uwagę.... i nie wiem czy nie popełniłem błędu. Wtedy padło na analoga EOS 300, a potem był 300d i trochę sprzętu. Heh... nie cierpię Canona np. za wspieranie AF za pomocą stoboskop z lampy, a nie jak u większości konkurencji diodą, mimo że ją ma! Nawet mam pożyczonego od kumpla Nikona D50 + 50mm f 1.8, by poznać lepiej te rozwiązanie. Całkiem miło się nim foci. Dla odmiany stabilizacja matrycy u innej konkurencji też kusi (Nikon i Canon są uparci).
Ba nawet kalkulowałem ile musiałbym dołożyć gdybym chciał zmienić system. Obecnie za wiele moje tałatajstwo nie jest warte:
- Lampa 550EX + stojak, stofen, odbłyśnik (bezprzewodowe sterowanie w 650d/700d było by super, ciekawe czy wspomaganie AF w trybie bezprzewodowym działa)
- 50mm f1.8
- Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO Macro
- Sigma 18-125 mm f/3.5-5.6 (ale się sypie)
- Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 (kit)
- pilot Canon RC-1 (nawet nie wiem czy będzie pasował do nowszych puszek)
- inne drobiazgi: pierścienie, przejściówki na M42, itp
W sumie to chyba lampa mnie najbardziej trzyma![]()