Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Pomoc przy wyborze lampy błyskowej do canona 500d

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: Pomoc przy wyborze lampy błyskowej do canona 500d

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Zazwyczaj każdy poleca to co ma
    Też tak zrobię
    Jeżeli chodzi o używki to tanio można nabyć 550EX
    Pisałem o tym, z czym miałem do czynienia, koncentrując się w rekomendacji na lampach nowych. Lampa to na tyle złożone narzędzie, że warto mieć możliwość "odwrotu lub wsparcia", jakie daje gwarancja/rękojmia. Nie neguję 550 EX, bo to była i, jeśli w dobrym stanie - jest nadal dobra lampa, ale trochę leciwa (choć tu bazuję tylko na opiniach i marce, bo nie używałem). 580 EXII jest świetna, ale nowej też nie kupisz. Jej najbliższym chyba funkcjonalnie i JAKOŚCIOWO odpowiednikiem jest Metz 58 (choć tez go nie mam...), a najlepiej to już Canon 600, ale cena kosmiczna.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    Pisałem o tym, z czym miałem do czynienia, koncentrując się w rekomendacji na lampach nowych. Lampa to na tyle złożone narzędzie, że warto mieć możliwość "odwrotu lub wsparcia", jakie daje gwarancja/rękojmia. Nie neguję 550 EX, bo to była i, jeśli w dobrym stanie - jest nadal dobra lampa, ale trochę leciwa (choć tu bazuję tylko na opiniach i marce, bo nie używałem). 580 EXII jest świetna, ale nowej też nie kupisz. Jej najbliższym chyba funkcjonalnie i JAKOŚCIOWO odpowiednikiem jest Metz 58 (choć tez go nie mam...), a najlepiej to już Canon 600, ale cena kosmiczna.
    Zastanawiałam się nad odłożeniem kilku stówek i kupić canon 580ex ii, ale nie wiedziałam, że już jej nie produkują. A używaną kupować trochę strach...

ps.dziękuje wszystkim za pomoc i rady! Jak sie okazuje kupno lampy to nie taka prosta sprawa jak sie może wydawać
    Ostatnio edytowane przez Moniskaa ; 17-04-2014 o 22:28

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Moniskaa Zobacz posta
    Zastanawiałam się nad odłożeniem kilku stówek i kupić canon 580ex ii, ale nie wiedziałam, że już jej nie produkują. A używaną kupować trochę strach...
    Czy ja wiem? Po prostu trzeba szukać w tzw. stanie idealnym i w górnej granicy ceny. Osobiście kupiłem 580exII na Allegro za niecałe 1200pln prawie nową. W porównaniu z moją starą 580exII, którą mam kilka lat wyglada lepiej a ja o sprzęt dbam wyjątkowo. Używam jej od ponad pół roku i sprawdza się świetnie. Nie chciałem wyrzucać ponad 2k na 600-kę, bo z różnicy w cenie kupiłem bezprzewodowe wyzwalacze a 600-ka radiowo starszych lamp nie wyzwoli.

Często jest tak, że ludzie kupują sprzęt a poźniej rzadko używają i można trafić fajny egzemplarz w sensownej cenie.

Ja jestem zdania, że jak kupować lampę, to topowy model, bo błysku nigdy za wiele. Na imprezach typu ślub i wesele dysponując jasnymi szkłami byle jaka lampa da radę, ale już w plenerze przy słońcu czasem wkładam 3 lampy do softboxa i jest na styk.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów