Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Pomoc przy wyborze lampy błyskowej do canona 500d

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Pomoc przy wyborze lampy błyskowej do canona 500d

W zasadzie nic dodać nic ująć do wypowiedzi poprzedników.

Sam mam 430exII od paru lat.

Czego po tych kilku latach mi brakuje?:
    Trybu pracy MASTER - niestety 430 może być tylko slave
    Trochę większego zakresu obrotu głowicy
    Czasem tego odbłyśnika, ale na szybko przyklejona kartka pomagała.

I to tyle.

Mocy wystarczało mi zarówno na weselach ( zamiast w TTL robiłem na Manualnych ustawieniach), jak i na sesjach domowych oraz w plenerach gdy robiłem kontrę dla słońca

Wybierając tę lampę parę lat temu kierowałem się głównie powtarzalnością błysku. Lampy niesystemowe miały ( w tych testach/porównaniach do których wtedy dotarłem) problem z wyzwalaniem błysku o tej samej mocy... 430 biła wtedy konkurencję na głowę pod tym względem.

Na co powinnaś zwrócić uwagę. Na zasilanie, ale to jak zawsze
    Sam nie kupiłem nigdy akumulatorków więc się w tej materii nie wypowiem.
    Do specjalnych zadań kupowałem np TE bateryjki. Są bardzo lekkie i wytrzymałe. Bardzo dobrze sprawdzają się do szybkich błysków.

Tak jak powiedzieli poprzednicy. Wszystko to zależy od tego jakim obiektywem robisz, jakie pomieszczenie, jakie warunki...

Podsumowując, po paru latach używania, będę używał ją dalej

Pozdrawiam.
    RS
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Dopiero zaczyna

Lampy jeszcze nie kupiłam, nie śpieszy mi się tak mocno na razie. Odkładam dalej pieniążki
    Jeszcze mam pytanie, YongNuo YN-568EX a Canon Speedlite 580EX II widzę że parametry mają nieco podobne a znacznie różnią się ceną. Co wybrać?

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

YN-568 kupisz nową za 750 zł, ale moim osobistym zdaniem to loteryjny Chińczyk. Wiele osób chwali (i niech chwalą jak najdłużej), ale mnie ten model (i przeniosłem wrażenie na Markę) rozczarował - może dlatego, że kiedyś miałem C 580 EX II - lampa prawie doskonała. Jednak z moich doświadczeń: pierwszy egzemplarz przy podniesieniu palnika koszmarnie nie doświetlał (nie do wyrównania kompensacją), w drugim, podczas sklepowej próby, wysuwany odbłyśnik został w ręku (na szczęście sprzedawcy, a nie mnie...). Poza tym - praca zooma przy podniesionym palniku - lampa Canona tej "atrakcji" nie miała. YN wygrywa ceną i to ceną za nówkę. Jak się dobrze trafi - pewnie może długo i dobrze służyć. Ja tam jednak wolę inne rozwiązania. Lampy systemowe - z tych "większych" Canon robi obecnie tylko EX 430II i 600 RT. Szkoda, że zaprzestali produkcji 580 EXII, no ale gdyby nie - 600-tki pewnie nikt by nie kupił . Niestety, dla większości amatorskich użytkowników lampa 600 RT ma zaporową cenę (od ok. 2100 - 2200 zł), ale to nie ujmuje jej funkcjonalnej i jakościowej bezkompromisowości. I tu znowu wrócę do pochwalenia innego niezależnego producenta (może mi wreszcie za to zapłacą ) - METZ. Produkt niemiecki ("made in Germany" na obudowie ), wieloletnia tradycja, generalnie bardzo dobre opinie (choć popularność ogranicza fakt, że z niesystemowych jest jedną z droższych). Z lamp mocniejszych mają w miarę nową METZ 52 AF-1 (do kupienia za ok. 780 zł) oraz najwyższy model METZ 58 AF-2 (za ok. 1210 zł). Obecnie mam tę 52 i jestem zadowolony, choć w przyszłości będę się nastawiał na 58 - mocniejsza + dodatkowy mały palnik w korpusie lampy (np. oświetlasz światłem odbitym od sufitu, a lekko doświetlasz światełkiem na wprost - efekt np. brak cieni pod oczami, pod brodą itp ). Można z tego korzystać, nie trzeba, ale jest opcja. Może mnie ktoś ze znawców tematu poprawi, ale model Metza 58 ma chyba pełną funkcjonalność Canona 580 EX II (+ dodatkowy palnik jako bonus )? A do kupienia w cenie +/- używanych Canonów. Szczebel wyżej to dodatkowy 1000zł na 600 RT, a co niżej - opisano wyżej . Jeszcze z uwag nt. innych niezależnych producentów: Nissin - chwalą go, ale nie ma możliwości sterowania ustawieniami lampy z poziomu menu aparatu (nie komunikują się w tej kwestii), poza tym - IMHO - dziwny jest ten "wyświetlacz" w lampie; Voeloon - w miarę nowość, którą po lekturze opisu na tym Forum testowałem w sklepie i... umarła przy chyba 5 błysku... . Reasumując - moja opinia jest taka - najlepiej nowe: oryginalny Canon, jeśli nie - METZ, a reszta .... no można, ALE... .
    Życzę trafnego, udanego wyboru!

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Zazwyczaj każdy poleca to co ma
    Też tak zrobię
    Jeżeli chodzi o używki to tanio można nabyć 550EX
    Bardzo dobra,sprawdzona konstrukcja
    Jeżeli nie jest zajechana to za małą kasę masz kilka lat pstrykania
    I jeszcze zostanie na Powerpack do tej lampy
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Zazwyczaj każdy poleca to co ma
    Też tak zrobię
    Jeżeli chodzi o używki to tanio można nabyć 550EX
    Pisałem o tym, z czym miałem do czynienia, koncentrując się w rekomendacji na lampach nowych. Lampa to na tyle złożone narzędzie, że warto mieć możliwość "odwrotu lub wsparcia", jakie daje gwarancja/rękojmia. Nie neguję 550 EX, bo to była i, jeśli w dobrym stanie - jest nadal dobra lampa, ale trochę leciwa (choć tu bazuję tylko na opiniach i marce, bo nie używałem). 580 EXII jest świetna, ale nowej też nie kupisz. Jej najbliższym chyba funkcjonalnie i JAKOŚCIOWO odpowiednikiem jest Metz 58 (choć tez go nie mam...), a najlepiej to już Canon 600, ale cena kosmiczna.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    Pisałem o tym, z czym miałem do czynienia, koncentrując się w rekomendacji na lampach nowych. Lampa to na tyle złożone narzędzie, że warto mieć możliwość "odwrotu lub wsparcia", jakie daje gwarancja/rękojmia. Nie neguję 550 EX, bo to była i, jeśli w dobrym stanie - jest nadal dobra lampa, ale trochę leciwa (choć tu bazuję tylko na opiniach i marce, bo nie używałem). 580 EXII jest świetna, ale nowej też nie kupisz. Jej najbliższym chyba funkcjonalnie i JAKOŚCIOWO odpowiednikiem jest Metz 58 (choć tez go nie mam...), a najlepiej to już Canon 600, ale cena kosmiczna.
    Zastanawiałam się nad odłożeniem kilku stówek i kupić canon 580ex ii, ale nie wiedziałam, że już jej nie produkują. A używaną kupować trochę strach...

ps.dziękuje wszystkim za pomoc i rady! Jak sie okazuje kupno lampy to nie taka prosta sprawa jak sie może wydawać
    Ostatnio edytowane przez Moniskaa ; 17-04-2014 o 22:28

Bywalec

używałem równolegle 550 EX oraz 580 EX. Poważną wadą 550-tki był sporo dłuższy czas ładowania w porównaniu do 580-tki.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Moniskaa Zobacz posta
    Zastanawiałam się nad odłożeniem kilku stówek i kupić canon 580ex ii, ale nie wiedziałam, że już jej nie produkują. A używaną kupować trochę strach...
    Czy ja wiem? Po prostu trzeba szukać w tzw. stanie idealnym i w górnej granicy ceny. Osobiście kupiłem 580exII na Allegro za niecałe 1200pln prawie nową. W porównaniu z moją starą 580exII, którą mam kilka lat wyglada lepiej a ja o sprzęt dbam wyjątkowo. Używam jej od ponad pół roku i sprawdza się świetnie. Nie chciałem wyrzucać ponad 2k na 600-kę, bo z różnicy w cenie kupiłem bezprzewodowe wyzwalacze a 600-ka radiowo starszych lamp nie wyzwoli.

Często jest tak, że ludzie kupują sprzęt a poźniej rzadko używają i można trafić fajny egzemplarz w sensownej cenie.

Ja jestem zdania, że jak kupować lampę, to topowy model, bo błysku nigdy za wiele. Na imprezach typu ślub i wesele dysponując jasnymi szkłami byle jaka lampa da radę, ale już w plenerze przy słońcu czasem wkładam 3 lampy do softboxa i jest na styk.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

O 600EX zapomnij bo to o wiele za droga lampa na poczatek.

430EXII powinna ci smialo wystarczyc. Yongnuo byloby w sumie najtansza opcja, ale to jednak chinski produkt (niemniej jednak, dosc dobry jakosciowo).
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

nawet 420 ex będzie ok i również optuje za palnikiem systemowym...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów