-
Odp: Pomoc przy wyborze lampy błyskowej do canona 500d
YN-568 kupisz nową za 750 zł, ale moim osobistym zdaniem to loteryjny Chińczyk. Wiele osób chwali (i niech chwalą jak najdłużej), ale mnie ten model (i przeniosłem wrażenie na Markę) rozczarował - może dlatego, że kiedyś miałem C 580 EX II - lampa prawie doskonała. Jednak z moich doświadczeń: pierwszy egzemplarz przy podniesieniu palnika koszmarnie nie doświetlał (nie do wyrównania kompensacją), w drugim, podczas sklepowej próby, wysuwany odbłyśnik został w ręku (na szczęście sprzedawcy, a nie mnie...). Poza tym - praca zooma przy podniesionym palniku - lampa Canona tej "atrakcji" nie miała. YN wygrywa ceną i to ceną za nówkę. Jak się dobrze trafi - pewnie może długo i dobrze służyć. Ja tam jednak wolę inne rozwiązania. Lampy systemowe - z tych "większych" Canon robi obecnie tylko EX 430II i 600 RT. Szkoda, że zaprzestali produkcji 580 EXII, no ale gdyby nie - 600-tki pewnie nikt by nie kupił
. Niestety, dla większości amatorskich użytkowników lampa 600 RT ma zaporową cenę (od ok. 2100 - 2200 zł), ale to nie ujmuje jej funkcjonalnej i jakościowej bezkompromisowości. I tu znowu wrócę do pochwalenia innego niezależnego producenta (może mi wreszcie za to zapłacą
) - METZ. Produkt niemiecki ("made in Germany" na obudowie
), wieloletnia tradycja, generalnie bardzo dobre opinie (choć popularność ogranicza fakt, że z niesystemowych jest jedną z droższych). Z lamp mocniejszych mają w miarę nową METZ 52 AF-1 (do kupienia za ok. 780 zł) oraz najwyższy model METZ 58 AF-2 (za ok. 1210 zł). Obecnie mam tę 52 i jestem zadowolony, choć w przyszłości będę się nastawiał na 58 - mocniejsza + dodatkowy mały palnik w korpusie lampy (np. oświetlasz światłem odbitym od sufitu, a lekko doświetlasz światełkiem na wprost - efekt np. brak cieni pod oczami, pod brodą itp
). Można z tego korzystać, nie trzeba, ale jest opcja. Może mnie ktoś ze znawców tematu poprawi, ale model Metza 58 ma chyba pełną funkcjonalność Canona 580 EX II (+ dodatkowy palnik jako bonus
)? A do kupienia w cenie +/- używanych Canonów. Szczebel wyżej to dodatkowy 1000zł na 600 RT, a co niżej - opisano wyżej
. Jeszcze z uwag nt. innych niezależnych producentów: Nissin - chwalą go, ale nie ma możliwości sterowania ustawieniami lampy z poziomu menu aparatu (nie komunikują się w tej kwestii), poza tym - IMHO - dziwny jest ten "wyświetlacz" w lampie; Voeloon - w miarę nowość, którą po lekturze opisu na tym Forum testowałem w sklepie i... umarła przy chyba 5 błysku... . Reasumując - moja opinia jest taka - najlepiej nowe: oryginalny Canon, jeśli nie - METZ, a reszta .... no można, ALE... .
Życzę trafnego, udanego wyboru!
Uprawnienia umieszczania postów