Jasne, oczywiście, w 100% się zgadzam! Każdy nabiera to przez doświadczenie, warsztaty, kursy. Niepodważalny fakt. W razie czego można się przecież zapytać w innym dziale - tam przynajmniej odpowiadają na postawione pytania.
Od tego jest kilka wątków już na CB - począwszy od: "Dla początkujących" - co chcesz przez to powiedzieć, że tam nie piszą ślubniaki bo wstyd się zapytać? Mają oddzielne forum? Zamknięty krąg gdzie mogę się o to pytać bez wstydu?
No niby tak... ale:
- chcę kupić obiektyw, waham się pomiędzy jednym, drugim, trzecim... według Twojego toku rozumowania, mam kupić wszystkie, przetestować i dopiero się zdecydować którego używać?
- po co jest forum? aby uzyskać odpowiedź - mi się to wydaje dość oczywiste.
- forum jest dla użytkowników a nie odwrotnie.
Jeszcze raz zaznaczam, że potrafię zrozumieć skrytość fotografów ślubnych i niechęć do dzielenia się zdobytym doświadczeniem...ale do jasnej ciasnej, po kiego ten jad i pętla na szyję każdemu kto zada pytanie typu "jak focić"? Nie lepiej już przemilczeć? Aha... no tak... skoro nikt nie będzie odpowiadał, to i nikt nie będzie pytał...a wtedy sens oddzielnego forum dla fotografii ślubnej przestanie istnieć, a wszyscy rzucą się na zadawanie pytań gdzie indziej ( Dla początkujących? )