Również rozumiem po części ową skrytość i niechęć do dzielenia się pomysłami. Zresztą, spotkać się z podobnym zjawiskiem można w przypadku wielu innych profesji.
Przytoczę anegdotę, z życia wziętą, którą należy przyjąć z przymrużeniem oka, ale poniekąd nawiązuje do problemuOtóż jakiś czas temu moja teściowa była u lekarza z przeciągającym się przeziębieniem, lekarz zbadał, wypisał receptę, powiedział ile czego brać i jak długo no i do widzenia. Teściowa pyta: panie doktorze, a powie mi pan chociaż co mi jest? On na to: no już by pani chciała wiedzieć. Jeszcze może szyld sobie pani zamówi i ludzi zachce leczyć co? Będzie dobrze.
Wiadomo, żartował, ale co powiedział to powiedział
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
5D, stałki, zoomy
Wydaję mi się że jad wynika z innego powodu. Przeczytaj strone nr 1 tego wątku - człowiek ma aparat i obiektyw za kilka tysi a pyta się jak go ustawić? Może to budzić wsrod forumowiczow pewną irytacją, zazdrość (ma lepszy sprzet ode mnie), robi śluby (tez bym chcial) i pojawia się jadł.
Nie ma nic gorszego jak zadawanie prostych pytan na ktore są tu na tym forum odpowiedzi.
Z drugiej strony kto z innych branż zdradzi Ci recepte czy powodzenie na sukces? Mam ciekawy i nowy sposob na zarabianie- szukałem o tym w internecie i nic.. Kto Ci pokaze i zdradzi jak dobrze zarabiać całkowicie za darmo?
Ale nie znam wszystkich watkow tego forum- może jest inaczej.
Ostatnio edytowane przez jamaki ; 04-04-2014 o 21:12
A ja nie bronię zakładającego wątek tylko jeszcze potępiam. Gdyby napisał słuchajcie ludzie byłem na ślubie zrobiłem zdjęcia na takim czasie na takiej przesłonie. W jednych ustawieniach stosowałem takie iso w innych takie. Pomóżcie co poprawić to wtedy rozumiem że trzeba chłopu pomóc. A tu wyszło lenistwo w całej okazałości. Umyślał se chopak że zostanie kotleciarzem a Wy mu wszystko na tacy podajcie.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Wszystko co piszecie to racja:
- gościu zamiast zapytać powinien się wybrać do sali, kościoła czy gdzie tam jeszcze i sam potestować, bo przecież nawet gdyby dostał tu info, i tak musiałby potrenować i samemu zobaczyć jak wyjdzie
- niektórzy zadają pytania na które nawet ciężko odpowiedzieć...
- milion wątków już było, wciąż się powtarzają i powtarzać będą i nawet nie chce się już czytać a tym bardziej odpowiadać...
Ale żeby obrażać, tłamsić, gnoić i grom wie co jeszcze?
Ten opis o tym świadczy:
Podkreślam słowa: "Jak fotografować" i "pomoc wzajemna". Nie wydaje mi się aby istniał słownik który tłumaczy te słowa całkiem odwrotnie niż to znaczy...?
Jak nie możesz/nie chcesz pomóc, to (żeby brzydko nie powiedzieć) siedź cicho...
I tak na koniec:
Anegdota świetnaPowiedzieć nie powiedział, ale czy zamiast tego obraził?
Nie ma co kontynuować tego tematu... odpowiedzi na zadane pytanie nie ma, a robi się niepotrzebny bałagan... do konsensusu w sporze też nie dojdziemy, bo Wy bronicie swojej racji, a ja innej racji ( "bo moja racja jest najmojsza")
Pozdrawiam.
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
Tak bo na tym forum można to robić, tak jak wiele innych rzeczy. Ale nigdzie nie jest napisane że to jest jakiś przymus jak zdajesz sugerować. Forum tworzą uczestnicy i jak widać nie są zainteresowani pomocą początkującym. Być może wynika to z lenistwa, a może z braku chęci hodowania sobie konkurencji. Nie ma to znaczenia.
A to niby czemu? Bardzo proszę nie rób tutaj za cenzora, bo to nie Twoja rola i nie te czasy!![]()
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-04-2014 o 11:01
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Racja odbiegliśmy od tematu głownego: a wiec jakie są techniki fotografowania na sali weselnej ale podczas ślubu? lol
przyszedł taki i chce zarobić
a paszoł won :P
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
Idealista albo teoretyk jesteś. Już był taki ktoś, kto założył wątek mniej więcej według Twojego schematu:
http://www.canon-board.info/fotograf...i-wtopa-94749/
Ten właśnie wątek powinien być w szkołach pokazywany jako przykład niebotycznego chamstwa.
Przykre, nieprawdaż?
--- Kolejny post ---
Przykład, że można się dzielić życzliwie dużą wiedzą i doświadczeniem:
http://planetneil.com/
http://foto.jasiu.pl/