Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Pomóżcie - ślub za chwilę...a ja jestem fotografem dziecięcym :(

Domyślnie Odp: Pomóżcie - ślub za chwilę...a ja jestem fotografem dziecięcym :(

Gratulacje! Bardzo fajny reportaż, a jak na pierwszy raz, to rewelacyjny Jedyne do czego bym się przyczepił, to ten sztuczny blur na kilku zdjęciach (np. zdjęcia sukni z przygotowań).

Coś już napisał

bardzo dobry reportaż , aż chce się oglądać każde kolejne zdjęcie , tylko pozazdrościć wyczucia sytuacji.

Dopiero zaczyna Awatar tuto95
    Miasto
    Zachodniopomorskie/Trójmiasto

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    Witam Was serdecznie!
    Bardzo dziękuję za wsparcie i za wszystkie słowa otuchy!
    No i za mną...Ślub i wesele były w weekend majowy.
    Wrażenia...no cóż....

1. Ogromny szacunek dla wszystkich Fotografów Ślubnych. To bardzo ciężka praca. Całą doba w zasadzie "na pełnych obrotach"
    2. Nie spodziewałam się tak ogromnych i pozytywnych emocji. Było dużo stresu ale to też i ogromna frajda - bardzo szybko zapomniałam o nerwach bo koncentrowałam się na dokumentowaniu zamieszania i emocji. A działo się, że bo to był jedyny dzień gdzie lało jak z cebra (na szczęście na 16.00 przestało , młoda czuła się średnio, kwiaty na samochodzie i do wiązanki były nie takie, pan od laserów nawalił, kamerzysta się spóźnił i wiele innych ale koniec końców było super.
    3. Technicznie - zdecydowałam się na torbę biodrową Camrocka (taką tanią a fajną) i 3 stałki: 50mm 1.4, 28mm 1.8 i 100mm 2.8L macro. W Kościele używałam wszystkich trzech, na krótkim plenerze (będzie dłuższy innego dnia) w zasadzie tylko 100mm, natomiast na weselu 50mm1.4 i czasem 28mm 1.8. W Kościele 2.8 to już było tak sobie
    4. Żadne z moich zdjęć nie powstało z lampą. 6d pięknie szumi więc w domu i w Kościele nie zakładałam jej. W domu przy przygotowaniach dużo doświetlałam dużą blendą. Pozwolili mi się z nią non stop kręcić, ustawiać pod szafkami, itp. Za to na sali weselnej było zwariowane światło - lasery, halogeny, dymy...lampa zabiłaby to wszystko. Głównie miałam na wszystkich obiektywach 2.0-2.2 (do grupówki chyba 5.6) i ISO 2000-4000 (halogeny mocno świecą).
    5. 100 zdjęć albumowych obrobiłam - strasznie dużo czasu to zajmuje ale jest frajda powtarzania tego wszystkiego jeszcze raz w głowie. W sumie obrobiłam więcej zdjęć, ale to dlatego, że to bliscy. Normalnie ta 100-tka i tak wykańcza (mówię o starannej, dokładnej obróbce i retuszu, nie tylko podciągnięciu parametrów)
    6. I za mną...poczułam chemię, nie powiem...choć nie wiem czy chciałabym to robić zawodowo...na razie wracam do dzieci.

Dla tych co pisali, żeby pokazać co wyszło...nie wiem jak do tego podejdą moderatorzy...to niekomercyjna sesja. W każdym razie jest tutaj:

Fotografia Dziecięca Warszawa Małgorzata Wesołowska Malwa
    Gratuluję pięknych zdjęć, jak na "pierwsze kroki" w fotografi ślubnej to naprawdę robią wrażenie. Znam takich co po latach w branży, z opinią porządnego fotografa, nie robią takich ładnych zdjęć

dla mnie rewelacja - gratuluje !
    Fajna obróbka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Mi się podoba. Nr 20 - kombinerki...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Podejrzewam, że rodzina poprosiła o fotografie tylko swojego dziecka.
    Musisz przygotować się do wojny partyzanckiej, działać jak komandos, bo na bank czeka cię starcie z obstawiającym dany kościół fotoziutkiem, który jest w zmowie z proboszczem. !
    Też dziękuję za podpowiedzi.Już po imprezie.Jestem pozytywnie zaskoczony.Nie było żadnych problemów z fotografowaniem(że nie będzie-taką dostałem wcześniej informację od rodziny),żadnych podchodów.Zauważyłem 2 firmy i 5 amatorów.
    Wszyscy sobie ładnie ustępowali pola.Parafia :Rewal ,tam wszyscy chwalą tego proboszcza,tego się dowiedziałem później.Może w małych miejscowościach jest łatwiej ?
    Słowo o sprzęcie.Używałem pożyczony C24-70/2,8 zamiast swojego 24-105/4.
    Okazało się ,że było dość jasno wewnątrz.Przy ISO 2000 czasy wychodziły od 1/150-1/300,więc lampy nawet nie wyciągałem.Za to brakowało mi ogniskowej,
    105 sprawdziło by się mi lepiej ,szczególnie,ze większość fotek szła na F4-4,5 a nie na 2,8.
    Ale przyznaję ,że wcale nie palę się do następnych tego typu sesji.
    Ostatnio edytowane przez zysk ; 18-05-2014 o 18:18
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Jak na początek, pierwsze repo ślubne to rewelacja. Wielu ślubniaków znam którzy chcieli by mieć takie oko a wielu innych nigdy nie osiągnie takiego poziomu w całej swojej "karierze".
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Dla tych co pisali, żeby pokazać co wyszło...nie wiem jak do tego podejdą moderatorzy...to niekomercyjna sesja. W każdym razie jest tutaj:

Fotografia Dziecięca Warszawa Małgorzata Wesołowska Malwa
    Spokojnie mógłbyś za to brać kasę.
    Kombinerki rządzą.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Witam Was serdecznie!
    Bardzo dziękuję za wsparcie i za wszystkie słowa otuchy!
    No i za mną...Ślub i wesele były w weekend majowy.
    Wrażenia...no cóż....
    No i z perspektywy czasu kto trudniejszy w obfotografowaniu? Dzieci czy dorośli?
    R3 + RF85LDS

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Pan operator (nie kamerzysta) to gwiazda polskiego kina, więc wolno mu przygwiazdorzyć i się spóźnić

Co do zdjęć. Niestety widać czym się zajmujesz na co dzień. Świecące obwódki, radioaktywne twarze, czy elementy garderoby - to trzeba wyeliminować, bo pachnie fotowieśkiem. Wiem że przy zdjęciach dzieci forsowna obróbka jest wskazana. Tutaj więcej naturalności i fotografii w fotografii byłoby na miejscu, bo to reportaż, a nie słodkie dzidzi Oba zdjęcia sukienki to majówka, ale w Czernobylu 1986 Wiele zdjęć bardzo dobrych, ale mi w pamięci po przejrzeniu materiału zostają takie typu no. 62, gdzie coś się kupy nie trzyma i doskonale wiemy co

Oj Suchy, masz oczywiście prawo do oceny ale na moim skalibrowanym monitorze ani na wydrukach nie widzę efektów o których piszesz. Obróbka jest bardzo delikatna - ani w dziecięcej ani w reportażach nie stosuję nic forsownego. Nic się nie świeci, nie wypada poza histogram i na wszystkich twarzach są półtony bo tego pilnuję. Jeśli patrzyłeś na YT to weź pod uwagę co kompresja robi na filmie.

a... to kilka osób na to zwróciło uwagę - ten efekt poświaty na zdjęciu sukni to użycie dużej srebrnej blendy do podwójnego odbicia światła (stosuję jak są szkła albo lustra na przeciwko okna i do bardzo jasnych tkanin - tak mi kiedyś dawno wyszło przy okazji białej koszuli i zapamiętałam sobie sposób - efekt jest dokładnie taki jak chciałam uzyskać choć wiem, że nie wszystkim się musi podobać. Więc jest tylko na dwóch zdjęciach). Blura sztucznego tam nie ma. 10mm zza balkonu a efekt rozmycia to efekt zdjęcia kontrastu z części poza głębią.

Bardzo dziękuję za komentarze.

Adawro - A co do trudności w fotografowaniu - z jednej strony dorośli łatwiejsi, z drugiej - przy takich okazjach jak ślub doniosłość chwili jednak trochę oszałamia. I takie poczucie, w trakcie przygotowań, żeby nie przeszkadzać, nie ingerować za bardzo. Ale na pewno kolejny raz byłby już (ciut) łatwiejszy.
    Ostatnio edytowane przez malwes ; 19-05-2014 o 11:54
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów