Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
Jeśli interesuje Cię trochę większy zakres ogniskowych to jest jeszcze Sigma 17-70, z troszeczkę gorszym swiatłem, ale w podobnej cenie. Też fajny, ale czytałem całe mnóstwo komentarzy, ze stabilizacja obrazu siada w nim niemal idealnie po 2 latach (kiedy to wygasa gwarancja). Są jeszcze systemowe Canony 17-85 (w podobnej cenie, lecz ma wyraźnie gorsze światło) i 15-85, ale ten jeśli nowy to wydatek ponad 2000zł.
Mam tę Sigmę, mogę polecić. Obrazek na pewno nie jest idealny, ale w tej kategorii cenowej (przy tym zakresie) nic ciekawszego nie znajdziesz. Swój kupiłem jako nowy (II generacji, III jest gorsza) i przedłużyłem gwarancję do 3 lat. Co dziwne, nie miałem problemów z FF/BF. Jeżeli Canon, to 15-85, ale jest dużo droższy. 17-85 nie powalało mnie jakoś obrazkiem, stąd finalnie padło na Sigme.

Jeżeli masz mocno ograniczony budżet, to za ok. 300-400pln można kupić 75-300 III USM jeszcze z analogowych EOSów. Nie ma stabilizacji, zdjęcia na kolana nie rzucają, ale do nauki się nadaje bardzo dobrze. Kilka zdjęć już przyzwoitych mi nim wyszło. Dopiero od niedawna rozglądam się za czymś ze stabilizacją i nieco lepszym obrazkiem.

Jak już Cię wciągnie, to wtedy "będziemy się martwić".