Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Na Twoim miejscu to niestety (dla finansów) kupiłbym 6d. Oznacza to dodatkowo konieczność wymiany 15-85 na przynajmniej 24-105. Ale jak już masz okazję pojechać tam gdzie jedziesz, to raczej nie szukaj kompromisu.
    Jest jeszcze jedna opcja ... nikon d610 i 28-300 ...

Początki nałogu

Z zakupami jak to z zakupami. Powiem szczerze, że widziałem wiele obrazów z cropa tego 1,6 i 1,3 i wyglądały przepięknie. FF to nie panaceum na super hiper zdjęcia przy przesłonie rzędu 5,6 czy 8-11. Wg mnie podstawa to obiektyw. Głównie stałka. Przypnij taką 85/1,8 czy 24/1,4 i zobaczysz o czym mówię i to na cropie. FF jest świetny do pracy w trudnym świetle, ale to nie złoty środek nie środek na zdjęcia z NG.
    Czasami uda mi sie zobaczyć jakiś film o fotografach NG. Np polują na tygrysa czy jakiegoś ptaka. Mają parę walizek sprzętu,body, kable, lapki.Głownie na drzewach wieszają cropy serii xxxd. Do robotów samobieżnych i innych też wkładali cropy. Montowali czujniki ruchu lampy błyskowe i potem prezentowali rezultaty pracy.
    Jak na twoim miejscu zaopatrzyłbym się w jakieś dwa porządne szkła stałki (do ludzi jak znalazł 24/1,4 lub 35/1,4) i np 85/1,8 lub 135/2 do dalszych planów zamiast tego 6d. Te obiektywy to magia. Zostaje jeszcze sigma 18-35/1,8 ale o nim niewiele wiem.
    samo 6d zdjęć nie zrobi a 15-85 nie podłączysz.
    Ostatnio edytowane przez darecky ; 20-03-2014 o 11:06 Powód: literówki

Bierzesz coś takiego + monopod do Afryki
    Obiektyw marzenie na safari

--- Kolejny post ---

Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD

http://www.optyczne.pl/1165-Tamron_SP_150-600_mm_f_5-6.3_Di_VC_USD-specyfikacja_obiektywu.html

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    Bierzesz coś takiego + monopod do Afryki
    Obiektyw marzenie na safari

--- Kolejny post ---

Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD

Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD - Optyczne.pl

Jak pisałem , dla mnie Afryka to nie tylko safari , a może wręcz safari przy okazji. Raczej chodzenie także po górach, spotkania z ludźmi. Ten obiektyw na pewno super , ale dla mnie zbyt specjalistyczny

--- Kolejny post ---

No cóż , nie ukrywam że Wasze sugestie trochę mnie zaskoczyły. Patrząc statystycznie , większość opowiedziała się za 6d ( co mnie nie cieszy bo drogo ) , kilku za pozostaniem przy obecnym 600d, ale dokupieniem obiektywów ( to też mnie nie cieszy bo będzie ciężko). Kilka wypowiedzi wskazuje na 7d co mnie zdumiewa . Chyba nikt nie okazał się faworytem 70d którym ja byłem ( czas przeszły nieprzypadkowy). Tak więc berdzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie , przemyślę je starannie .Oczywiście nie zamykam tematu i jakby ktoś chciał coś dorzucić , zapraszam. Napiszę jaki będzie efekt przemyśleń.

I jeszcze odrobina Kamerunu

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Bartek Zobacz posta
    W moich podróżach w takim samym stopniu interesuje mnie przyroda , teraz w Rwandzie na pewno goryle nizinne i wulkan , jednak najciekawsi w Afryce , dla mnie , sa ludzie . Spotkania z nimi , obserwacja ich życia , rozmowa
    Ten zakres i tematyka fotografii nie wymaga jakiegoś ekstremalnie AF,tylko dobrych fotek.To wynika z Twojej wypowiedzi.Ja się z Tym zgadzam .Będąc w Azji,również skupiałem się na ludziach,architekturze,ulicy.A safari ? ciekawostka,ale te znudzone zwierzaki są mniej ciekawe niż kraj i wszedzie podobne,a ludzie nie.I okazało się ,że tylko niewielki procent fotek wymagał szybkiego AF.Rozważ tanią alternatywę:zakup hybrydy o dużym zoomie jak np Fuji X-S1.Ma sporo zalet,.A obrazki na pewno nie będą gorsze od tych ,które prezentujesz.Wiem ,że pytanie było o lustrzankę,ale mało to razy czlowiek zmienia zdanie ? :0
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Rozważ tanią alternatywę[/B]:zakup hybrydy o dużym zoomie jak np Fuji X-S1.Ma sporo zalet,.A obrazki na pewno nie będą gorsze od tych ,które prezentujesz.Wiem ,że pytanie było o lustrzankę,ale mało to razy czlowiek zmienia zdanie ? :0
    tego rozwiązania chyba bałbym sie. Fotografowanie w RAW daje możliwość obóbk w LR , a to dla mnie ważne. Fotografując ludzi nie zawsze można idealnie ustawić parametry zdjęcia i możliwośc małej poprawki po powrocie do domu jest dla mnie ważne. Tak więc zostaję przy lustrzance.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Bartek Zobacz posta
    tego rozwiązania chyba bałbym sie. Fotografowanie w RAW daje możliwość obóbk w LR
    Rozumiem ,ja też nie dałbym się łatwo zbić z tropu ale akurat wymieniona przeze mnie hybryda robi RAWY i to całkiem przyzwoite.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Początki nałogu

Zamiast wymieniać, dokup drugi korpus. Oraz szelki foto na 2 korpusy. A do tego gripy z bateriami do korpusów. A jak starczy jeszcze kasy to 85/1.8. I już.

Acha. A jak masz śmiałość do ludzi i nie jedziesz sam, to w zestawie powinno być dodatkowo:
    - parasolka foto - możliwie mała i lekka;
    - lampa błyskowa, wszystko jedno jakiej firmy, fcuk HSS, ETTL itd itp. Ma działać i być w miarę mocna;
    - wyzwalacze radiowe, które działają;
    - kawałek duct tape do przymocowania parasolki do lampy;
    - trochę jednorazowych baterii do lampy;
    - trochę jednorazowych baterii do radiówki;
    - bonus dla osoby towarzyszącej;
    - bonus dla osób fotografowanych;
    - w ostateczności filtr szary na obiektyw.
    W ten sposób, mając dodatkowy tani, mały i lekki zestaw oświetleniowy, jesteś w stanie zrobić nastrojowe zdjęcia z kierunkowym oświetleniem. Bez wielkiej walki z filtrem szarym raczej jedynie na przymkniętym obiektywie, lub w ciemniejszych miejscach (ograniczenia x-synchro), ale jak to właściwie użyjesz, zdjęcia dostaną większego boosta atmosferycznego, niż gdybyś kupił osiem 6D i dwanaście 24-70/2.8.

Drugie acha:
    NIE wyciągaj 100-400 przy ludziach, których chcesz fotografować. Ani żadnego innego białego, dużego obiektywu. Czarny, nawet jeżeli też duży, jest o wiele lepszy
    No chyba że chcesz być centrum zainteresowania i tamować ruch uliczny.
    Ostatnio edytowane przez jagular ; 08-04-2014 o 13:19
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Bylem w Afryce, w zwiazku z praca Dla wlasnego bezpieczenstwa nie bralbym nic wielkiego, rzucajacego sie w oczy. Ewentualnie oblepial wszystko tasma zeby nie pokazywac marki sprzetu. Majac torbe gratow foto ze soba, mozesz je latwo stracic!

Na twoim miejscu zapomnialbym o lustrznkach i kupil Fuji X100s albo E2 z szerokim katem i jednym dluzszym szklem i koniec tematu.

Reszte zdjec zrobisz iPhonem i bedziesz sie cieszyl z wycieczki a nie myslal czy 85mm wystarczy ci zeby objac szympansa albo zyrafe....

Pamietaj ze w Afryce, zwlaszcza centralnej jest bardzo wilgotno. Czuc to bardzo i na pewno nie bedzie to obojetne dla twojego sprzetu (jakiego bys nie wzial). Teraz w kwietniu np. co kilka dni pada bardzo mocno.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 08-04-2014 o 13:26
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

W ogóle przemyśl - jak już zdecydujesz się na ograniczenie sprzętu do iphona - czy zamiast jechać do Afryki nie lepiej pójść do zoo.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów