Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Lustrzanka na wyprawę do Afryki

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    W ogóle przemyśl - jak już zdecydujesz się na ograniczenie sprzętu do iphona - czy zamiast jechać do Afryki nie lepiej pójść do zoo.
    W Afryce może Ci się przydarzyć coś o wiele gorszego niż utrata torby elek, np. możesz stracić życie wskutek ukaszenia przez muchę tse-tse, złapania wirusa ebola, badź AIDS.

W drodze do ZOO może Cię przejechać samochód, więc lepiej poogladaj zdjęcia i filmy z Afryki w Internecie a biały zoom wyjmuj tylko w domu żeby bezpiecznie fotografować kota/żonę. Takie zdjęcia moga być odbierane jako egzotyka w Afryce

Ale skoro koniecznie chcesz szukać guza, to ja bym albo został z tym co masz i dokupił jakaś mała stałkę albo nabył 6d kit z 24-104 i ciagle chciał mala stałke, choćby 40 mm/2.8.
    Gdybym się uparł na wymianę kropa, to tylko 70d.
    W każdym razie zabrałbym ze soba rezerwę, choćby M (bo mam) albo s100 (też mam i robi bardzo ładne rawy, a rozmiar bardziej rozsadny jak na kompakta)

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    W ogóle przemyśl - jak już zdecydujesz się na ograniczenie sprzętu do iphona - czy zamiast jechać do Afryki nie lepiej pójść do zoo
    Dobre !
    ale z iphonem to tylko do nowego zoo

bo do starego to nawet jakaś przechodzona nokia będzie ok
    Ostatnio edytowane przez mmteam ; 08-04-2014 o 21:10

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Trochę nie dopinowałem własnego wątku , a tu dyskusja jak się patrzy. W domu mam jeszcze starego Drucha - może to alternatywa na Afrykę. A tak na poważnie , w Afryce byłem już wiele razy , w różnych krajach (Namibia, Nigeria , Kamerun , Niger ) i nie podzielam obaw z niektórych wpisów. Jeżeli zachowuje się minimum rozsądku można podróżować bezpiecznie a ludzie są bardzo przyjaźnie nastawieni. Choć nie wiem ,jak zareagowaliby na rozstawianie parasolki , wyzwalaczy radiowych i lamo. Ale może to dobry pomysł.

Po głębokim namyśle zdecydowałem się jednak na zakup Canona 70d , głównie ze względu na lepsze użytkowe ISO w stosunku do posiadanego przeze mnie 600d. Goryle , które będą jedną z ważniejszych tegorocznych atrakcji, siedzą niestety w cieniu wśród drzew i cie chcą zastygać do ujęc. Dlatego lepsze ISO będzie ważne , zwłaszcza z 100-400.

Zastanawiam się też nad kamerą sportową ( np. Drift Ghost) do właśnie dyskretnych ujęć w miastach .Byłbym wdzięczny za opinie w tej kwestii, co wybrać i czy w ogóle warto.

Bywalec Awatar michalko
    Miasto
    Szczecin

Jak swojego czasu wziąłem nowy sprzęt na wyprawę to się 2giego dnia złapałem, że zamiast zwiedzać i się delektować to z aparatem biegałem.

Pamiętaj aby jakiś złoty środek złapać ;>
    EFM+22mm; 5D+50mm

Uzależniony Awatar PoulN

Afryka? jakiś bezluster z wyższej półki, są zdaje się już FF...

Chyba że będziesz konwojowany przez wojsko, wtedy 1D + komplet szkieł i opłacisz miejscowego tragarza... mógłbym to słowo zamienić na inne ale naraził bym się pewnie na cenzurę z racji poprawności... wszelakiej.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 21-04-2014 o 15:28

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

A tak serio, jeżeli będziesz śmigał po piaskach, zabierz dobre torby na sprzęt. Piasek wszędzie się wciska przy wiatrach i rajdach po pustynnych drogach.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Pustyni ani trochę nie będzie . Będzie za to mokro i czasem wysoko - w ty roku Rwanda i Kongo DR.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jadę teraz do Iranu i zabieram 5d+t16-28 i dalej mam problem
    c24-105
    c24-70
    c28-300?
    boje eis trochę brać zooma żeby mnie za szpiega szatana nie wzięli, czytałem ze władze(czy tez islamskie bojówki) potrafią zabrać sprzęt wedle uznania
    przetestowałem bym ele 28-300 ale to tyle kasy,ryzykować?
    qrcze niewolnikiem sprzętu się staje
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 24-04-2014 o 14:20

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    jadę teraz do Iranu i zabieram 5d+t16-28 i dalej mam problem
    c24-105
    c24-70
    c28-300?
    boje eis trochę brać zooma żeby mnie za szpiega szatana nie wzięli, czytałem ze władze(czy tez islamskie bojówki) potrafią zabrać sprzęt wedle uznania
    przetestowałem bym ele 28-300 ale to tyle kasy,ryzykować?
    qrcze niewolnikiem sprzętu się staje
    A brodę masz? Do Iranu to nie wybierałbym się bez brody.
    Po pierwsze gołe twarze drażnia tubylców i zwracaja uwagę, po drugie będziesz miał w co sobie pluć jak nie zabierzesz jakiegoś sprzętu i będzie Ci go brakowało. Albo jak zabierzesz i Ci zabiora.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 25-04-2014 o 01:47

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Coś w tej brodzie jest Na lotnisku przy odprawie z Manchesteru kilka lat temu, 2 miesiące po zamachach w Londynie, wszyscy szli bezproblemowo tylko mnie wzięto na bok. Wcale opalony nie byłem, na dodatek niebieskooki, ale brodzisza była jak trzeba
    5D, stałki, zoomy

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów