Nie ma co zbytnio polemizować... Crop jako backup to dobra sprawa. Mi samemu brakuje jakiegoś APS-C do mojej 5-tki. Najchętniej przytuliłbym 50D, ale kasy brak i marzenia, plany wciąż aktualne![]()
Nie ma co zbytnio polemizować... Crop jako backup to dobra sprawa. Mi samemu brakuje jakiegoś APS-C do mojej 5-tki. Najchętniej przytuliłbym 50D, ale kasy brak i marzenia, plany wciąż aktualne![]()
Widzisz ja to uważam że właśnie entuzjaści mogą mieć największe wymagania. Sprzęt dla zawodowca ma być wystarczający do sytuacji. To entuzjaści szukają świętego grala bez względu ba koszty.
BTW:
W przypadku krajobrazów to na prawdę ciężko mi znaleźć przewagę cropa nad FF, rozumiem to w portrecie; rozmycie, plastyka ok.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-11-2014 o 18:55
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
hehe , nie wiem co to gral ,ale w filmie z Fordem Harrisonem to słowo padało.
to taka droga szklanka ?
-tak,entuzjaści i hobbyści mają wymagania duże i starają się je spełnić różnymi drogami
w tym zakupie bardziej zaawansowanego sprzętu
-jeśli nie zarabiają na fotografowaniu,to tym bardziej warto inwestować w lepszy sprzęt,ale świadomie
-zanim kupiłem lepsze obiektywy używałem wielu tanich i też manualnych obiektywów( to byla dobra szkoła)
-każdy chce robić dobre fotki,a tu sprzęt pomaga(jasne ,ze nie zastępuje),więc trendowi nie ma co się dziwić
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad cropem Canona.Stałe przekładanie obiektywów na zawodach czy pokazach lotniczych
jest niekomfortowe i ten wątek pomógł mi w końcu zdecydować.
Tak: przy pierwszej okazji dokupię cropa.Łatwiej też będzie 2 różne zestawy ,do rożnych zastosowań
No to sprawę masz dość prostą 7DmkII.
Co do entuzjastów to oni mają ten komfort że nie muszą się martwić (oczywiście zależnie od zamożności) o opłacalność i czy im się to zwróci. Dlatego tu podejście jakość bez względu na koszty ma całkowite uzasadnienie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Przyjacielu ,dzięki za radę ,ale sam jokoś sam z niej nie korzystasz.
tzn z bezlusterkowca
-mogę chodzi obwieszony-mnie to nie przeszkadza
-obecny zestaw wagowy powiekszyłby sie tylko o body,wiec ciężar wzrósłby tylko 0 800-900 g
-nie chodzę obwieszony jak debil,zawsze jeden zestaw ma w ręku , a drugi w plecaku,
nigdy obydwa dyndające ,dlatego w watku: reporterskie uprzęże nie brałem udziału.
-podzieliłbym szkla na 2 zestawy,ilosc zmian mniejsza
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-11-2014 o 00:43
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Do dwóch FF mój jedyny crop to Fuji X100, coś na codzień, zawsze pod ręką, a i awaryjnie da radę. Z innych cropów bardziej rozważam EOS-M, ale jak wyjdzie nowa wersja to może stanieje Sony A7 i ten "crop" by mi bardziej odpowiadał, zwłaszcza, że pasuje do niego EF.