Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 123

Wątek: Crop jako dodatek do full frame?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Crop jako dodatek do full frame?

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Już mi się nie chce czytać po raz n-ty tych wywodów o pokrywaniu i gęstości.
    Wątek jest tak rozmemłany ,ze nikt nie pamięta o topicu.
    Tytuł wątku jest prosty:

Crop jako dodatek do full frame
    Przez 8 lat używałem APS-C ,a ponad 1,5 roku FF.
    I w odpowiedzi na to pytanie opowiem :
    TAK, dobry crop a chyba takim jest 7DII bedzie dobrym dodatkiem do FF.
    Dla mnie będzie, bo fotografuję najczęściej obiekty dalekie (sport,zwierzyna,lotnictwo) , efekty pomijam .
    Bardzo jestem zadowolony z 5D3 ,ale jednocześnie zauważam ,że wiele fotek ,które powinny były wyść z FF nie wyszły ,
    a z APS-C wychodziły i odwrotnie. W zastosowaniu amatorskim pomiedzy FF a cropem nie ma przepaści ,raczej tylko umiętnośc uzycia ,oraz obiektywy.
    Przykład:
    5D3 i 100-400L +TC 1,4=560/8 a np K-5 i Sigma 50-500 x 1,6=800/6,3
    Zdecydowanie twierdzę ,że w tym zestawieniu Pentax wygrywa w fotografowaniu dalekich obiektów w tych zestawach,
    ale w przypadku sprawności,szybkosci AF ,już nie ma szans.
    Ale sprawny operator może tę różnicę zniwelować.
    Dlatego trzeba mieć i FF i Crop'a , na rózne okazje i zapotrzebowania.
    Jeśli będzie mi zbywać kasy to dokupię cropa,ale rozpatrujac rzecz na spokojnie:nie ma to sensu.
    Lepiej wybrać Crop albo FF i męczyć się z myślą,że inne body ma cos lepiej .
    Myślę o cropie jako dodatku do FF ale ... w postaci EOS-M.
    Ponoć ma wyjść nowsza/rozbudowana wersja "w bardzo niedalekiej przyszłości"

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wracam do założonego przez siebie wątku. 50D zostało sprzedane w maju, czy czerwcu za ponad 2000zł. Sztuka była tego warta, a u mnie tylko leżakowała w torbie na półce. Ok. miesiąca temu zagościł u mnie crop... EOS M (niezła cropowa matryca w solidnie zmajstrowanym opakowaniu). Jako zabawka, którą mogę mieć zawsze przy sobie sprawdza się znakomicie. Największy problem mam z kupnem do niego pokrowca, gdyż to ustrojstwo odstaje wymiarami od wszystkiego innego dostępnego na rynku
    Co do różnic w obrazie między FF, a APS-C... Dopóki oglądałem sample w internecie wielokrotnie nie widziałem zbytniej różnicy. Dlatego, jako amator, dość długo wahałem się nad przesiadką na pełną klatkę. Dziś mogę Wam powiedzieć, że przynajmniej w moich rękach widzę znaczną różnicę. Nie zmieniłem tematyki fotografowania, nie nabyłem nowej wiedzy (wstyd), a efekty zdjęciowe są często nieporównywalne do wcześniejszych. W powyższej opinii bazuję na porównaniu matryc 50D i 5D2, które uchodzą za podobne technologicznie, tak więc w za ewentualne różnice obrazowania odpowiada rozmiar czytnika, inna współpraca szkieł z body oraz ewentualnie oprogramowanie aparatu. Nie wiem jak to oddać najpełniej, ale obraz z FF jest bardziej ludzki, mniej wyżarty cyfrowo.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 01-11-2014 o 19:33
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    ... Nie wiem jak to oddać najpełniej, ale obraz z FF jest bardziej ludzki, mniej wyżarty cyfrowo.
    Jak to oddać? Normalnie . Obraz jest mniej plastikowy.
    Kto kupił FF nie przesiada się na APS-C. Ilość szczegółów wymiata przy podobnej gęstości matrycy.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Ponoć ma wyjść nowsza/rozbudowana wersja "w bardzo niedalekiej przyszłości"

jp
    ja mam tak samo, od pewnego czasu myślę o EOS-M.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Napisałem:
    a np K-5 i Sigma 50-500 x 1,6=800/6,3
    to błąd ,
    bo Pentax ma 1,5 ,więc ogniskowa to 750 a nie 800,
    ale ja myślą/systemem jestem w Canonie i 7DII , stąd x 1.6 .
    sorry
    Ostatnio edytowane przez zysk ; 01-11-2014 o 19:07
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Temat FF vs. Crop jest jak Lenin wiecznie żywy. Może jednak nie idźmy dalej w tę stronę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Temat FF vs. Crop jest jak Lenin wiecznie żywy. Może jednak nie idźmy dalej w tę stronę .
    Popieram. Podniósł ktoś tu ostatnio tę kwestię i dlatego się do niej odniosłem.
    Lenin wiecznie żywy? Tylko ile dziś zostało Lenina w Leninie? (taka dygresyjka)
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Racja,.. choć maszerowanie za marksem ost. czasy bardzo modne

Miasto
    Stuttgart/Drzonków

Przesiadłem się z 600D na 6D, ale cropa sobie zostawiłem do zwierzyny i jako backup. C6D nie jest jakoś przesadnie uszczelniony, więc jeśli sprzęt miałby mi wpaść w jakieś grzęzawisko (odpukać), to wolałbym jednak, aby to był 600D. Nabyłem 6D, bo chciałem mieć lepszą puszkę, większą, z lepszą ergonomią, szumami itd... no i dostałem to co chciałem, ale cropa się nie raczej pozbędę. Mimo jego oczywistych braków w stosunku do 6D, uważam że to całkiem niezły aparat, był ze mną na szczytach gór i na słonecznych plażach, nigdy mnie nie zawiódł, dochodzi do tego jeszcze aspekt sentymentalny, zrobiłem tym aparatem najważniejsze dla mnie zdjęcia...
    Nadmienię, iż jestem głównie "entuzjastą", focę dzieci, żonę, znajomych, naturę, krajobrazy itd... choć czasami robię zdjęcia na stronę internetową naszej firmy - można to chyba podciągnąć pod lekkie zawodostwo
    Ostatnio edytowane przez AquaManiac39 ; 02-11-2014 o 00:55

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez AquaManiac39 Zobacz posta

Nadmienię, iż jestem głównie "entuzjastą", focę dzieci, żonę, znajomych, naturę, krajobrazy itd... choć czasami robię zdjęcia na stronę internetową naszej firmy - można to chyba podciągnąć pod lekkie zawodostwo
    Widzisz ja to uważam że właśnie entuzjaści mogą mieć największe wymagania. Sprzęt dla zawodowca ma być wystarczający do sytuacji. To entuzjaści szukają świętego grala bez względu ba koszty .
    BTW:
    W przypadku krajobrazów to na prawdę ciężko mi znaleźć przewagę cropa nad FF, rozumiem to w portrecie; rozmycie, plastyka ok.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-11-2014 o 18:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów