Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: AF Servo a żywotność obiektywu

Miasto
    M1NSK

Question AF Servo a żywotność obiektywu

Dzis narodzilo sie u mnie w glowie pytanie, jak wplywa, czy czeste uzywanie AF Servo przyspiesza smierc obiektywu?
    Z jednej strony mialem 70-200 2.8L USM, szklo ktore sprzedalem, gdy wlasnie konczylo osiemnastke i AF dzialal swietnie.
    Z drugiej strony czasem, zwlaszcza w komentarzach pod ogloszeniami sprzedazy widze "pewnie zajezdzony w Servo"
    A wiec jak to z tym autofokusem sledzacym jest?
    Zwlaszcza ze od jakiegos czasu przyzwyczajam sie do back button focusingu i Servo u mnie jest mozna powiedziec jedynym trybem AF...
    5D Mark III x 2, 24-70 II, 70-200 II, 50 1.4, 85 1.2 II, 24-105, 580EX, 430EX

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: AF Servo a żywotność obiektywu

używanie sprzętu skraca jego życie
    nieużywanie także...zatem używaj i rób zdjęcia

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

To nie najgorszy z dylematów. Mój kolega długo nie dawał się przekonać do zapisu RAW bo.... przy wielkich plikach karta się szybciej niszczy

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Kiedy silnik w korpusie ma napędzać AF jak np. w Nikonach to taki silnik z trybikami w obiektywie dostaje trochę.
    Ale w przypadku USM napęd AF jest dość prosty mechanicznie i wyglądana na mało awaryjny.
    Ja bardziej się obawiam o IS.
    No i kretyńskie zoomowanie wte i wewte - generuje luzy i niszczy taśmę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No i kretyńskie zoomowanie wte i wewte - generuje luzy i niszczy taśmę.
    No se zrobie z zuma stałkę-faktycznie szkoda obiektywu .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Kiedy silnik w korpusie ma napędzać AF jak np. w Nikonach to taki silnik z trybikami w obiektywie dostaje trochę.
    Ale w przypadku USM napęd AF jest dość prosty mechanicznie i wyglądana na mało awaryjny.
    No wiesz, stare dzieje. Obecnie Nikkory mają AF-S pierścieniowy (czyli USM) ale to głównie zoomy "pro" f/2.8 albo powszechniejszy micro-motor (też nazywany AF-S jakby co).
    Co do żywotności to nie ma obaw - większość Canonów ma USM (co mi się bardzo podoba w tym systemie) i jeżeli nie piszczy to jest w dobrym stanie. USM ze względu na swoją konstrukcję ma dosyć dużą niezawodność.

Miasto
    M1NSK

dziekuje za odpowiedzi, wyglada na to ze wszystkich moich szkiel musze uwazac tylko na 50 1.4, ale w tym szkle raczej servo nie jest mi potrzebne
    5D Mark III x 2, 24-70 II, 70-200 II, 50 1.4, 85 1.2 II, 24-105, 580EX, 430EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

50 1.4 jest najdelikatniejszy z tego zestawu, to fakt. Ale dopóki jest produkowany, można w nim wymienić AF na nowy w razie kłopotów.
    .

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    To nie najgorszy z dylematów. Mój kolega długo nie dawał się przekonać do zapisu RAW bo.... przy wielkich plikach karta się szybciej niszczy
    To akurat nie jest prawdą, bo karta przy dużych plikach, to dopiero rozwija skrzydła

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Armando Zobacz posta
    dziekuje za odpowiedzi, wyglada na to ze wszystkich moich szkiel musze uwazac tylko na 50 1.4, ale w tym szkle raczej servo nie jest mi potrzebne
    Zamiast się tym przejmować i stresować po prostu rób zdjęcia. Martwił to się będziesz jak sytuacja taka wystąpi. Równie dobrze może nigdy nie zaistnieć.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Od dzis robie zdjecia telefonem, po co mam zajezdzac migawke

Stary daj na luz, po prostu strzelaj foty, do tego jest ten sprzet stworzony.

Ps. Jesli sie juz o cos bac beda to tasmy w zoomach i stabilizacje .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów