Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ustawienia w 350d

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ustawienia w 350d

I kolejne moje pytanie jakie trzeba zrobić ustawienia w 350d by kolorystyka na zdjęciach była najładniejsza?Czy wystarczy ustawić w funkcji Parameters - PARAMETER 1

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wystarczy. Najlepiej robić RAW i ładnie obrabiać. I warto poczytać, poszperać na forum, bo tym sposobem zaczniesz 100 tysięcy wątków...

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Popieram przedmówcę - od kiedy mam dSLR używam praktycznie tylko RAWów - dopiero w ten sposób mamy maksymalny wpływ na zdjęcie. Szkoda by oprogramowanie aparatu nam coś napsuło z naszej wizji. Jeśli tylko mamy czas i możliwości - polecam RAW.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja Raw-u używam sporadycznie, chyba że naprawdę chcę się pobawić. Na codzień JPEGi są wystarczające. I tak je zapisuję w TIFF ie bez kompresji by przy robieniu odbitek nie było jaj. A co do kolorystyki - Hulaj dusza piekła nie ma. Tylko pytanie ogólne. Czasem wystarczy lekko zmienić WB i jest miodzio. A czasem jest be i .... kosz
    Ostatnio edytowane przez Theoo ; 19-03-2006 o 22:52
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Też używam zazwyczaj JPGów ale jak się chce mieć ładne (pojęcie względne) zdjęcia to RAW jest dużo lepszy. Z niedoświetlonego JPGa zrobionego z flashem z miodowo-pomarańczową paletą niewiele wycisniesz.

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

No właśnie tu dochodzi jeszcze kwestia umiejętności Ja wiem, że jestem trochę za kiepski w te klocki, a i szkła mam zbyt cienkie, by porywać się np. na koncert z JPG'ami. Często zdarza mi się niedoświetlić (bardziej lub mniej celowo) i wyciągać to z RAWów - JPG jednak tu ogranicza. Tak samo z innymi okazjami ... po prostu lubię się pobawić zdjęciem po pstryknięciu Traktuję to w 95% przypadków jako hobby, więc i nigdzie mi się nie spieszy, nie gonią mnie terminy...

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A trudno się obrabia zdjęcia w raw-ie??Nigdy się tym nie bawiłem

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Spróbuj - ze strony Adobe można ściągnąć 30-dniowy trial Photoshopa, albo poszukaj trialu programu Capture One PRO. Uważaj - może Ci się spodobać i nie wrócisz do JPGów

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Też używam zazwyczaj JPGów ale jak się chce mieć ładne (pojęcie względne) zdjęcia to RAW jest dużo lepszy. Z niedoświetlonego JPGa zrobionego z flashem z miodowo-pomarańczową paletą niewiele wycisniesz.
    Od tego mam kosz Ale generalnie faktycznie RAW jest ok. Tylko uzywam go wtedy jeżeli zachodzi potrzeba albo jest mozliwość że bede miał kiepskie warunki. Ale wtedy flasz albo i dwa. Czasem do tego blenda

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Spróbuj - ze strony Adobe można ściągnąć 30-dniowy trial Photoshopa, albo poszukaj trialu programu Capture One PRO. Uważaj - może Ci się spodobać i nie wrócisz do JPGów
    Eee tam. JPEGa sie nie zdradza

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów