I kolejne moje pytanie jakie trzeba zrobić ustawienia w 350d by kolorystyka na zdjęciach była najładniejsza?Czy wystarczy ustawić w funkcji Parameters - PARAMETER 1
I kolejne moje pytanie jakie trzeba zrobić ustawienia w 350d by kolorystyka na zdjęciach była najładniejsza?Czy wystarczy ustawić w funkcji Parameters - PARAMETER 1
Nie wystarczy. Najlepiej robić RAW i ładnie obrabiać. I warto poczytać, poszperać na forum, bo tym sposobem zaczniesz 100 tysięcy wątków...
Popieram przedmówcę - od kiedy mam dSLR używam praktycznie tylko RAWów - dopiero w ten sposób mamy maksymalny wpływ na zdjęcie. Szkoda by oprogramowanie aparatu nam coś napsuło z naszej wizji. Jeśli tylko mamy czas i możliwości - polecam RAW.
A ja Raw-u używam sporadycznie, chyba że naprawdę chcę się pobawić. Na codzień JPEGi są wystarczające. I tak je zapisuję w TIFF ie bez kompresji by przy robieniu odbitek nie było jaj. A co do kolorystyki - Hulaj dusza piekła nie ma. Tylko pytanie ogólne. Czasem wystarczy lekko zmienić WB i jest miodzio. A czasem jest be i .... kosz![]()
Ostatnio edytowane przez Theoo ; 19-03-2006 o 22:52
MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!
Też używam zazwyczaj JPGów ale jak się chce mieć ładne (pojęcie względne) zdjęcia to RAW jest dużo lepszy. Z niedoświetlonego JPGa zrobionego z flashem z miodowo-pomarańczową paletą niewiele wycisniesz.
Od tego mam koszZamieszczone przez Raff
Ale generalnie faktycznie RAW jest ok. Tylko uzywam go wtedy jeżeli zachodzi potrzeba albo jest mozliwość że bede miał kiepskie warunki. Ale wtedy flasz albo i dwa. Czasem do tego blenda
![]()
Oczywiście, że jak tylko można (bo się je ma) korzystać z flashy, blend, jasnych eLżbiet itp. - jest super, wtedy można robić spokojnie zdjęcia w JPGachZamieszczone przez Theoo
Ale gdy się nie da - łatwiej coś wyciągnąć z RAWa
![]()
No przeca też tak pisałemZamieszczone przez Michal-Czuba
![]()
No właśnie tu dochodzi jeszcze kwestia umiejętnościJa wiem, że jestem trochę za kiepski w te klocki, a i szkła mam zbyt cienkie, by porywać się np. na koncert z JPG'ami. Często zdarza mi się niedoświetlić (bardziej lub mniej celowo) i wyciągać to z RAWów - JPG jednak tu ogranicza. Tak samo z innymi okazjami ... po prostu lubię się pobawić zdjęciem po pstryknięciu
Traktuję to w 95% przypadków jako hobby, więc i nigdzie mi się nie spieszy, nie gonią mnie terminy...
A trudno się obrabia zdjęcia w raw-ie??Nigdy się tym nie bawiłem