Cytat Zamieszczone przez gerwant Zobacz posta
Witam, to mój pierwszy post na forum

Fotografią analogową interesuję się już od jakiegoś czasu, dokładnie wczoraj wywołałem swój pierwszy film, a dzisiaj robię odbitki Dostałem od wujka, pentaxa P30, jednak chciałem zainwestować w swój własny aparat, a że zawsze podobały mi się canony, to wybór był oczywisty.

Od kilku dni robiłem intensywne poszukiwania jaki model wybrać i zastanawiam się nad eos 5. Znalazłem go za 350zł z gripem więc też chciałem się was zapytać, czy za takie pieniądze opłaca się go kupić. Ewentualnie czy możecie polecić mi jakiś tańszy model canona, ale koniecznie z wbudowana lampą.

Co do obiektywu, to chciałem kupić taki, który będę mógł potem użyć w canonie 600D, który też mam w planach kiedyś kupić Wszędzie, na początek, polecają 50mm 1:1:8 i generalnie cenowo by mi odpowiadał ( zresztą i tak nie jestem w stanie dać więcej za obiektyw póki co). Tylko co do niego mam jedno, głupie pytanie - jak w nim zmienić wartość przysłony? nigdzie nie widzę tego pokrętła...

Jest jeszcze jedna kwestia. Czy po przesiadce z mojego pentaxa p 30 z obiektywem SMC PENTAX-A 1:1:7 będzie duża jakościowo różnica? Czy praktycznie nie zauważalna?

Będę wdzięczny za pomoc
Od fotografii analogowej nie będę cię odwodził bo sam do niej chce wrócić ale jako dodatek do fotografii cyfrowej. Może w druga stronę, korpus cyfrowy i pobawić się manualnymi. Za kilkaset zł masz 400D i spory wybór np M42. Za 70zł masz przejściówkę z potwierdzeniem ostrości. Pieniądze wydane na odbitki zainwestujesz w obiektywy manualne a jak ci się znudzi to podepniesz obiektywy z AF.