Cytat Zamieszczone przez gerwant Zobacz posta
Ale ta 50 musi być lepsza od kitowego z 600d czyż nie?
Ale to są dwa zupełnie różne obiektywy i niech Cie nie zwiedzie ich plasticzane podobieństwo. 50 tka nie jest lepsza od kitowego z 600d, ona jest INNA. Opinia, że każdy musi mieć ten "doskonały" obiektyw jest mocno przesadzona. Też uległem tej teorii i wydawał mi się rewelacyjny do momentu założenia na body Tamrona. Czar przysł i w zasadzie nie wiem po co go trzymam. Celność niech każdy sam sobie sprawdzi a potem pisze. U mnie niestety porządne trafienia były zawsze loteryjne.

Cytat Zamieszczone przez gerwant Zobacz posta
Ale dalej pozostaje otwarte pytanie : "Za ile najmniej kupię dobry szerokokątny obiektyw i do eosa 5 i do 600D? najlepiej z canona.Da radę coś około 500 zł ?
I tu jest problem, bo jak się zorientowałem nie czujesz różnicy pomiędzy pełną klatką a formatem APS C. Szeroki kąt dla EOS 5 (czyli powiedzmy skromne 28mm) dla 600 D nie będzie już szeroki, gdzie potrzeba Ci odpowiednio ok 18mm. A tak krótkie szkło na pełną klatkę analoga to już nie tak za 500 PLN a już na pewno nie w EF. Chyba....chyba, ze coś bardzo utrudzonego i zagrzybiałego.