Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Pierwszy portret

Uzależniony

Domyślnie Odp: Pierwszy portret

Cytat Zamieszczone przez adrian8891 Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Jako, że nadarzyła się okazja zrobienia zdjęć portretowych modelce i termin jest już ustalony, chciałbym poprosić Was o pomoc.
    Jest to moja pierwsza taka sesja. Sprzęt mam wydaje mi się wystarczający, jednak chciałbym abyście podrzucili jakieś uwagi na temat tego, na co bardzo mocno zwrócić uwagę.

Mój sprzęt:
    60d + speedlite 480 + mini softbox + statyw (o ile potrzebny)
    17-55 3.5 IS
    10-20 3.5
    50 1.8
    70-200 4.0
    70-200 2.8
    70-200 2.8 IS

Zdjęcia byłyby robione w plenerze (park, las) i dzielnica willowa miasta z elementami poniemieckich willi...
    Jak to wszystko urgyźć , czym i w jaki sposób? Czy lepiej prezentują się zdjęcia z dołu, z góry czy może na wprost. Lepiej profil czy "od frontu"?

Wiem, że najważniejsze jest światło z tym że modelkę mam dość specyficzną - jasne blond włosy i baaaaaardzo jasna cera. Nie wiem więc, czy doświetlanie lampą nie spowoduje zbyt mocnego efektu.

Dowiedziałem się już , że w zdjęciach portretowych nie ma co liczyć na konkretne ujęcie bo i tak wyjdzie prawidłowo może 3 na 100 zdjęć. Tak więc, z góry zakładam że mam pstrykać serią.
    Najlepsze, co Ci można doradzić, to - zrób najpierw i przejrzyj kilka sesji testowych/warsztatowych w tych lokalizacjach. W przeciwnym razie spaprzesz sprawę - tak można wnioskować z Twoich pytań o ujęcia, jeśli to nie prowokacja.
    Szkła wystarczą trzy z wymienionych - 70-200 2.8 IS (w pierwszej kolejności), 50, 10-20.
    W drugiej kolejności lampa również się przyda ze statywem i softboxem.
    Generalnie, wymieniony sprzęt wystarczy na zrobienie sesji do Vogue, jeśli dodać do tego odpowiedniego fotografa.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Kurcze, jak jedziesz na sesję i nie wiesz co chcesz zrobić to nie wygląda to dobrze.
    Najlepiej odpal internet, pooglądaj jakieś galerie i spisz sobie najlepsze pozy.
    Z tego co masz zabrałbym 17-55, 70-200/2.8 IS i lampę. Jak nie ogarniasz tematu szkoda zabierać softboxy i doświadczać. Jak nie bedziesz szybki i zdecydowany modelka szybko sie zmęczy i ucieknie .
    Na doświadczanie lepiej wziąć kogoś znajomego lub z rodziny. Na sesji niestety dokładnie musisz wiedzieć co i jak chcesz zrobić i mieć z góry przygotowany scenariusz.

Cytat Zamieszczone przez bajker83 Zobacz posta
    to taki żart na ogniskowej 200 będziesz musiał krzyczeć do modelki
    Jaja sobie robisz, przy portrecie? Chyba, że chcesz na 200mm złapać modelkę wraz z topolą w tle .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Wydrukuj sobie kilka ujęć, które chciałbyś zrealizować z modelką. 10-15 ulubionych póz wrzuć na kartkę a4. Przedyskutuj ujęcia z modelką i do dzieła Tak jak pisze matsil. Na początek zrobiłbym sesję bez lampy. Tylko światło zastane. Szukaj zacienionych miejsc z regularnym, miękkim światłem.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 14-03-2014 o 17:32
    Miłego dnia
    moja www

wybrał bym 200 i 2,8 i bez żartów
    Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Kurcze, jak jedziesz na sesję i nie wiesz co chcesz zrobić to nie wygląda to dobrze.
    Najlepiej odpal internet, pooglądaj jakieś galerie i spisz sobie najlepsze pozy.
    Z tego co masz zabrałbym 17-55, 70-200/2.8 IS i lampę. Jak nie ogarniasz tematu szkoda zabierać softboxy i doświadczać. Jak nie bedziesz szybki i zdecydowany modelka szybko sie zmęczy i ucieknie .
    Na doświadczanie lepiej wziąć kogoś znajomego lub z rodziny. Na sesji niestety dokładnie musisz wiedzieć co i jak chcesz zrobić i mieć z góry przygotowany scenariusz.

Jaja sobie robisz, przy portrecie? Chyba, że chcesz na 200mm złapać modelkę wraz z topolą w tle .

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez bajker83 Zobacz posta
    wybrał bym 200 i 2,8 i bez żartów
    Też bym wybrał, mój komentarz dotyczył krzyku do modelki a nie obiektywu . Robiąc portret na 200mm nie stoisz od niej nie wiem jak daleko.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

na polu może i tak, ale w mieście to już inna sprawa

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Też bym wybrał, mój komentarz dotyczył krzyku do modelki a nie obiektywu . Robiąc portret na 200mm nie stoisz od niej nie wiem jak daleko.

Coś już napisał Awatar DrMike
    Miasto
    Bielawa

70-200 koniecznie....wez tez 50tke dasz rade

czekamy na efekty ;D

Awatar adrian8891
    Miasto
    Szczecin

Ok, dzięki za rady Postaram dać z siebie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Podłączę się. Wskazujecie szkło 70-200/2.8 które należałoby zabrać na taką sesję. Ja wiem że uniwersalnych recept nie ma, ale... na jakich ogniskowych wykorzystujecie NAJCZĘŚCIEJ to szkło do celów portretowych? Do kultowych 135mm i koniec? A co z najdłuższą ogniskową 200 na 2.8?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów