Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Pierwszy portret

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Pierwszy portret

Jak dla mnie im dłużej tym lepiej, więc 200mm i f2.8 jak najbardziej OK. Aczkolwiek najcześciej to zakres 85-150. Od kiedy mam 135L i 85L nie wykorzystuję 70-200 do portretu i góry mi nie brakuje.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

za za to zakochałem się w 100 2,8 makro i do mojego mini studia jest idealne

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez bajker83 Zobacz posta
    za za to zakochałem się w 100 2,8 makro i do mojego mini studia jest idealne
    Jest super, ale czasem przy F2.8 brakuje trochę płytkiej głębi.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez adrian8891 Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Jako, że nadarzyła się okazja zrobienia zdjęć portretowych modelce i termin jest już ustalony, chciałbym poprosić Was o pomoc.
    Jest to moja pierwsza taka sesja. Sprzęt mam wydaje mi się wystarczający, jednak chciałbym abyście podrzucili jakieś uwagi na temat tego, na co bardzo mocno zwrócić uwagę.

Mój sprzęt:
    60d + speedlite 480 + mini softbox + statyw (o ile potrzebny)
    17-55 3.5 IS
    10-20 3.5
    50 1.8
    70-200 4.0
    70-200 2.8
    70-200 2.8 IS

Zdjęcia byłyby robione w plenerze (park, las) i dzielnica willowa miasta z elementami poniemieckich willi...
    Jak to wszystko urgyźć , czym i w jaki sposób? Czy lepiej prezentują się zdjęcia z dołu, z góry czy może na wprost. Lepiej profil czy "od frontu"?

Wiem, że najważniejsze jest światło z tym że modelkę mam dość specyficzną - jasne blond włosy i baaaaaardzo jasna cera. Nie wiem więc, czy doświetlanie lampą nie spowoduje zbyt mocnego efektu.

Dowiedziałem się już , że w zdjęciach portretowych nie ma co liczyć na konkretne ujęcie bo i tak wyjdzie prawidłowo może 3 na 100 zdjęć. Tak więc, z góry zakładam że mam pstrykać serią.
    Twój sprzęt do portretu w plenerze raczej się nie nadaje. Możesz próbować z 50/1,8 ale on ma wpisane w geny chybianie ostrości na co drugim zdjęciu. Lampa jest niezbędna do rozjaśniania cieni o ile potrafisz zapanować nad dostosowniem jej mocy. Z pewnością nie powinieneś nastawiać się na ilość czy przypadek.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez adrian8891 Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Jako, że nadarzyła się okazja zrobienia zdjęć portretowych modelce i termin jest już ustalony, chciałbym poprosić Was o pomoc.
    Jest to moja pierwsza taka sesja. Sprzęt mam wydaje mi się wystarczający, jednak chciałbym abyście podrzucili jakieś uwagi na temat tego, na co bardzo mocno zwrócić uwagę.

Mój sprzęt:
    60d + speedlite 480 + mini softbox + statyw (o ile potrzebny)
    17-55 3.5 IS
    10-20 3.5
    50 1.8
    70-200 4.0
    70-200 2.8
    70-200 2.8 IS

Zdjęcia byłyby robione w plenerze (park, las) i dzielnica willowa miasta z elementami poniemieckich willi...
    Jak to wszystko urgyźć , czym i w jaki sposób? Czy lepiej prezentują się zdjęcia z dołu, z góry czy może na wprost. Lepiej profil czy "od frontu"?

Wiem, że najważniejsze jest światło z tym że modelkę mam dość specyficzną - jasne blond włosy i baaaaaardzo jasna cera. Nie wiem więc, czy doświetlanie lampą nie spowoduje zbyt mocnego efektu.

Dowiedziałem się już , że w zdjęciach portretowych nie ma co liczyć na konkretne ujęcie bo i tak wyjdzie prawidłowo może 3 na 100 zdjęć. Tak więc, z góry zakładam że mam pstrykać serią.
    Twój sprzęt do portretu w plenerze raczej się nie nadaje. Możesz próbować z 50/1,8 ale on ma wpisane w geny chybianie ostrości na co drugim zdjęciu. Lampa jest niezbędna do rozjaśniania cieni o ile potrafisz zapanować nad dostosowniem jej mocy. Z pewnością nie powinieneś nastawiać się na ilość czy przypadek.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Twój sprzęt do portretu w plenerze raczej się nie nadaje.
    Co fajnego przypalasz?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Co fajnego przypalasz?
    się uśmiałem ;D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

jak to mowia: "ręki opadują"

Coś już napisał Awatar Boober
    Miasto
    Cork

Tak z ciekawości - co cię skłoniło do zakupu trzech szkieł o identycznej ogniskowej? Czy to nie wszystkie twoje? Sorry Za OT. Na sesje 70-200 2.8 IS i 50.
    sześćde

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

nie bój się eksperymentować z lampą, może się okazać że dużo pomogła

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Podłączę się. Wskazujecie szkło 70-200/2.8 które należałoby zabrać na taką sesję. Ja wiem że uniwersalnych recept nie ma, ale... na jakich ogniskowych wykorzystujecie NAJCZĘŚCIEJ to szkło do celów portretowych? Do kultowych 135mm i koniec? A co z najdłuższą ogniskową 200 na 2.8?
    Wykorzystuję pełny zakres ogniskowych 70-200 2.8 do portretu studyjnego, oraz poniżej do ok. 35 mm zakładam sporadycznie 24-70 2.8 II. 200mm do ciasnego portretu idealna ogniskowa. Płytka GO już przy f:8, nie mówiąc o 2.8. Poza tym model się nie czuje osaczony jak przy użyciu w takim przypadku 85mm, a to ma znaczenie.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów