I naświetlisz plik cyfrowy w Opemusie na papierze z gradacja miękką???Zamieszczone przez pito
![]()
I naświetlisz plik cyfrowy w Opemusie na papierze z gradacja miękką???Zamieszczone przez pito
![]()
MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!
To oczywiście rada dla Wojtka_J i AdrianaPZamieszczone przez Theoo
![]()
Widziałem kompakcik casio, który miał jakieś opcje tego typu: np. zapisuje najpierw pół zdjęcia, a potem drugie pół. W ten sposób 2 osoby mogą się sfotografować razem same, bez statywu![]()
Bawiłem się ostatnio jakimś kompaktem Nikona, który zapisywał serię 16 zdjęć jako jakieś "multi-image" czy coś w tym stylu- sprowadzało się to do zrobienia czegoś na zasadzie stykówek 4x4 z tych 16 fotografii w 1 JPGu. Podejrzewam, że wszystkie te zdjęcia są buforowane, przetwarzane i zapisywane w 1 pliku.
Ciekawe jak dzieli ten kadr? 1/2 w poziomie czy pionie. No i słynne a co z księżycem??? Bo chyba o to tu biega by mieć piekny księżyc w krajobrazie tuż po zachodzie słońcaZamieszczone przez Tomasz Golinski
Jest zdaje się duża różnica pomioędzy Multi exposure a multi imageZamieszczone przez Michal-Czuba
![]()
Mówiłem, że nie wiem jak to się tam nazywaZamieszczone przez Theoo
ale chodziło mi o coś podobnego do tego, co opisał Tomek. A przede wszystkim chodziło mi o ten "wielokrotny zapis" w tym samym pliku JPG - chyba faktycznie nie jest możliwy.
A czy to nie jest czasem do stereografii? Jakis kompakt mial taka funkcje ale nie pmaietam jaki.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Panowie - do książek. Choćby na chwilę. Nie sterografia tylko steroskopia i to zupełnie inna bajka. Stereoskopia słuzyła do wykonania dwóch slajdów. Obydwa obiektywy miały wspólną oś i były umieszczone pod pewnym katem w stsunku do niej. Potem slajdy wkładało się w specjalne okulary i miało się trójwymiarZamieszczone przez Riccardo
![]()
Fakt - stereoskopia.Zamieszczone przez Theoo
Ale nie koniecznie dwa slajdy - moze byc jeden - mozna to uzyskac stosujac np. rosyjska przystawke SKF-1 lub Loreo 3d lens in cap (www.loreo.com). A co do kompaktu to widzialem gdzies taki - robilo sie zdjecie, potem przesuwalo aparat o te 6 cm i robilo drugie a aparat pomagal w prawidlowym ustawienu. Mozna to oczywiscie uzyskac przesuwajac normalny aparat. Metod jest pare, oczywiscie najlepsza metoda sa dwa aparaty, ale do zabawy i osiagniecia zadowalajacych efektow wystarczy jeden. Ja dla odmiany odesle Cie do googli![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh