Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 212

Wątek: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a wiesz nie tylko w wietnamie, bylem jeszcze w ... eeehhhhh i tak nie spamiętasz a danych gps jak wiesz nie posiadam ;(
    a jak jedziesz gdzieś to posługujesz się GPS'em? Czy uważasz, że to gadget i wybierasz starą postsowiecką mapę topograficzną? A może prosisz Pana taksówkarza żeby zawiózł Cię w miejsce które wyczytałeś w przewodniku i na tym się kończy Twoja nawigacja?

Wyobraź sobie, że podróżując bezdrożami, gdzie czasami przez 100km i więcej można nie spotkać żywej duszy gps to podstawa, bo po pierwsze dobre papierowe topograficzne są z 78 i nie są dostateczne szczegółowe żeby dało się nawigować gruntowymi drogami. Po drugie bardzo szybko traci się orientację o swoim położeniu w odniesieniu do mapy. Po trzecie nawet jak spotkasz lokalesa to się zwyczajnie z nim nie dogadasz bo w takich miejscach ludzie nie mówią w żadnym popularnym języku. Bardzo często jedzie się też drogą która znają tylko lokalesi i nikt poza nimi. Bardzo często w tych miejscach są fantastyczne widoki które chcemy utrwalić, a potem podzielić się z kolegami pasjonatami śladem trasy i pokazać co warto zobaczyć w danym odcinku pasma gór. Nie ma możliwości tego spamiętać bo nie ma możliwości zorientować się bez GPS w której części górskiego pasma jesteśmy.

Ja rozumiem że chwalisz się znajomym w jakich pięknych miejscach byłeś i zasadniczo na tym się kończy bo można o tych miejscach poczytać w każdym lepszym przewodniku. Ja natomiast z przewodników prawie nie korzystam i staram się odkrywać kraj od zupełnie innej strony.

.I co z tego ,jeśli w 80% nie mamy sygnału,
    bo: góry,budynki,budowle wewnątrz, itd
    Spróbuj 6D, gubi się jedynie w budynkach lub mega głębokich wąwozach.

-jeśli argumentem zakupu 6D a nie 5D3 jest waga,no to sorry ,taki słabowity turysta w tropiki nie powinien wyjeżdżać w trosce o swoje zdrowie
    pełna ignoracja z Twojej strony, widać, że nigdy nie podróżowałeś z plecakiem. Rozumiem, że chcesz się za wszelką cenę wypowiedzieć żeby błysnąć, no ale Ci nie poszło.

Podstawą w podróżowaniu z plecakiem jest rozsądne pakowanie się. To jest parę deko różnicy, ale każde parę deko po 10 km pieszej wędrówki czujesz jak 10kg. Mam 1Ds i pomimo bezkompromisowego obrazka, na wyjazdy zabieram 6D. Zgadnij dlaczego?

-moim zdaniem :stałki nie sprawdzają na wyjazdach urlopowych.Targałem i 50 i 100 ,a zrobiłem nimi góra 5% zdjęć.
    Brednie. Idąc w zorganizowanej wycieczce faktycznie może nie być czasu żeby zrobić krok w tył, lub do przodu żeby inaczej skadrować, ale jakoś stałek to przepaść.

-jeśli poważnym ograniczeniem jest waga sprzętu,wystarczy wziąć dobrą hybrydę np Fuji X-S1 (akurat tę mam) lub jakąś inną.
    to tymbardziej po co brać 5D skoro można 6D? Od skrajności w skrajność. 6D jest kompromisem i moim zdaniem bardzo udanym. To jest aparat dedykowany właśnie do podróżowania. W moim mniemamu jak mam zabrać cropowego kompakta to wolę nie brać nic. Potem człowiek się wkurza, że miał genialne okazje do zdjęć i nie miał dobrego sprzętu.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Od body i szkła po GPS i krzaczki,zakładam,ze autor topicu się cieszy .
    - GPS to bajer,zabawka.Miałem ( hmmm.. w tamtym rejonie) ,nawet z uproszczoną nawigacją(świetne Pentaxowe rozwiązanie).I co z tego ,jeśli w 80% nie mamy sygnału,
    bo: góry,budynki,budowle wewnątrz, itd.Pewnie znowu kupię GPS przed wyjazdem-bo lubię zabawki,ale jako argument za zakupem modelu- nie.
    -jeśli argumentem zakupu 6D a nie 5D3 jest waga,no to sorry ,taki słabowity turysta w tropiki nie powinien wyjeżdżać w trosce o swoje zdrowie
    -moim zdaniem :stałki nie sprawdzają na wyjazdach urlopowych.Targałem i 50 i 100 ,a zrobiłem nimi góra 5% zdjęć.
    -jeśli poważnym ograniczeniem jest waga sprzętu,wystarczy wziąć dobrą hybrydę np Fuji X-S1 (akurat tę mam) lub jakąś inną.
    Fotki i tak kończą w albumie wywołane w markecie lub przeskalowane na bloga lub do galerii, więc nie muszą być robione drogą lustrzanką z drogim szkłem,
    bo i tak tego nie będzie widać.
    Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że wydałeś kupę kasy na najnowszą piątkę, która tak na prawdę nie jest ci potrzebna Jaki zatem jest cel takiego zakupu?
    Wracając do tematu uważam, że zakup 6D to dobry pomysł i nie ze względu na gadgety, ale na wysoką jakość generowanego obrazka .
    Co się zaś tyczy WiFi i GPS-u, to skoro już producent o nich pomyślał, to dlaczego ich nie używać
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Posiadaczom 5diii którzy odczuwaja "GPS envy" czy też "kwaśne winogrona" polecam urzadzenie Canon E2 za tylko $230.

Można go nawet używać bez aparatu.

Działa na jednej baterii AA, co daje pewne pojęcie o zużyciu energii przez prawidłowo działajacy GPS (głownie kiedy nie może znaleźć satelitów, poza tym znikome.)

Tak czy inaczej, niedługo GPS będa dodawać do frytek w McDonaldsie, więc nie ma co się opierać i klinować w XX wieku.

Racjonalizacja

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Nie chce mi się) odpisywać na każdą brednię ,szczególnie kolegi:likuidsound,więc odpowiem ogólnie:
    zmieniamy :auta,telewizory,rowery ,pralki i lodówki na lepsze lub dla odmiany.
    Też tak zrobiłem.Zamieniłem bardzo dobrego Pentaxa K-5 na jeszcze lepszego Canona 5D3.
    Taką miałem fanaberię i uj Ci kolego likuidsound do tego.
    A moje opinie są tak samo dobre jak Twoje,tak samo wartościowe lub :nie.
    Do Bolek,jak tobie w kieszeń nie zaglądam.Wydaję kasę tak jak chcę: na wódkę,aparaty czy podróże.
    jak będę chciał to wbiję swoim aparatem gwóźdź w deskę ,
    i co wtedy napiszesz ?
    Nie do wiary jak niektórym zal dupę ściska z byle powodu
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Dopiero zaczyna

Dziękuję wszytskim za dotychczasowe wypowiedzi.
    Myślę, że na wyjazd z plecakiem mniejszy 6D powinien być bardziej poręczny i zawsze to troche lżej w plecaku.
    Zastanawiam się czy przy nowym canonie 24-70 f2.8 II dam rade robic zdjęcia z ręki, np zachodów/wschodów słońca w górach bez statywu :/
    Dlatego właśnie myslę o tamronie 24-70 lub canonie 24-70 f4 IS. Malutki statyw byłby jakimś rozwiązaniem, ale w przeszłości już miałem problemy na lotnisku ze statywem w bagażu podręcznym.
    Obawiam się tylko loterii z tamronami i autofocusem

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawel11 Zobacz posta
    Dziękuję wszytskim za dotychczasowe wypowiedzi.
    Myślę, że na wyjazd z plecakiem mniejszy 6D powinien być bardziej poręczny i zawsze to troche lżej w plecaku.
    Zastanawiam się czy przy nowym canonie 24-70 f2.8 II dam rade robic zdjęcia z ręki, np zachodów/wschodów słońca w górach bez statywu :/
    Dlatego właśnie myslę o tamronie 24-70 lub canonie 24-70 f4 IS. Malutki statyw byłby jakimś rozwiązaniem, ale w przeszłości już miałem problemy na lotnisku ze statywem w bagażu podręcznym.
    Obawiam się tylko loterii z tamronami i autofocusem
    Wracając do tematu skoro chcesz się oprzeć na jednym tylko szkle do 6D, to przynajmniej niech będzie ze stabilizacją. Przy 6D spokojnie powinieneś dać radę, tylko zastanów się między 24-70 a 24-105, obydwa z IS.

--- Kolejny post ---

Do Bolek,jak tobie w kieszeń nie zaglądam.Wydaję kasę tak jak chcę: na wódkę,aparaty czy podróże.
    i co wtedy napiszesz ?
    Mało mnie obchodzi na co wydajesz pieniądze - nie masz młotka, to Twój problem.
    Niestety nie pogadamy sobie, bo na niekulturalne zaczepki nie zwykłem reagować
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 14-03-2014 o 21:35
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Panowie a jak już tak sobie gaworzycie na temat noszenia sprzętu w różnych "podejrzanych" miejscach to zapytam Was :
    Czy spotkaliście się kiedykolwiek z jakimś bardzo małym gps'em który można do puszki zamontować w celu ochrony przed kradzieżą ?
    Wiem że pytanie abstrakcyjne trochę ale widzę że ten wątek jest już w takim miejscu że co tam

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

WIem, że już ci doradzili co tu wziąść, ale jadąc z plecakiem w takie rejony zdecydowanie zostawiłbym lustrzankę i te wszystkie szkła głęboko w szafie i popatrzył na bezlusterkowce Fuji.

Mam znajomych ktorzy tak jeżdzą, przeważnie wędrują poza szlakami turystów. Jak weźmiesz cięższy i większy aparat to mniej miejsca ci zostanie na skarpety i majtki..... Tutaj każdy gram się liczy więc dobrze to przemyśl - czy będziesz lustra wogóle potrzebował, czy to ma być wycieczka czy latanie z dużym aparatem wśród lokalnych.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    WIem, że już ci doradzili co tu wziąść, ale jadąc z plecakiem w takie rejony zdecydowanie zostawiłbym lustrzankę i te wszystkie szkła głęboko w szafie i popatrzył na bezlusterkowce Fuji.

Mam znajomych ktorzy tak jeżdzą, przeważnie wędrują poza szlakami turystów. Jak weźmiesz cięższy i większy aparat to mniej miejsca ci zostanie na skarpety i majtki..... Tutaj każdy gram się liczy więc dobrze to przemyśl - czy będziesz lustra wogóle potrzebował, czy to ma być wycieczka czy latanie z dużym aparatem wśród lokalnych.
    Do tej pory podróżowałem z C50D + 17-55 i czasami 70-200. BYły to wyjazdy kilkutygodniowe. Teraz będzie kilka miesięcy, a może i rok. Dlatego dobre lustro i dobry obiektyw to dla mnie priorytet.
    Nie chciałbym po powrocie pluć sobie w brodę, że jakośc zdjęć jest dla mnie niezadowalająca, a nie chciałbym coś gorszego niż obrazek z canona 17-55 ( niestety pod pełną klatkę nie podejdzie ).
    Także 6D + C24-70 f4 IS to w miare dobry kompromis wagi do jakości. Jedyne co mi przeszkadza to że nie nadaje się zbytnio do portretów. Ewentualnie wcisnąć gdzieś C50 f1.4
    Tamron 24-70 f2.8 do portretów już bardziej dałby radę, niestety trafiają się "miękkie" sztuki

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Nie chce mi się) odpisywać na każdą brednię ,szczególnie kolegi:likuidsound,więc odpowiem ogólnie:
    zmieniamy :auta,telewizory,rowery ,pralki i lodówki na lepsze lub dla odmiany.
    Też tak zrobiłem.Zamieniłem bardzo dobrego Pentaxa K-5 na jeszcze lepszego Canona 5D3.
    Taką miałem fanaberię i uj Ci kolego likuidsound do tego.
    A moje opinie są tak samo dobre jak Twoje,tak samo wartościowe lub :nie.
    i co wtedy napiszesz ?
    a czy ja piszę coś w temacie Twojego wyboru 5D? Chyba Ci się posty pomyliły...punktuje Twoje nie racjonalne argumenty. Jak sobie nie radzisz ze słowem pisanym to odpuść sobie forum.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pawel11 Zobacz posta
    Do tej pory podróżowałem z C50D + 17-55 i czasami 70-200. BYły to wyjazdy kilkutygodniowe. Teraz będzie kilka miesięcy, a może i rok. Dlatego dobre lustro i dobry obiektyw to dla mnie priorytet.
    Nie chciałbym po powrocie pluć sobie w brodę, że jakośc zdjęć jest dla mnie niezadowalająca, a nie chciałbym coś gorszego niż obrazek z canona 17-55 ( niestety pod pełną klatkę nie podejdzie ).
    Także 6D + C24-70 f4 IS to w miare dobry kompromis wagi do jakości. Jedyne co mi przeszkadza to że nie nadaje się zbytnio do portretów. Ewentualnie wcisnąć gdzieś C50 f1.4
    Tamron 24-70 f2.8 do portretów już bardziej dałby radę, niestety trafiają się "miękkie" sztuki
    Paweł odpuść ten IS. Na 2.8 zrobisz dużo lepsze portrety na 70mm niż na 4.0 a na zachody słońca żeby robić zdjęcia z ręki nie wyjdzie z ISO wyżej jak 800 (przy f/2.8) co dla 6D/5Dmk3 to jest śmiech na sali. Poza tym 24-70L II deklasuje 24-70 4L i 24-105L jakością obrazka.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów