Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 212

Wątek: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a gdzie szeroki kat? na taka wyprawe to szkło must be
    szeroki + 24-105(24-70)
    Jak dla mnie 17-55 na cropie było wystarczająco szeroko, wiec 24-70 na pełnej klatce da rade. Niestety muszę iść na kompromisy.
    Coraz bardziej skłaniam się ku canonowi 6D + 24-70 f4 IS. Mam możliwość zakupienia takiego zestawu za 8tys zł, wiec cena jest atrakcyjna.
    Jedyne co mnie ciągnie do canona 5d mark3 to uszczelnienia, 2 karty pamieci i autofokus (tyle że w przypadku krajobrazów i portretów środkowy w canonie 6D da rade)

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Cytat Zamieszczone przez pawel11 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi.
    Co do uszczelnienia 5Dmk3 jest podobno duzo lepiej niż 6D. Zastanawiam się czy 6D da radę przy dużej wilgotności powietrza.
    Niestety mam małow miejsca w plecaku na dodatkowe obiektywy (nie wspominając o dodatkowym obiażeniu, a planujemy dużo chodzić po górach). Zastanawiałem sie czy zabrać 70-200 f4 IS, jednak z doświadczenia po poprzednich wyjazdach, używałem głównie canona 17-55 na cropie. Mam niezły mętlik w głowie. Boje się, że będę sobie pluć w brodę, że nie zabrałem dodatkowego szkła.
    --- Kolejny post ---
    Jeżeli mogę cos podpowiedzieć to ja bym 70-200 nie zostawiał w domu, szczególnie jak jedziesz do Nepalu,nie wiem jakie tam zamierzasz robić trasy ale na pewno sie przyda tym bardziej że obiektyw nie jest strasznie ciężki. Co do 6d to nie martwiłbym się o uszczelnienia. W tamtym roku byłem własnie z tym korpusem w Tajlandii i Kambodży, w poprzednich latach jeździłem z 5d i 40d ( które tez uszczelnień nie mają, z 5d przejechałem cały Wietnam). Ja ostatnio na takie wypady mam taki zestaw 24-105,50 1.4 i 70-200,(kiedyś dochodził 17-40) i tez zastanawiam sie nad kolejnym zredukowaniem obiektywów i na następny wyjazd planuje 35 f2.0 plus 70-200, stałka 35 lub 50 z 6d daje naprawdę bardzo lekki prawie kompaktowy zestaw.
    Co do ilości miejsca w plecaku to może pomyśl nad tymi wynalazkami Newswear | Chestvest, pouches, rain ponchos, na czas podróży w samolocie przypinasz do paska i nie obciążasz bagaża podręcznego

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Co do ilości miejsca w plecaku to może pomyśl nad tymi wynalazkami Newswear | Chestvest, pouches, rain ponchos
    Ciekawy pomysł, dzięki. Dobrze wiedzieć, że 6D dał rade w trudniejszych warunkach.

Jak narazie nikt nie wypowiedział się na temat tamrona 24-70 f2.8? Ma ktoś doświadczenie z tym obiektywem?

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Wg mojego doświadczenia, uważam że zestaw 24-105 +6D to jest najlepszy kompromis na takie eskapady.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

tamrona 24-70 f2.8? Ma ktoś doświadczenie z tym obiektywem?
    Od 2 miesięcy próbuję kupić używkę i to graniczy z cudem. Jedna, maks 2 sztuki na rynku, więc albo jest tak beznadziejny, że nikt nie kupuje, albo tak zajebiaszczy, że nikt kto kupił to nie nie sprzedaje.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Cytat Zamieszczone przez nrene Zobacz posta
    Od 2 miesięcy próbuję kupić używkę i to graniczy z cudem. Jedna, maks 2 sztuki na rynku, więc albo jest tak beznadziejny, że nikt nie kupuje, albo tak zajebiaszczy, że nikt kto kupił to nie nie sprzedaje.
    raczej to drugie. A tutaj 24-105 z 6D najlepsze rozwiązanie.

Początki nałogu

6D + 24-105
    i do tego np 40d lub 50d aby było gdzie doczepić70-200 i miodzio
    i dużo kart albo netboooka (ok 1 kg), chodzą po ok 500-700 pln

Pełne uzależnienie

Przy takim limicie bagazu i takiej trasie, ciezko bedzie dolozyc nawet 100g, wiec pomysl na targanie dwoch aparatow to jakies nieporozumenie.
    Jezeli patrzymy tylko pod katem podrozy, to zdecydowanie lepszy (6D v 5mk3) ze wzgledu na gabaryty i mase bedzie 6D.
    Do tego dwa zoomy 24-70 i 70-200 i jest to wystarczajacy zestaw. O uszczelnienia bym sie nie martwil. Ani moj stary 40D, ani teraz 6D nie sprawia jakis problemow w klimacie indochonskim, a przetargalem je przez te same rejony w ktore sie wybierasz.
    Raz w Malezji 40D zaczal zglaszas slynny error 99 (z powodu wilgoci), ale wystarczylo przetrzec styki obiektywu i aparatu i problem zniknal.
    Chcac jeszcze zmniejszyc wage, mozna zamienic 24-70 na dwie satlki 28f1.8 i 50f1.4, to mniej wygodne ale da sie z tym zyc, a waga jednak mniejsza.
    Po zamianie 40D i 17-55 na 6D, pozostalem bez szerokiego zooma. Wiec Birme i Tybet "opstrykalem" takim zestawem 6D+28mm+50mm+70-200 (no jeszcze mam TC2.0, ktory duzo nie wazy, a czasami sie przydaje)

Nie wiem jak planujesz zorganizowac "magazyn" zdjeciowy. Przy kilkumiesiecznej wyprawie to dosc skomplikowana sprawa.
    Dodatkowym atutem 6D jest mozliwosc zgrywania zdjec prze Wi-Fi,w kazdej chwili mozesz zgrac zdjecia na telefon, zeby zrobic miejsce na nowe.

Ja osobiscie bym polecal:

1. 6D + 24-70f/2.8 + 70-200f/2.8
    2. 6D + 28f/1.8 (lub 24f/1.4) + 50f/1.8 + 70-200f/2.8
    3. 6D + 24-105f/4 - to "zgnily kompromis" ze wzgledu na wage zestawu .

Sam uzywam zestawu 2 i daje rade. Inna sprawa ze po powrocie z podrozy, wolabym miec 5Dmk3 .

Jezeli zdecydujesz sie na 6D, to proponuje "przestrzelac" go troche dluzej przed podroza i przyzwyczaic sie do AF, po przesiadce z 50D moze troche irytowac.
    Pocwicz tez zgrywanie zdjec przez wi-fi, ja "idac na zywiol" zostalem z polowa zdjec z Birmy w formacie jpg i kiepskiej rozdzielczosci
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 13-03-2014 o 04:18

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jeżdżę co roku na długie wyprawy i zawsze mam 2 body( jako główny wół roboczy 5dmk3) do tego szeroki,standard i 70-300L +statyw
    z tym ze zakładam ze będę robił zdjęcia a nie brał aparat do lansu
    rok temu zrobiłem przez miesiąc rożnymi środkami lokomocji (jak to w azji) 4500 km
    i problemów nie było
    wiec o ograniczonym bagażu opowieści można miedzy bajki włożyć
    każdy ma inne priorytety-jeden woli mieć dobre szkła a drugi suszarkę i 2 książki
    ale jakbym musiał zabrać tylko 1 szkło to brałbym tokina 16-28
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 13-03-2014 o 08:51

Pełne uzależnienie

... kilka misięcy do Azji Iindonezji.
    Pozdróżować będziemy z plecakami okolo 40-45 litrow (możliwość wniesienia do samolotu bez dodatkowych opłat)...
    Ja sie trzymam tego co autor napisal, chociaz nie wiem o co chodzi z tym bagazem. Normalnie mozesz zabrac 23kg (europejski standard), a w niektorych liniach azjatyckich i 30kg.
    Bagaz kabinowy jest limitowany i waga i wymiarami, chociaz wiekszosc przewoznikow przymyka oko jak masz troche wiecej i raczej chodzi o wymiar nie o wage.

Wiec wracajac do tematu, podroz kilka miesiecy i plecaka 45 litrow, tam nawet jedno body bedzie ciezko upchac . A nawet jakby dalo sie upchac to wolalbym zabrac jakies dodatkowe szklo.

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów