Pokaż wyniki od 1 do 10 z 212

Wątek: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie musi być albo 2s albo natychmiast. Ja prawie nigdy nie robię zdjęcia jednym ruchem, nawet bez IS. Czekam może 0.3 - max 0.5s, ale na pewno nie całe dwie.

A stabilizacja drgań na monopodzie z mojego doświadczenia z obiektywem tele zawsze była zaskakujaco nikła, zgodnie z tym, co mówi Canon. Może przy idealnie wyważonym zestawie jest lepiej, ale raczej traktuję monopod jako podpórkę dla wygody i odpoczynek dla rak, a nie sposób na wydłużenie czasu migawki.
    1. Stabilizacja na monopodzie

Using a monopod

When an IS lens is mounted on a monopod or hand held the IS mechanism detects the ‘slight’ yet inevitable movements as relatively large and erratic and therefore switches into its conventional correction mode, compensating for any detected movement

Tutaj nie ma informacji że działanie jest nikłe.
    Jeśli masz jakieś własne pomiary to proszę, podaj je

2. IS oraz 2 sekundy zwłoki

To informacja z EOSmagaznie, mam kilkadziesiąt numerów i brak dostępu do bazy elektronicznej spisu treści.
    O ile pamiętam to była wyraźna różnica, gdy startował system stabilizacji a gdy już pracował, w rozmyciu obrazu.
    Co innego czas detekcji a a co innego rozruch

Ja staram się, gdy robię zdjęcia w zakresie IS (czas dłuższy niż odwrotność ogniskowej) przytrzymać tą przerwę trochę dłuższą. Powiedzmy nie krócej niż sekunda.

W opisanym teście sprawdzałem ostrość "wzrokowo" ale głównie przy obserwacji wyliczonego śladu rozmycia w funkcji redukcja potrząśnięć.
    Bardzo pouczające.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-03-2014 o 08:48
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów