Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
Nie wiem jak planujesz zorganizowac "magazyn" zdjeciowy. Przy kilkumiesiecznej wyprawie to dosc skomplikowana sprawa
Co do "magazynu zdjęciowego" to zabieram małego tableta z klawiaturą w której jest dysk 500gb + 64sdd w tablecie. Do tego zewnętrzny 1TB
Myślę, że na jakiś czas wystarczy. Co do 70-200 to weznę F4 z IS. Jest lżej niż 2.8 a obrazek bardzo ładny

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Lafar Zobacz posta
Przez lata wyjazdów, ograniczeń bagażowych, masy przewalonego sprzętu oraz związanego z tym bólu kręgosłupa, doszedłem do wniosku ze nie warto tyrać wiele sprzętu lecz dopasować go tak by był w miarę podręczny i uniwersalny. Jeśli masz taka możliwość to bierz 6d + 24-105L 4.0 oraz 70-200L 4.0. Światła ci tam wystarczy. Zestaw w miarę uniwersalny i poręczny, dużo miejsca nie zajmie. Jako ze jestem ze "starej szkoły" zawsze tyram ze sobą statyw i wężyk - taki nawyk. Ostatnio coraz częściej zabieram Joby Gorillapod SLR-ZOOM zamiast mojej ciężkiej Frotki. Mały podręczny, wsadzisz go do bagażu podręcznego. Z zestawem 6d + 70-200 da rade - sprawdzone - sadzam na nim 6d + 70-300L. Pamiętaj o bateriach - czasami ciężko je doładować - oraz karatach. Milej wyprawy.
Dzięki za post. Co do 24-105 to jeśli już canon ze światłem f4 to raczej bym brał 24-70 F4 (ostrzej na szerokim kącie a to dla mnie priorytet).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
Ja zamiast 70-200 na wyjazdy zaczalem zabieram 135L bo bialy zoom po pierwsze dlugi, rzuca sie w oczy i w zasadzie przewaznie nie potrzeba tyle "zoomowac"...... 135tka jest wystarczajaco dluga nawet na krajobrazy a bardziej kompaktowa.

17-40 to na pewno, 50tka sie przyda.

Najlepiej byloby np. same stalki. 20mm albo 24mm, 50mm oraz jakas dluzsza 85mm lub 135 i plecak lekki
Myślałem też o stałkach, jednak troche się obawiam, że w tamtym klimacie (wilgoć, deszcz, kurz ) mogę się troche zniechęcić do mieszania obiektywami i będę chciał wrócić do jakiegoś standardowego zooma.