Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 212

Wątek: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż

Panowie, dajcie sobie na wstrzymanie, albo wszyscy trzej odpuścicie sobie przymusowo forum na tydzień...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Merde, bo zacznę Cię posądzać o mentalność ochroniarzy z dyskoteki: "nie ważne kto zaczął bójkę, wszyscy dostaną po gębie"
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Merde, bo zacznę Cię posądzać o mentalność ochroniarzy z dyskoteki: "nie ważne kto zaczął bójkę, wszyscy dostaną po gębie"
    A kto wg ciebie zaczął z tym agresywnym (zupełnie niepotrzebnie) tonem, hę?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A kto wg ciebie zaczął z tym agresywnym (zupełnie niepotrzebnie) tonem, hę?
    Że ja? mea culpa...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Qbańczyk Zobacz posta
    Panowie a jak już tak sobie gaworzycie na temat noszenia sprzętu w różnych "podejrzanych" miejscach to zapytam Was :
    Czy spotkaliście się kiedykolwiek z jakimś bardzo małym gps'em który można do puszki zamontować w celu ochrony przed kradzieżą ?
    Wiem że pytanie abstrakcyjne trochę ale widzę że ten wątek jest już w takim miejscu że co tam
    To nie jest takie proste w druga strone. Jak masz odbiornik GPS'u to on kozysta z "darmowych" sygnalow satelity i tylko rejestruje swoje polozenie.
    Przy zabezpieczeniu przed kradzieza, musialbys miec jeszczed nadjnik, ktory by ten sygnal wysylal? Tylko gdzie? I kto by go odebral?
    Taki nadajnik, z bateria i chociazby z karta sim, mozna ukryc w samochodzie, ale nie w aparacie.
    Pewnie istnieja i bardzo male podobne urzadzenia, ale pewnie kosszt sledzenia takieg urzadzenia, przewyzszy wartosc aparatu.

Wracajac do GPS'u w aparacie, jak jest to dlaczego go nie uzywac. Jak nie ma to zawsze sa aplikacje na smartfony, ktore rejestruja nasza trase i potem mozna zsynchronizowac to ze zdjeciami na komputerze. Trzeba tylko pamietac o ustawianiu prawidlowej daty i czau w aparacie jak sie zmienia strefy czasowe, bo smartfon w wiekszosci sam sie przestawi. Oczywiscie jak sie zapomni to nie jest tragedia, bo plik "trakingu" jest tekstowy i latwo mozna dodac przesuniecie czasowe.
    Sam mam 6D bez GPS i jakos sobie radze, ale szczerze powiem ze taki gadzet przydalby mi sie. Geotagowanie ma jeszcze jedna zalete, mozan przeszukiwac zdjecia wedlug geotagu. Ja archiwizuje zdjecia wedlug daty, i o ile patrzac na zdjecie jestem w stanie mniej wiecej umiejscowic jego lokalizacje, to jak potrzebuje znalezdz zdjecia z wycieczki/podrozy x, to mam problemy czy to bylo w roku 2009, 2010 czy 2011 (a i czasami czy to byla wisna czy jesien) . Niestety ta dolegliwosc z wiekiem bedzie sie nasilala

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez pawel11 Zobacz posta
    Dziękuję wszytskim za dotychczasowe wypowiedzi.
    Myślę, że na wyjazd z plecakiem mniejszy 6D powinien być bardziej poręczny i zawsze to troche lżej w plecaku.
    Zastanawiam się czy przy nowym canonie 24-70 f2.8 II dam rade robic zdjęcia z ręki, np zachodów/wschodów słońca w górach bez statywu :/
    Dlatego właśnie myslę o tamronie 24-70 lub canonie 24-70 f4 IS. Malutki statyw byłby jakimś rozwiązaniem, ale w przeszłości już miałem problemy na lotnisku ze statywem w bagażu podręcznym.
    Obawiam się tylko loterii z tamronami i autofocusem
    Pawle to kwestia tego jaką masz rękę)Ale szczerze do tego typu zdjęć chyba warto jednak mieć statyw. Powiem Ci że ja swojego czasu miałem problem ze statywem i jego dźwiganiem. Zdecydowałem się na węglowy i to były najlepiej wydane pieniądze. Noszę go zawsze przypiętego do plecaka i nie odczuwam ciężaru. Więcej waży mój 70-200 niż statyw. A w podróży szczerze statyw też się przydaje. Skoro masz doświadczenie podróżnicze to myślę że spokojnie dostosujesz swój sprzęt, a czy będziesz dźwigał plecak z 5kg czy 6kg to czy będzie to taka straszna różnica?.. to musisz sam sobie odpowiedzieć, na tyle ile znasz swój organizm będziesz wiedział.
    Ostatnio edytowane przez Gregolius ; 15-03-2014 o 09:23
    CANON Laik

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

5dmk3 pozwala mi robić zdjęcia wieczorem z reki, ale i tak mam zawsze statyw-taki lekki carbonowy ,po złożeniu ma 40 cm
    mam go zawsze w podręcznym i nigdy problemu na lotnisku nie miałem
    jak już bawić się w jakość lustra to statyw jest potrzebny

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    5dmk3 pozwala mi robić zdjęcia wieczorem z reki, ale i tak mam zawsze statyw-taki lekki carbonowy ,po złożeniu ma 40 cm
    mam go zawsze w podręcznym i nigdy problemu na lotnisku nie miałem
    jak już bawić się w jakość lustra to statyw jest potrzebny
    Pytanie główne :
    mam 5D3 oraz 24-70 i praktycznie statyw jest niepotrzebny.
    Chyba że chcesz duże wydruki nocnych zdjęć,
    Photo: wyd1 120 40 | New York City 2012 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

statyw
    Też miałem mały, karbonowy, w bagażu podręcznym, przez wiele odpraw na lotnikach było ok.
    Ale w Neapolu na bramce zakwestionowano, musiałem oddać na bagaż rejestrowany a walizka dawno już była nadana, dostał kwitek i poszedł sam.
    Ale do "lotniska/domu" nie dotarł.
    Wizz Air szukał go 21 dni + 36 dni by w końcu napisać, że się nie znalazł.
    I przysłał długą listę z której wynika, że za zaginiecie bagażu lub z bagażu nie odpowiada gdy to są przedmioty techniczne, fotograficzne, elektroniczne, akcesoria, rzeczy drogocenne, biżuteria, dokumenty, numizmatyki itd.
    Praktycznie odpowiada, z listy zaginionych rzeczy które należy przesłać, tylko za ciuchy które sam wycenia ile są warte. Jeśli nie masz dowodu że to rzecz nowa to wartość drastycznie spada.

Nadal będziesz w podręcznym woził statyw, bo ja nie.
    Prawdopodobieństwo że statyw karbonowy nadany na bagaż do luku, sam na widoku, dotrze do celu jest chyba małe.
    U mnie tak było.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-03-2014 o 10:22
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

rzadko latam "tanimi" liniami bo one nie są tanie
    Twój przykład jest tego najlepszym dowodem
    korzystam czasem z airasia ale oni nie robią problemów ani ze statywu ani z nadbagażu
    te wszystkie wizziry i inne cuda europejskie omijam szerokim lukiem bo to dla mnie oszuści
    wole zapłacić więcej i mieć komfort-czasu i przestrzeni,jakosci
    co do statywu to w azji jest mnóstwo przepięknych jaskiń i tam bez statywu nie ma co wyciągać aparatu
    btw
    fajne te foty z NY,mam podobne
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 15-03-2014 o 10:59

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    rzadko latam "tanimi" liniami bo one nie są tanie
    Twój przykład jest tego najlepszym dowodem
    korzystam czasem z airasia ale oni nie robią problemów ani ze statywu ani z nadbagażu
    te wszystkie wizziry i inne cuda europejskie omijam szerokim lukiem bo to dla mnie oszuści
    wole zapłacić więcej i mieć komfort-czasu i przestrzeni,jakosci
    co do statywu to w azji jest mnóstwo przepięknych jaskiń i tam bez statywu nie ma co wyciągać aparatu
    btw
    fajne te foty z NY,mam podobne
    Zauważ jednak, że przepuszczenie lub nie przez bramkę to nie przewoźnik lecz lotnisko, także "zagubienie".
    Odpowiedzialność za zagubienie to już przewoźnik ale nie jestem pewien jak jest u innych.

Daj link do zdjęć z jaskiń.
    Moje, z ręki. Ze statywu byłyby oczywiście lepsze.
    Nowy Meksyk 2013 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-03-2014 o 11:34
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów