Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: stary zenit na 5D ?

Domyślnie stary zenit na 5D ?

znalazłem dziś w piwnicy stary obiektyw zenit (nie wiem dokładnie jaki to model, ale wszystko w manualu :P ), który podobno robi fantastyczne zdjęcia. Moje pytanie - czy można zamontować go pod moje body? Jeśli tak, to w jaki sposób ? (trzeba coś dokupić?)
    I jeszcze głupie pytanie pewnie dla Was, jak z łapaniem kurzu w tym szkiełku? Chciałbym się nim trochę pobawić, ale jeśli miałby mi uwalić matryce po kilku wyjściach, to wolę odpuścić

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie Odp: stary zenit na 5D ?

Ogólnie temat obiektywów z mocowanie M42, to temat rzeka. Obiektywów jest sporo, rozrzut jakościowy też, ja swego czasu używałem heliosa 58mm i jupitera 135mm, sporo fajnych zdjęć nimi zrobiłem. Co do kurzu to jakoś nie zauważyłem żeby przez te obiektywy specjalnie brudziła mi się matryca, porównywalnie jak przy standardowych canona.

właśnie o tego heliosa mi chodzi
    Ostatnio edytowane przez hudy85 ; 10-03-2014 o 00:45

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jest bardzo dużo wersji tego heliosa i wszystkie mają jakieś tam różnicę
    Rozdzielczość jedne mają wyższą inne kaszanę
    Ilość listków przysłony jedne dają fajny przyjemny bokeh inne mniej
    Jak kupisz zwykłą przejściówkę to pewnie będziesz musiał blokować bolec w tym heliosie możesz kupić przejściówkę z blokadą bolca, a może się okazać, że masz wersję w której nie trzeba nic blokować
    A przejściówka czy adapter to "m42 - eos" lub "m42 - canon" pełno na allegro

Tyle że heliosów 58 jest też kilka rodzajów, ważne jest dalsze oznaczenie Ja mam 44-M i nie porywa jakością

44m-4 58mm 1:2
    który adapter najlepiej kupić? Widzę, że są jakieś mosiężne, aluminiowe, z "potwierdzeniem AF + przysłony"... Marka "takumar", "pixco" ?
    Ostatnio edytowane przez hudy85 ; 10-03-2014 o 00:55

Dopiero zaczyna

Jeśli nie miałeś wcześniej do czynienia ze stałką (jeśli masz tylko 24-105 L), to ten obiektyw będzie fajnym obiektywem manualnym na początek. Jednak Twój egzemplarz ma 6 listków przysłony, więc jeśli nie będziesz zadowolony z ostrości na f/2, to przymykając go do f/2.8 lub f/4 otrzymasz niezbyt ładny bokeh. Egzemplarze z 8 listkową przysłoną są pod tym względem lepsze. Ponoć najlepsze Heliosy 58mm to 44 i 44-2 (bez żadnych literek M).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez hudy85 Zobacz posta
    44m-4 58mm 1:2
    który adapter najlepiej kupić? Widzę, że są jakieś mosiężne, aluminiowe, z "potwierdzeniem AF + przysłony"... Marka "takumar", "pixco" ?
    Kup najtańszy adapter m42, bez żadnego potwierdzenia ostrości. Miałem adapter z potwierdzeniem ostrości i pomimo zielonej kropki w wizjerze ostrość w wiekszości przypadków i tak nie była poprawnie nastawiona. Jeśli chcesz mieć idealnie ustawioną ostrość to tylko tryb LiveView i powieszenie x5 lub x10.

SUPER dzięki wielkie!

Ale masz 5D mk III, wiec dwie rzeczy:
    1. Jeśli kupujesz adapter z potwierdzeniem ostrości, to sprawdź czy jest to ten nowszy, który jest obsługiwany przez Twój aparat (np. ten, który mam ja, nie jest)
    2. Sprawdź listę obiektywów M-42, które nie haczą o lustro w 5D mk III

Ogólnie jeśli chodzi o blokowanie lub nie bolca przysłony to spotkałem się z JEDNYM adapterem, który by go nie blokował i był on do Pentaxa. Te do canona przeważnie mają. Więc luz

44-M ma akurat wajchę A/M także możesz bez względu jaki adapter kupisz pod canona, ustawić na M i ręcznie Ci działa ustawianie przysłony Mój adapter akurat nie ma blokowania bolca przysłony A na 5d zdecydowanie lepiej się ostrzy m42. Mam porównanie 5d a 400d i jest niebo a ziemia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów