Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

Macie, ludzie, problemy... W czasie chrztu małego dziecka ksiądz polewa główkę dziecka - zwykle woda leci na włoski albo na czoło. Ale wystarczy, że dziecko poruszy główką - albo że rodzic / chrzestny trzymający malucha akurat się poruszy - i woda leci "gdzie indziej". Na przykład na twarz. Zdarza się. Nie słyszałem, żeby ktoś od tego umarł ;-)

@centur:

Jako ojciec trójki dzieci uspokoję Cię: do chrztu małych dzieci bierze się zwykle wodę przegotowaną albo "z butelki"; mało tego, jeśli akurat jest zima, to się ją lekko podgrzewa. Nota bene - nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moim podwarszawskim miasteczku w kranie płynie woda, którą spokojnie można pić bez przegotowania.

A "gnojówka z całą masą bakterii" w kropielnicach powstaje dopiero wtedy, kiedy ludzie zanurzają w niej ręce. BTW - mówiąc o "bakteriach kałowych" masz, jak rozumiem, na myśli fakt,*że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety. Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
    A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk.
    Co lepsze, żona zaobserwowała to samo w damskim...

Chrzciłem syna ostatnio, woda była rzekomo przegotowana, a na pewno ciepła.

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
    A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk (...)
    Może za rzadko bywam w klubach ;-)

Żartowałem, oczywiście (mam nadzieję, że Centur się dotknięty nie poczuł). Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny. Zwłaszcza, że nikt jej raczej nie pije ;-) Na pewno nie jest to także ta sama woda, której używa się do chrztu (że niby ktoś idzie do kropielnicy czerpać stamtąd wodę święconą? Bez sensu... ;-).

A NAWET gdyby - to jestem w stanie się założyć o dowolne pieniądze, że na dowolnej klamce w łazience na oddziale położniczym czy w żłobku jest więcej szkodliwych bakterii...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uprawnienia umieszczania postów